VOLLVIKS LUDO: Vollviks Ludo får tilsynsrefs

- Et fortjent spark på leggen fra Datatilsynet, sier Idar Vollvik.

Publisert:

Ludo får, sammen med konkurrenten Telipol, refs blant annet for mangel på konsesjon for behandling av personopplysninger. Uten konsesjonen i orden betyr det at Ludo har oppbevart personopplysninger ulovlig.

- Datatilsynet ga oss et fortjent spark på leggen, sier Idar Vollvik til E24.

Vollvik sier manglene som ble påpekt ble ordnet tre dager etter at Datatilsynet påpekte dem.

- Det er helt udramatisk. Du kan ikke få sertifikatet uten å gå opp til førerprøven først, for å si det sånn. Vi manglet noen formelle ting. Det ble påpekt av Datatilsynet og vi har nå rettet opp i det, sier Idar Vollvik, til E24.

"Grove mangler"

Datatilsynet har i høst gjennomført kontroller med Ludo, Telipol og Network Norway med henhold til behandling av personopplysninger, og da spesielt ved SMS-tjenster.

Hos de to førstnevnte selskapene ble det avslørt til dels grove mangler, mens det hos Network Norway ikke ble funnet feil.

Se brevet fra Datatilsynet til Ludo

Må søke om konsesjon

Ludo og Telipol har nå derfor fått varsel om å at de må søke om, og få, konsesjon for behandling av personopplysninger for kunder av telekommunikasjonstjenester.

- Selskapene må samtidig etablere internkontrollsystem i samsvar med personopplysningsloven og etablere databehandleravtale med samtlige aktører som behandler opplysninger på vegne av selskapet, sier Frank U. Eriksen, overingeniør hos Datatilsynet.

Selskapene har fått en frist på tre uker til å gi Datatilsynet tilbakemelding på varselet.

- Det er viktig at personvernet blir ivaretatt. Lovgivingen i Norge har bestemt at selv om det ikke dreier seg om sensitive personopplysninger, så skal teleleverandørene søke om konsesjon for å oppbevare denne informasjonen, sier Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet til E24.

- Ikke første gang

Dette er ikke første gang det blir avdekket mangel på konsesjon og rutiner hos teleselskaper.

- Det er en tendens til at nyopprettede teleleverandører mangler konsesjon. Dette må være på plass for å kunne drive televirksomhet og er viktig for å sikre etterlevelse av regelverket, sier Eriksen.

Datatilsynet bekrefter overfor E24 at de har mottatt en konsesjonssøknad fra Ludo.

- Det er positivt, da ser det ut som de har tenkt til å rette den mangelen, sier Helmers.

Ferske

Ludo Mobil ble startet i sommer av Chess-gründer Idar Vollvik.

- Vi hadde akkurat det samme i Chess, da vi startet der. Hun som tok seg av den problematikken der, ble ikke med oss videre til Ludo og vi trengte derfor en tilførsel av kompetanse på det området. Det fikk vi nå fra Datatilsynet, som kom og påpekte manglene, sier Vollvik.

Les også: Mangler 16.000 Ludo-kunder

Flere nyheter fra E24

Publisert: