Farvel til Fleet St.

Over 300 års britisk pressehistorie er ved veis ende. Søndag flytter den siste store redaksjonen fra berømte og beryktede Fleet Street i London.

AFP
  • NTB
Publisert:,

Det franske nyhetsbyrået Agence France-Presses (AFP) sender søndag morgen sin siste melding fra Chronicle House, byråets London-kontor i Fleet Street. Deretter slukker byrået lyset og flytter fra gata, som er opphavet til fellesbetegnelsen på britisk presse.

For bare 30 år siden var Fleet Street fremdeles hjertet av britisk presse, med nasjonale og internasjonale medier på rekke og rad bak fasjonable fasader.

I 1986 gikk imidlertid mediemogulen Rupert Murdoch til det kontroversielle skritt å flytte avisene han eide ut av Fleet Street.

Dermed forsvant storavisene The Times, The Sun, The Sunday Times og News of the World og i kjølvannet av disse en rekke andre riksdekkende aviser på jakt etter billigere og mer moderne lokaler.

Stampuber

I storhetstiden var Fleet Street en gate tettpakket med puber der journalister møttes for å høre siste nytt over et glass eller to.

Hver avis hadde sitt stamsted, og onde tunger ville ha det til at journalistene var lettere å treffe der enn på kontoret.

– Her klapret skrivemaskinene, man kunne kjenne lukten av blekk og høre lastebilene med avispapir dundre forbi. Og her drakk journalistene mer eller mindre 24 timer i døgnet, sier journalistikkprofessor Roy Greenslade ved City-universitetet i London.

– Alltid trist

Allerede tidlig på 1500-tallet ble Londons første trykkpresse satt opp i gata. 200 år senere dukket den første avisen opp.

Greenslade er ikke overrasket over at den ene mediebedriften etter den andre har forlatt gata, som folk leie av uetterrettelig sladderjournalistikk gjerne kaller Street of Shame.

– Fleet Street representerer på alle måter fortiden, både når det gjelder avisproduksjon og journalistikk. Men det er alltid trist når en del av den forsvinner, sier den tidligere redaktøren av Daily Mirror.

Berømt arkitektur

Det er imidlertid ikke bare journalistene som har gjort gata berømt. Kampen mellom de forskjellige avisene ble også ført på arkitektonisk nivå, noe som har resultert i en rekke imponerende byggverk.

Blant disse skiller Daily Express’ gamle lokaler seg ut, en art deco-bygning som fikk tilnavnet "Svarte Lubjanka" etter KGBs hovedkvarter i Moskva.

De fleste bygningene i den sagnomsuste avisgata huser i dag advokatfirmaer og banker som Goldman Sachs.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Kynisk nyhetsjakt i News of the World

  2. Må gå på dagen: – De fleste er ganske sinte

  3. James Murdoch går av

  4. Annonsørinnhold

  5. Britisk presse under lupen

  6. Slik blir nye News Corp.