DVD-Jon vil jobbe for folket

Ti år etter at han sjokkerte Hollywood ved å knekke kopisperren på DVD-filmer, er Jon Lech Johansen (25) tilbake i manesjen. Og nå jobber han for folket.

Jon Lech Johansen og Monique Farantzos var denne uken i London for å markedsføre sitt nye produkt, programvaren doubleTwist, som skal gjøre det enklere å spille av musikk, filmer og annet på det mediet man måtte ønske. Apple er et forbilde i brukervennlighet, men også et selskap som duoen mener låser inn kundene.
Publisert:

–Det vi gjør nå, er på en måte en fortsettelse av det jeg gjorde den gang. Men nå blir det tilgjengelig for vanlige folk, ikke bare for teknologieksperter, sier Jon Lech Johansen.

Aftenposten møtte Johansen og Monique Farantzos i en leilighet i London denne uken. Sammen har de startet og driver selskapet doubleTwist i San Francisco. Johansen ble verdenskjent da han som 15-åring rystet den mektige filmbransjen. For fem år siden knuste han Økokrim i retten.

Nå utfordrer det norske datageniet igjen både den digitale innholdsindustrien og IT-bransjen.

Vil ha fri flyt.

Både Johansen og Farantzos er oppgitt over at iTunes-musikk må spilles av på Apple-produkter som iPod og iPhone, at Nokia-programvare bare kan lastes på en Nokia-mobiltelefon.
–Video, musikk, bilder og annet digitalt innhold bør enkelt kunne flyte fritt mellom PC, mobiltelefon, MP3-spillere og andre dingser som folk ønsker å bruke. I dag er det så mange ulike formater, sperrer og koder at det ikke er mulig for vanlige mennesker å få til, sier Johansen.
Det er nettopp dét som er forretningsideen til doubleTwist. Nå lanseres den første versjon av en programvare som låser opp disse sperrene. I London er doubleTwist-duoen intervjuet av flere britiske medier, blant annet BBC. Også i USA har de fått bred omtale.

Kjente investorer.

Johansens nye baby har også plukket investorer på øverste hylle. Kinas antatt rikeste mann, Li Ka-Shing, som i fjor hadde en formue drøyt 170 milliarder kroner, er blant dem. Det samme er tidligere Walt Disney-direktør Michael Ovitz og norske Northzone. Til sammen har gründerduoen hentet inn 7,5 millioner dollar, eller nærmere 50 millioner norske kroner.
Det er gratis å laste ned doubleTwist, men duoen har tenkt ut andre måter å tjene penger på.
–Vi tror på fri programvare, men vil ta betalt for tilleggstjenester som HD-kvalitet og backup, sier Farantzos.

For og mot Apple.

DoubleTwist har en plattform som minner mye om Apples iTunes. De tror Apple både liker og misliker det.
–Apple er flinkest av alle til å utvikle brukervennlige produkter. Problemet er at de låser inn kundene sine. Vi forbedrer Apples teknologi, samtidig som vi åpner kodene deres, sier Johansen.
Steve Wozniak, som startet Apple sammen med Steve Jobs, er imidlertid blant de mest entusiastiske doubleTwist-fans. Han møtte duoen til pizzalunsj nylig.
–Han var veldig opptatt av å bli fotografert sammen med Jon, ler Farantzos.

Tiårsjubileum.

Det er nå snart ti år siden politiet rykket inn på Johansens gutterom. Han ble anmeldt av filmbransjen fordi han knekket kopikoden på DVD-filmene.
Johansen ble helt i mange miljøer – og fikk kallenavnet DVD-Jon. To år senere ble han tiltalt for brudd på den såkalte hacker-paragrafen.
–Jeg hadde 300 DVD-filmer hjemme, som jeg hadde kjøpt på lovlig vis. Likevel ble jeg tiltalt for å ha brutt meg inn på dem, sier Johansen og rister på hodet.
Økokrim gikk på et sviende nederlag, for Johansen vant både i tingretten og lagmannsretten. Saken kom aldri for Høyesterett.
Johansen medgir at han var svært lettet da det hele var over.
–Det var tøft, ikke minst at det tok så lang tid. Etterpå hadde jeg behov for å komme meg bort fra Norge, sier Johansen, som først satte kursen for Frankrike og deretter USA.

Droppet skolen.

Han droppet videre skolegang.
–Jeg gjorde det bra på skolen, men det var kjedelig og lite utfordrende. Og som min gamle naturfaglærer sa til meg; du kan jo alltids gå tilbake til skolen hvis alt skulle gå galt, sier Johansen.
Foreløpig har det ikke gått galt for Johansen. Og doubleTwist er ikke blitt saksøkt. Johansen holder seg også foreløpig unna digitalt innhold som er beskyttet med såkalt DRM-teknologi (digital rights management).

–Gammeldags.

–Jeg har jo lært. Selv om jeg vant den gang, vil jeg helst slippe nye rettssaker. Så får vi se hva brukerne våre ønsker at vi skal utvikle, sier Johansen, som mener filmindustrien ikke har utviklet seg mye på disse ti årene.
–DRM-beskyttelse legges på for å holde liv i de gammeldagse forretningsmodellene i bransjen, ikke for å beskytte artister og kunstnere. Jeg har alltid ment at man skal betale for digitalt innhold, men når man først har gjort det, så må man kunne spille det av der man vil, sier han.
–Vanskelig i Norge

Jon Lech Johansen og Monique Farantzos har registrert selskapet Spiceflow i Norge. Selskapet gikk med underskudd i 2007 og er klassifisert som ikke kredittverdig.

–Det er ingen drift i det, alt skjer i USA. Å starte et selskap i Norge er ikke enkelt. Det er jo omtrent like mye byråkrati med revisorer og det hele som om det skulle vært Hydro, sier Johansen.

Det er lite sannsynlig at doubleTwist setter kursen for Norge.

–Det må i så fall være på grunn av den globale oppvarmingen, smiler Farantzos.

–En fantastisk programmerer

–Vi har sans for ideen om å frigjøre digitalt innhold for alle mulige medier. Nå har doubleTwist kommet opp med et brukervennlig produkt som vi har store forventninger til, sier Bjørn Stray i Northzone Ventures.

Norske Northzone har investert i DVD-Jon og doubleTwist over en lengre periode – siden en tidlig utviklingsfase.

Han har stor tro både på selskapets forretningsmodell, med en gratis nedlastningsløsning og betalbare ekstratjenester, og på Jon Lech Johansen selv.

–Jon er en fantastisk programmerer, slår Stray fast.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: