NASA skal ta med 3D-printere ut i verdensrommet

Hva gjør du når det er veeeeeeldig langt å dra etter reservedeler? Printe ut nye der du er, selvfølgelig.

LANGT OPP: Det amerikanske romfartsprogrammet NASA satser på å ta med 3D-printere til verdensrommet. På sikt er målet å kunne lage reservedeler og forsyninger der oppe, istedenfor å ta dem med opp fra jorden. Her ser vi det ubemannede forsyningsskipet «Cygnus» bli koblet til den internasjonale romstasjonen tidligere i sommer.
Publisert: Publisert:

Nyhetsbyrået AP skriver at det amerikanske romfartsprogrammet NASA allerede neste år vil ta med en spesiallagd 3D-printer til den internasjonale romstasjonen.

Testen er første steg på veien mot en situasjon hvor astronautene kan slippe å ta med alt som tenkes kan av forsyninger, reservedeler og verktøy man kanskje får bruk for.

En revolusjonerende teknologi?

E24 har tidligere skrevet om fenomenet 3D-printing, som enkelte spår «blir større enn internett», og som flere tror vil «forandre måten vi lager produkter på i fremtiden».

Les også: Nå kan du 3D-printe deg selv

PRINTING: 3D-printere lager produkter ved å legge lag på lag med materiale oppå hverandre. Her lages en øreprotese.

Ved å bygge fysiske produkter ut av digitale 3D-tegninger, ved å sprøyte masse lag for lag oppå hverandre til et fysisk produkt reiser seg - kan alt fra plastikkeleketøy til avanserte implantater til bruk i menneskekroppen «printes».

Og NASA jobber nå altså med å utvikle 3D-printere som blant annet kan «printe» små kommunikasjonssatellitter, som romstasjonene kan spytte ut for sending av informasjon til jorden.

Les også: Nå skal 3D-printere bli allemannseie

I tillegg til at printerne også skal kunne lage spesialverktøy og reservedeler som tåler ekstreme temperaturer når det trengs - istedenfor at man tar med alt man kanskje trenger opp fra jorden, skriver AP i artikkelen Huffington Post også har publisert.

Hva om de selv går i stykker?

- Hver gang det går opp for oss at vi kan 3D-printe noe, så er det som julekvelden, sier utvikler Andrew Filo på Nasas forskningsbase i Moffet Field, California.

- Hvert gjennombrudd betyr at vi kanskje kan unngå at ting er rasjonerte, sjeldne eller umistelige.

Les også: Blir større enn internett?

En oppskytning med 3D-printer på lasset er berammet til våren 2014.

Dette er foreløpig en test hvor det skal eksperimenteres med maskinens muligheter. Man drar ikke opp uten de nødvendige reservedelene riktig ennå.

NASAs har med eksterne konsulenter i å utvikle 3D-printere skreddersydd for deres behov.

Les også: Stor suksess for NASAs romsonde på Grønland

Blant utfordringene man jobber med å løse er systemer som fanger avgasser som dannes når for eksempel plastikk «printes», og at maskinene er i stand til å lage egne reservedeler - i tilfelle de selv skulle gå i stykker.

Publisert:
Gå til e24.no