Telia lanserer fri databruk i Norge – men bare i noen timer

Norges nest største mobiloperatør Telia tar nå ett steg inn i fri bruk-verdenen for mobildata, men det blir ikke et fullstendig frislipp ennå.

Kjersti Jamne, sjef for privatmarkedet i Telia Norge (CMO)

Foto: Telia Norge
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Under et pressetreff mandag fortalte Telias sjef for privatmarkedet, Kjersti Jamne, at de nå lanserer Data Boost.

Tjenesten gir deg ubegrenset data i enten én time for 19 kroner eller tre timer for 39 kroner.

– Du aktiverer tjenesten i Mitt Telia (mine sider, journ.anm.) og får varsel på telefonen når det er fem minutter igjen, fortalte Jamne på presentasjonen.

Telia ville ikke røpe om de kan komme til å lansere fri bruk-abonnement eller ikke i fremtiden.

– Dette fjerner en bekymring for kundene, og det er nettopp kundenes utfordringer vi skal løse, sa Jamne videre.

– Vurderte dere helgepakker eller andre løsninger?

– Vi vurderte det og flere alternativer. Ut ifra en serie brukertester og -tilbakemeldinger har vi likevel landet på dette. Lengre perioder ville ført blitt dyrere og det ville også hevet terskelen, sier Jamne til E24.

Les også

Telia vil bli mindre avhengige av Telenor: Inngår to nye fiberavtaler

Mindre og mindre faktureres

Telias nye tilbud er altså ikke snakk om et reelt fri bruk-abonnement der du kan bruke så mye du vil hver måned, men det markerer likevel et viktig steg i markedet.

Norske mobiloperatører gikk vekk fra minutt- og sms-takst for flere år siden, og fri bruk har vært en realitet i den delen av markedet lenge. Frem til høsten 2016 var det i realiteten bare datamengde og datafart som skilte norske mobilabonnement, og hvis man ser bort fra spesialnumre og andre tjenester, var det bare datafart og -mengde som slo ut på abonnementsprisen.

Høsten innførte Telia og Telenor fri fart i sine mobilnett, noe konkurrentene også lansert etter hvert. Dermed har det norske mobilmarkedet i all hovedsak vært differensiert gjennom datamengde.

I andre markeder, blant annet i USA, har flere aktører tilbud om fri databruk i enkelte abonnement, men dette har foreløpig ikke inntatt Norge.

– Vi har sett i de markedene der man har tilbudt fri fart, at man har strammet til igjen, fordi man ikke får det til å gå opp finansielt sett, sa Jamre under presentasjonen.

– Vil dere aktivt promotere denne tjenesten ut mot kunder, for eksempel hvis de befinner seg på hytten eller snart går tom for data?

– Det kan være. Vi har store ambisjoner når det gjelder økt persontilpasning av tilbudet vårt og dette vil bli mye mer raffinert ut mot kundene i tiden fremover, sier Jamre og fortsetter:

– Kundene våre vil se at vi i mye større grad vil kunne komme med tilbud som passer dem avhengig av hvor og hvordan de bruker mobilen, for eksempel hvis vi ser at de tar bussen hver dag og dermed har et gitt databehov eller lignende da.

Les også

Telenor-sjefen lover fortsatt kostnadskutt i 2018

Rulling og musikk

I tillegg til at hastighetssperrene (og hastighetsprisingen) forsvant som en faktor i det norske mobilmarkedet har det også kommet andre tilbud til i nyere tid.

I februar i fjor annonserte for eksempel Ice konseptet datarulling, som gjør at man får med seg eventuelt ubrukt data i kvoten sin over til neste måned. Dette tilbudet ble «kopiert» dagen etter av Telenor-selskapet Talkmore. Etter hvert har dette tilbudet også spredd seg til de fleste aktørene.

I mars fulgte Telenor på med nye abonnementer for ungdom kalt Yng. Her introduserte Telenor fri musikkstreaming i abonnementene, noe Telia også har kommet med. Ordningen har vært kritisert av blant andre Forbrukerrådet på grunn av problematikken med nettnøytralitet, men Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Statens teletilsyn) har klarert både Telenor og Telias tilbud.

PS! Telia-direktør Kjersti Jamne kunne for øvrig forsikre om at det nye Data Boost-tilbudet også gjelder i EU/EØS der det er fri roaming, og dermed mener Telia at det nye tilbudet deres etterlever EUs mobilregelverk.

Les også

25 år siden verdens første SMS

Les også

Kjøper 38.000 mobilkunder fra NextGenTel

Les også

Fortsetter å frigjøre seg fra Telenor

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telia Norge
  2. Telekom

Flere artikler

  1. – Har nok falt litt mellom to stoler

  2. Mobilmygg bryter opp markedet: Nå får nordmenn bestille fri data

  3. – Det verste bruddgebyret vi har sett er 8.000 kroner per abonnent

  4. Annonsørinnhold

  5. Mobilgründer i Ålesund starter nytt selskap: Vil bli først med «fri data» til bedrifter

  6. Vil ikke friskmelde mobilmarkedet ennå