– USA anklager Nord-Korea for Sony-angrep

Amerikanske etterforskere har fastslått at Nord-Korea sto bak datainnbruddet mot Sonys filmstudio. Det skriver flere amerikanske medier.

HAR DE HACKET? Pekefingeren går mot Nord-Korea og Kim Jong-un, etter at filmgiganten Sony ble hacket.
Publisert: Publisert:

USAs president forsikrer nå kinogjengere om at de er trygge, tross terrortrusselen mot amerikanske kinogjengere.

Hackere som har lekket fra Sony filmstudio har advart kinoer om å vise en omstridt komedie, hvor Nord-Koreas leder Kim Jong-un blir henrettet.

Amerikanernes gransking konkluderer med at det er regjeringen i Pyongyang som er ansvarlig for dataangrepet mot filmgiganten, sier en amerikansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

CNNs kilder tror amerikanske myndigheter kan komme til å offentliggjøre konklusjonen allerede torsdag.

Les også

Nord-Korea mistenkes for hacking av Sony

Opplysningene kom like etter at Sony Pictures besluttet å avlyse den planlagte premieren på «The Interview», som er en actionkomedie med Seth Rogen og James Franco i hovedrollene.

Handlingen går ut på at en talkshow-vert hyres inn av CIA for å ta livet av Nord-Koreas leder under et intervju.

BER FOLK GÅ PÅ KINO: USAs president Barack Obama.

Viser til 11. september

Denne uken advarte hackergruppen, som kaller seg Guardians of Peace, som er et navn Sony-hackerne har brukt i tidligere sammenhenger, kinoer mot å vise filmen.

De truet med hevn, og ba publikum holde seg unna kinosalene. Trusselens avsendere refererte også til terrorangrepet i USA 11. september 2001.

– Vi har ikke sett noen troverdige beviser på at det foreligger noen alvorlig trussel om noe terrorangrep mot kinoer som viser den aktuelle filmen, sier USAs president Barack Obama i et intervju med ABC News.

- Men vi er årvåkne, og dersom vi får noen troverdige indikasjoner, skal vi varsle folket. Inntil videre anbefaler jeg at folk går på kino

Les også

Innfører treårig Kim Jong-un-kurs

«Svært alvorlig»

Kilder nær etterforskningen av datainnbruddet mot Sony 25. november, har tidligere nevnt Nord-Korea som hovedmistenkt, men USA har ennå ikke offentlig anklaget Pyongyang for å stå bak.

Nordkoreanske diplomater har dessuten har avvist anklagene, selv om representanter for regimet har beskrevet filmen både som «terrorisme» og «en krigshandling».

Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd vil ikke bekrefte opplysningene sitert fra anonyme kilder i en rekke medier, om at USA mener å vite at Nord-Korea står bak.

– Dataangrepet er svært alvorlig. Vi etterforsker det, og FBI bør kunne ha mer informasjon i løpet av de kommende dagene om hvem de mistenker for å stå bak, og hvorvidt det var statsstøttet, sier Obama.

Les også

– Kim Jong-un hadde en cyste i ankelen

– Hackerne vant

SKUFFET: Skuespiller Rob Lowe.

En rekke store kinobedrifter i USA kunngjorde i kjølvannet av trusselen at de ikke vil lansere filmen som planlagt i Nord-Amerika 1. juledag. De viser til truslene fremsatt av hackerne som brøt seg inn i Sonys datasystemer forrige måned.

– I lys av beslutningen fra flertallet av våre utstillere om ikke å vise filmen «The Interview», har vi bestemt å ikke gjennomføre den planlagte kinopremieren 25. desember, heter det fra Sony.

Som E24 har meldt i morgentimene, er Sony-aksjen kraftig opp etter at nyheten om at filmen blir kansellert, slapp ut.

Rob Lowe, som er blant en rekke stjerner med cameoroller i filmen, uttrykte sin overraskelse på Twitter onsdag:

«Wow. Alle bukket under. Hackerne vant. En full seier for dem. Wow», skrev han på Twitter.

Les også

Kim Jong-un brakk anklene - ost og høye hæler får skylden

Gebrokkent engelsk

Sonys beslutning om å avlyse hele Nord-Amerika-premieren 1. juledag er det hittil klareste tegnet på at hackernes innflytelse vokser.

– Husk 11. september 2001. Vi råder deg til å holde deg for seg selv og unna stedene på det tidspunktet, heter det blant annet i trusselen som tirsdag ble publisert på gebrokkent engelsk fra gruppen Guardians of Peace.

Les også:

Kjempetap for SonyPlaystation-salget knuser XboxEndelig klart for krig i konsoll-markedetSony går ut av PC-markedet

Publisert: