Gjenoppståtte Kodak lanserer mobiltelefon med superkamera

Fotogiganten Kodak gikk konkurs da billige digitalkameraer tok over markedet. Nå lanserer selskapet smarttelefon – med digitalt superkamera.

KAMERATELEFON: Kodak Ektra er en mobiltelefon som ser ut som et kamera.
Publisert: Publisert:

I 1988 leide Kodak inn Faith Popcorn, en av verdens fremste trendeksperter, til å spå filmrullens fremtid. Filmrullens tid er fordi, filmen blir digital, var Popcorns tilbakemelding til selskapet.

Kodak ga henne sparken, og drøye to tiår senere var fotogiganten konkurs på grunn av digital konkurranse.

I 2013 gjenoppsto imidlertid selskapet, og nå lanser Kodak en smarttelefon med et svært avansert digitalkamera, skriver CNBC.

Superkamera

Kameraet vil ha 21 megapiksel, en såkalt decacore-prosessor og visstnok ha muligheten til å velge lukkertid og blenderåpning.

– Dette er en telefon som virkelig legger vekt på kameraet, i motsetning til telefoner som tilfeldigvis også har kamera, sier Jeff Clarke, administrerende direktør i Kodak, til CNBC.

– Den vil bli en skikkelig hit blant folk som i dag går rundt med tradisjonelle digitale kameraer. Man vil få slike kameraer i telefonen sin. Ingen andre gjør det i dag, sier Clarke videre.

Telefonen vil koste 551 dollar på det amerikanske markedet og har fått navnet «Kodak Ektra smartphone».

Tror ikke på suksess

Alf Inge Wang, dataprofessor ved NTNU, har ikke troen på telefonen.

– Jeg er litt skeptisk. Det ser ut som om telefonen vil ha et veldig bra kamera, kanskje det beste mobilkameraet på markedet. Men det finne andre mobiler som er veldig gode på kamera uten at det har gjort dem til store suksesser. For eksempel Lumia, sier han til E24.

Han stusser på Clarkes visjon om å nå de som ellers går rundt med digitalkamera i lommen.

– Jeg lurer virkelig på hvor stor denne målgruppen er. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som går rundt med digitalt kamera lenger. Jeg vet ikke om målgruppen finnes, sier Wang.

Det er ikke første gang Kodak lanserer smarttelefon. Fra før har selskapet telefonen IM5, men for den står ikke kameraet i første rekke slik som for Ektra.

Wang påpeker at Ektra ser ut som et kamera og er utformet som et kamera.

– Mange er opptatt av å ha et godt kamera, men jeg tror ikke det er så mange som bare kjøper telefon på grunn av det, sier Wang.

Fant opp digitalkameraet

Det var Kodak som selv fant opp digitalkameraet i 1975. Oppfinneren, Steven Sasson, fikk jobbe videre med teknologien, og på slutten av 80-tallet hadde han utviklet en modell som han mente var god nok til å selges.

Men kameraet ble lagt i en skuff fordi Kodak fryktet at den digitale konkurransen ville spise av inntektene fra analog film, har Sasson sagt til The New York Times.

– Det var bare et spørsmål om tid. Likevel omfavnet ikke Kodak noe av det. Kameraet så aldri dagens lys, sa han.

Kodak tjente likevel flere milliarder dollar på patentet som Sasson utviklet, ifølge The New York Times. Alle som solgte digitalkameraer måtte punge ut til Kodak.

Men patentet gikk ut i 2007 – fem år før fotogiganten gikk konkurs.

Kodak er langt fra noen gigant lenger, men selskapet håper like fullt at den nye mobilsatsingen kan bidra til ny vekst.

Administrerende direktør Clarke har tro på produktet.

– Jeg mener at det ikke har vært noe særlig variasjon i markedet de siste par årene. Denne modellen skiller seg sterkt ut på en av funksjonene som flest bruker smarttelefonen sin til, sier Clark til CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om