Hver tredje nordmann frykter valgkampen hackes

Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) sier han ikke er overrasket.

IKKE OVERRASKET: Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen mener det er naturlig at mange nordmenn frykter dataangrep mot høstens valgkamp, og forsikrer at Norge tar grep for å forhindre at det skjer.
Publisert: Publisert:

ARENDAL (E24): I USA har etterretningsmiljøene konkludert med at russiske hackere forsøkte å påvirke fjorårets valg i favør Donald Trump.

Som del av en ny rapport om digital sikkerhet har Telenor utført en spørreundersøkelse blant nordmenn der 36 prosent sier de er bekymret for at den norske valgkampen skal bli manipulert via cyberspace.

Justisministeren ikke overrasket

– Det burde egentlig ikke overraske at man har den bekymringen i befolkningen. Man har registrert hva som har skjedd i verden rundt oss, i flere land og i flere valg, sier justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen (Frp) om undersøkelsen.

– Vi tar dette på høyeste alvor og jobber med å forebygge en slik situasjon, forsikrer han.

Tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide går lengre og sier svarprosenten burde vært høyere.

Les også

Nye Russland-sanksjoner øker temperaturen mellom EU og USA

– Jeg mener det er et altfor lavt tall, for det er en helt reell problemstilling. Dette skjer i mange land akkurat nå, og det er ingen naturlov sier at det ikke kan skje med oss, advarer han.

Undersøkelsen, som ble gjort blant tusen nordmenn i juni, tar ikke for seg fra hvilke hold nordmenn er bekymret for at eventuelle dataangrep mot valgkampen skal komme fra.

E-tjenesten har advart

Ifølge Etteretningstjenesten har russiske aktører i årevis forsøkt å trenge seg inn i datasystemer tilhørende norske styresmakter.

De mener også kineserne aktører gjennomførte operasjoner mot norske styresmakter i fjor. E-tjenesten har ikke advart om angrep mot norske valginstitusjoner spesifikt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skrev at norsk kritisk infrastruktur vil «fortsatt være et utsatt etterretningsmål» i sin trusselvurdering for 2017.

Les også

– Vi er nødt til å gjøre enda mer

Les også

Støre om digitaliseringen: – Det blir brutalt

Les også

Fire av ti tror maskiner kan overta jobben deres

Publisert: