Telenor avviser blankt konkurransekritikken: – Vi kunne inngått samme avtale i dag

Konkurransetilsynet mener Telenor misbrukte markedsmakten sin da vilkårene i nettleieavtalen med Network Norway ble endret i 2010. Etter å ha fått servert et rekordgebyr på 788 millioner kroner, mener Telenor de ikke har brutt loven – og at de kunne gjort det samme igjen.

TRYGGE I SIN SAK: Telenors konserndirektør, Berit Svendsen, som leder virksomheten i Norge og Skandinavia, i samtale med finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup under fremleggelsen av resultatene for første kvartal 2018 på Fornebu.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Jeg fikk litt flashback da jeg så pressekonferansen i dag. Telenor definerer sin egen rolle i markedet og oppfører seg deretter. Vi andre som ikke er monopolister, vi må tilpasse oss markedet. Det trenger ikke de, sier Egil Skibenes til E24.

Han er i dag styreleder i mobilselskapet Chili, men var i sin tid med på å grunnlegge Network Norway og satt som styreleder frem til 2009.

Etter at Konkurransetilsynet sent onsdag kveld varslet at de ville komme med nyheter i en stor sak torsdag morgen, fulgte både Skibenes, Telenor og resten av telekombransjen nøye med.

Konkurransetilsynet har nemlig konkludert med at Telenor misbrukte makten sin da de i 2010 inngikk en ny leieavtale med Network Norway. Ved å legge inn et fastpriselement per kunde i leieprisen som de måtte betale til Telenor, mener tilsynet at Telenor gjorde det vanskeligere for konkurrenten å bygge Norges tredje mobilnett sammen med Tele2.

– Det var en pågående fight mellom oss og Telenor den gangen. I Chili har vi jo også en historie hvor vi leide nett hos Telenor og vi har merket de samme holdningene nå som vi merket den gang, sier Egil Skibenes, som i fjor var med på å flytte Chilis kunder over til Telia-nettet.

Les også

Telenor får bot på 788 millioner

– La hindringer i veien

Selv om Telenor i 2010 senket prisen Network Norway måtte betale for kundenes bruk av mobilnettet til Telenor, innførte de altså en fastpris i tillegg.

Konkurransetilsynet mener dette fjernet incentiver for at Network Norway skulle fortsette utbyggingen av sitt eget mobilnett, fordi fastprisen til Telenor var den samme uansett om Network Norway utvidet dekningen sin og dermed flyttet mer av trafikken over i eget nett.

– Når dominerende aktører på denne måten hindrer konkurrenter i å etablere seg, er det et alvorlig brudd på konkurranseloven, sa konkurransedirektør Lars Søgard torsdag.

– Det er viktig å få frem at dette er et signal til alle dominerende aktører, i alle bransjer. Som stor aktør må man oppføre seg, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese til E24.

Avviser lovbrudd

Det kan virke som Telenor ikke har mottatt det signalet, for telegiganten er rykende uenig i vedtaket og mener de er på trygg grunn.

– Gjorde dere en juridisk vurdering av om avtaleendringen i 2010 var akseptabel for dere som dominerende aktør i markedet?

– Jeg er trygg på at vi har gjort de nødvendige vurderingene. Våre advokater mener at hvis vi hadde gjort det samme i dag, ville det vært innenfor loven, sier Berit Svendsen til E24.

Det var Ragnar Kårhus som var sjef i Telenor Norge på tidspunktet avtalen ble inngått. Berit Svendsen har vært sjef for Telenor Norge siden september 2011, og har i nyere tid også vært sjef for hele den skandinaviske virksomheten.

– Er dere overrasket over konklusjonen som kom i dag?

– Dette er i tråd med varselet vi mottok i 2016, bortsett fra at tilsynet har lagt vekk på det ene av de to forholdene. Men vi er jo ikke enige i vedtaket selv om det var som forventet, sier Berit Svendsen.

Hun forteller at konsernet nå har satt sine «aller beste eksperter og advokater» på å gjennomgå de flere hundre sidene i Konkurransetilsynets vedtak.

– De begynte kvart på åtte i morges og skal gå gjennom alt. Hvis det ikke er noen endringer i vedtaket fra det varselet vi fikk, så vil vi trolig anke, sier Svendsen.

Telenor venter fortsatt på en konklusjon fra ESA, som undersøker andre forhold enn det Konkurransetilsynet har sett på.

ESA kan også komme med et betydelig gebyr, men om det kan ende over eller under Konkurransetilsynets nivå er ikke kjent ennå.

Berit Svendsen sier at de nå tar en sak av gangen.

– Ville ha trafikken deres i vårt nett

Ifølge Berit Svendsen satte Telenor seg ned og tegnet opp flere scenarioer da Network Norway og Tele2 skulle inngå en ny roamingavtale.

Tele2 hadde da leieavtale for sine kunder hos Telia (den gang NetCom), mens Network Norway-kundene var hos Telenor. Leieavtalen sørget hvert år for rundt 450 millioner kroner i årlige inntekter til Telenor, inntekter med svært god margin som de etter hvert mistet til Telia når de kjøpte hele Tele2- og Network Norway-systemet i Norge.

– Vi ønsket jo å vinne den grossistkunden fordi vi ville ha trafikken i vårt nett. Vi ble enige om en prismodell som Network Norway ønsket og som vi ble enige om, sier Svendsen.

– Så vi har ikke utnyttet vår markedsposisjon. Det er en tøff konkurranse i privatmarkedet, bedriftsmarkedet og grossistmarkedet. Det var det den gang og det er det nå, fortsetter hun og peker på at Telia har sikret seg en rekke av mobilselskapene som tidligere leide tilgang hos Telenor.

– Har dere gjort noen endringer i måten dere opererer i markedet i kjølvannet av denne og ESA-saken?

– Vi har ikke gjort noen endringer, for som jeg sa, vi kunne inngått samme avtale i dag, sier Svendsen.

– Spiller ingen rolle om de lykkes eller ikke

Telenor og Konkurransetilsynet er helt uenige i hvordan man skal vurdere historiens utvikling.

– Konkurransetilsynet mener vi kunne hindret utbyggingen av det tredje nettet på grunn av for gunstige vilkår i avtalen vi inngikk med dem i 2010, sier Berit Svendsen og legger trykk på «kunne ha hindret».

– Det skjedde altså ikke. Network Norway og Tele2 fikk større markedsandeler og bygget nettet sitt etter plan, fortsetter hun.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese avviser at det faktum at de fortsatte å bygge nettet sitt spenner ben under konklusjonen til Konkurransetilsynet:

– Nei, det er ikke avgjørende. Telenor er dominerende i markedet, og det er kun de som har det spesielle ansvaret. De har ikke lov til å foreta seg handlinger som kan hindre økt konkurranse. Det gjorde de, og de mente at det de gjorde ville ha konsekvenser for Network Norway, sier Nese og viser til den omfattende interne dokumentasjonen fra Telenor som er gjennomgått.

– Slik kan ikke Telenor holde på og da spiller det ingen rolle om de lykkes eller ikke.

Historien om Network Norway og Tele2 er noe spesiell, for selv om selskapet fortsatte utbyggingen av nettet sitt under Telenor-regimet som Konkurransetilsynet mener var ulovlig, så måtte selskapet i 2013 erkjenne at nettverksspillet var over uansett.

Da tapte de nemlig en frekvensauksjon mot Ice. Auksjonen har vært kritisert i næringen fordi budene var skjulte, slik at aktørene ikke visste hva de andre hadde gitt av bud.

PS! Telenor har nå seks måneder på seg til å påklage vedtaket til Konkurransetilsynet. Saken kan potensielt ende i rettsvesenet.

Les også

– Et område der markedet ikke fungerer optimalt

Les også

Telenor legger ned 3G: – Dette er helt nødvendig

Les også

Mobilmygg bryter opp markedet: Nå får nordmenn bestille fri data

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom
  3. Konkurransetilsynet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Telenor får norgeshistoriens største konkurransegebyr

  2. Konkurransetilsynet varsler Telenor-avgjørelse

  3. Konkurranseklagenemnda opprettholder vedtak om å ilegge Telenor et gebyr på 788 millioner

  4. Annonsørinnhold

  5. ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

  6. ESA mener de har nye bevis mot Telenor