- Vi kan ende opp med tre digitale postkasser hver
Bransjeorganisasjonen IKT Norge mener den nye digitale postkassen kan floppe. Derfor har de skrevet bekymringsbrev til statsministeren.
- Det er en maktkamp som pågår i kulissene nå. Den ytterste konsekvens kan være at brukere må forholde seg til minst tre offentlige digitale postkasser - én for kommunal post, én for statlig post og én for helsepost, sier Heidi Austlid, direktør for myndighetskontakt i IKT Norge.
Det har lenge vært jobbet med å få på plass såkalt digital postkasse i Norge.
Digital postkasse betyr en løsning hvor offentlig sektor kan sende brev til innbyggerne digitalt, i stedet for på papir. For eksempel at du får selvangivelse eller kommunale regninger elektronisk, ikke i konvolutt.
IKT Norge frykter nå at for mange løsninger vil gi forvirring blant brukerne.
Kommunesektorens organisasjon har nemlig utviklet sin egen løsning, kalt Svar-Ut, som brukes som digitalt kommunikasjon-verktøy for noen kommuner.
Samtidig er skatteetaten også fritatt fra å bruke den offentlige digitale postkassen.
- Ved at skatteinformasjon ikke sendes ut gjennom digital postkasse betyr at det offentlige glipper en unik mulighet til å lære folk nye vaner og kickstarte offentlig digitalisering, sier Austlid og legger til at det også jobbes med en egen løsning i helsesektoren, sier Austlid.
Etterlyser tydelig ledere
- Regjeringen må sette skapet på plass og si «slik skal det være». Digitaliseringen av det offentlige, slik det er nå, fører til full forvirring blant brukerne og dette er oppskriften på å mislykkes. Alle ressursene burde legges i en pott, og brukes på å utvikle én løsning, sier Austlid.
I Danmark har de kun én digital postkasse, som finansieres av staten, og er tilgjengelig for kommunene.
Den Norske Dataforeningen og Rambøll Management Consulting la i går frem resultatet av undersøkelsen IT i Praksis. Der har de spurt 500 største private og offentlige virksomhetene i Norge om sine erfaringer med IT.
Undersøkelsen viser blant annet at lederne i det offentlige mener at virksomheten i stadig mindre grad setter brukeren i sentrum.
I Danmark er trenden motsatt.
Undersøkelsen viser også at brukerne foretrekker selvbetjeningløsninger som kommunikasjonskanal for offentlig sektor. Dermed er alt duket for at dette skal gå glatt.
Difi: - Må få samordnet
Direktør Ingelin Killengreen i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) innrømmer at en av de største utfordringene akkurat nå er å få samordnet prosjektene i det offentlige.
- Nå er det for mange som lager egne løsninger, basert på behov de ser. Det blir mange store spesialiserte prosjekter, sier Killengreen til E24, som sammen med ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) deltar på Digitalkonferansen i Oslo torsdag og fredag - hvor nettopp digitalisering av det offentlige er blant programpostene.
Den tidligere politidirektøren, som i fjor ble utnevnt til sjef for direktoratet som skal gjennomføre fornyingen av det offentlige, tror også at løsningen må være enkel og klar.
- Det er viktig å ikke forvirre brukerne, sier Killengreen.
Hun ser at det er en fare at forvaltningen lager systemer som passer best for seg selv, ikke brukerne.
- Jeg ser at en av fallgruvene er at man er for opptatt av å lage smarte løsninger for forvaltningen, og ikke tenke på brukerne og deres behov. Der har vi nok ikke vært gode nok, sier Killengreen.
- Jeg tror at om man får alle til å sette brukeren i sentrum, så vil det tvinge seg frem en samordning, sier Killengreen.