- To grunner til at Sverige er bedre enn Norge for gründere

Sverige knuser Norge og de andre nordiske landene når det gjelder realisering av milliardverdier i oppstartselskaper innen IT. Dette gjør svenskene til gründer-vinnere.

SVERIGE DOMINERER: Sverige skaper mer verdier fra oppstartsbedrifter innen IT enn sine nordiske naboland. Bildet viser ansatte i den svenske musikktjenesten Spotify.

Jonathan Nackstrand
  • Maren Løhre
Publisert:

Sverige er det dominerende markedet for ferske IT-bedrifter. Siden 2000 har Sverige alene stått for halvparten av både antall og verdi av nordiske oppstartsbedrifter som har gjort exit.

Det kommer frem i en analyse fra investeringsselskapet Creandum. 2014 ble det beste året noensinne når det kommer til exit-verdien av nordiske IT-selskaper. Totalt ble det fusjonert, overtatt eller børsnotert oppstartsbedrifter for 13 milliarder dollar, eller over 100 milliarder norske kroner.

Tre av selskapene som gjorde exit i 2014 nådde en milepæl på over en milliard dollar i salgsverdi. Globalt bidro de nordiske landene med nær 10 prosent av selskapene som nådde denne milepælen. Dette til tross for at de nordiske landene står for 2 prosent av global BNP.

Norge faller bak

På fjorten år har 263 svenske oppstartsselskaper gjort exit mot 75 norske. For Svenskene innebærer dette en total exit-verdi på 23,7 milliarder dollar mot nordmennenes 10,5 milliarder dollar.

Verdimessig slår Norge både Finland og Danmark, men Creandum presiserer at hele 62 prosent av de norske exit-verdiene ble skapt av bare ett selskap – børsnoteringen av Rec.

Tar man bort Rec er exit-verdien fra norske oppstartsbedrifter dermed på 3,9 milliarder. Svenskene har da fått 6 ganger mer exit-verdi fra sine selskaper enn vi nordmenn.

Også i de 17 IT-selskaper som den svenske podkasten Digipodden trekker frem som selskaper som kan komme til å realisere milliardverdier i løpet av de neste par årene er ingen norske.

Les også

Disse 17 IT-bedriftene kan realisere milliardverdier

– Ekstrem forskjell det siste året

Anders Hordvei Mjåset er bidragsyter til E24 Gründerblogg og grunnlegger av

innovasjonshuset Mesh. Han mener å se en «ekstrem forskjell» i det siste årene i holdningen til innovasjon i Norge:

- DET SISTE ÅRET HAR MAN TATT INNOVASJON MER SERIØST: Det sier Anders Hordvei Mjåset i Mesh.

Mesh

– I Finland, Danmark og Sverige har de gjort seg erfaringer med for eksempel Saab og Nokia som gjør at de skjønner at innovasjon er sinnssykt viktig. I Norge har det de siste fem-ti årene vært slik at innovasjon har vært mer moro og «hype» og ikke blitt tatt like seriøst, men det siste året har det blitt en ekstrem forskjell i holdning hvor man innser hvor viktig det er og at det haster, sier han.

Han mener de politiske støtteapparatene i Norge har vært for lokale og regionale sammenlignet med våre nordiske naboer:

– Det er en ny generasjon nå som ikke går den vante oppstartsløypen i Norge, men heller går den klassiske internasjonale oppstartsløypen og vinner masse på det. Dersom man fra starten retter seg til en internasjonal standard slipper oppstartsbedriftene å få en eierstruktur som virker helt merkelig for internasjonale investorer. Jeg tror norske støtteapparater vil vinne på samarbeid med internasjonale miljøer som allerede er der, og som går raskere enn noe vi selv kan lage fra bunn, sier Mjåset.

Les også

Apple-evangelist i Norge: – Farlig av dere å si at «vi er et oljeland»

– To grunner til at Sverige gjør det bedre

Siden år 2000 har Danmark hatt 58 exit-bedrifter som ga 7,4 milliarder dollar i exit-verdier. Finland hadde 91 bedrifter som ga 6,3 milliarder dollar.

Daniel Ras-Vidal er daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN). Han mener det er to grunner til at Sverige ligger så langt foran sine nordiske naboland:

- TO GRUNNER: Suksess avler suksess og langsiktig politikk for tilrettelegging av tilgang på risikokapital særlig i tidlig fase er to grunner til at Sverige lykkes bedre enn Norge, sier Daniel Ras-Vidal i Abelia og FIN.

Heidi Widerøe/Abelia

-Suksess avler suksess. Sverige var tidlig ute i IT-boomen med Skype og andre selskaper som gjorde suksess. Førstegenerasjons-entreprenørene som skaptes da er nå annengenerasjons entreprenører eller investorer. Sverige har dermed et mer modent økosystem for oppstartsbedrifter, sier han.

Dette sier han har manglet i Norge, men dette er noe som må «gro frem av seg selv».

Den andre grunnen til at Sverige gjør det «eksepsjonelt bra om dagen» mener han er langsiktig politikk for tilrettelegging av tilgang på risikokapital og da spesielt i tidlig fase:

– Sverige har flere aktive venturefond og har hatt offentlig støtte over lang tid. I Norge har offentlig støtte skjedd mer i rykk og napp og politikerne har ikke ansett det som et større problem at det har vært lav kapitaltilgang i ulike faser for oppstartsbedrifter. Staten skal ikke gjøre alt, men de er viktige i tidlig startfase, sier han.

– Viktig å få private inn

Ras-Vidal trekker frem det svenske statlige investeringsfondet Almi Invest som tilbyr rådgiving, lån og risikokapital i alle bedriftens faser.

I Almis årsrapport for 2014 skriver de selv at deres investeringer på 211 millioner svenske kroner bidro til at private investorer skjøt inn ytterligere 533 millioner svenske kroner. I 2014 gjorde Almi 70 nyinvesteringer, og de har totalt snaue 350 selskaper i sin portefølje.

Les også

Mæland: - Nå er det viktigere enn noen gang at vi bygger opp flere næringer

I desember 2014 vedtok Stortinget at det skal opprettes et statlig pre-såkornfond. I forslaget som er oversendt regjeringen heter det at det i tillegg til å etablere et nytt landsdekkende «såkornfond» på 400 millioner i statlig og privat kapital skal opprettes et pre-såkornfond rettet mot TTO-er og inkubatorer på 200 millioner kroner i statlig og privat kapital.

– Nå som det kan hende at vi ser en oljetopp og en topp i eiendomsverdi er viktig å få private investorer inn i nye næringer. Næringsminister Monica Mæland kan legge til rette gjennom å etablere en ny nasjonal pre-såkornordning i revidert budsjett i mai. Vi FIN og Abelia forventer at Regjeringen ikke overkjører samarbeidspartiene for tredje gang, og rigger Norge for omstilling, sier Ras-Vidal.

Les også

Her lager de IT-løsninger som brukes av over en milliard personer

Les også

Disse 17 IT-bedriftene kan realisere milliardverdier

Les også

– Mister du kulheten, er det veldig vanskelig å komme tilbake

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap

Flere artikler

  1. Disse 17 IT-bedriftene kan realisere milliardverdier

  2. Betalt innhold

    - Altfor usikkert å investere i ny olje- og gassteknologi fra start

  3. Norske gründere: Dette er vår største utfordring

  4. Norske entreprenører, skjerp dere – dere må selge

  5. Gründer-rapport: Investeringer gjennom inkubatorer doblet på to år