Vil gi bitcoin-skaperen Nobelprisen i økonomi

Anerkjent økonomiprofessor mener oppfinneren av den digitale valutaen må belønnes for revolusjonerende arbeid.

KONTROVERSIELT: Det har vært mange diskusjoner knyttet til bruk av den digitale valutaen Bitcoin.

Andrew Burton
  • Sara Svanemyr
Publisert:,

Da Bhagwan Chowdhry, økonomiprofessor ved UCLA, ble spurt om å nominere en kandidat til Sveriges Riksbanks økonomipris, også omtalt som Nobelprisen i økonomi, falt valget på den ukjente bitcoin-oppfinneren som går under navnet Satoshi Nakamoto.

Bhagwan Chowdhry, økonomi-professor ved University of California, Los Angeles (UCLA).

PopTech/Flickr.

– Jeg skal med glede ta imot Nobelprisen i økonomi for Satoshi Nakamoto i 2016, tvitret han før helgen.

I et blogginnlegg på Huffington Post utdyper professoren nominasjonen:

– Jeg begynte å tenke på hvilke ideer som kommer til å ha en stor betydning og innvirkning i det enogtyvende århundret. Navnet på oppfinneren av bitcoin, Satoshi Nakamoto, hoppet plutselig opp, og jeg har ikke vært i stand til å få det ut av hodet mitt siden, skriver han.

Les også

Bitcoin-sjef pågrepet i Japan

– Revolusjonerende

Chowdhry mener oppfinnelsen av den digitale valutaen, som han omtaler som «digitalt gull», er intet mindre enn revolusjonerende.

At det er et rent matematisk objekt gir mange fordeler i forhold til fysiske penger skriver han.

– Det er trygt, har uknuselige kryptografiske koder til å stole på, kan deles inn i millioner av mindre sub-enheter og kan overføres nesten umiddelbart fra en person til en annen med tilgang til internett, uten bruk av regninger, sentralbanker og finansielle mellommenn som Visa, MasterCard, Paypal og andre kommersielle banker med forsinkelser og transaksjonskostnader.

Chowdhry trekker også frem at oppfinneren av bitcoin har dannet grunnlaget for andre teknologiske innovasjoner, og bør belønnes for det.

– Følgene av dette er enorme. Dette vil trolig skape en åpen, desentralisert og offentlig infrastruktur for å flytte penger.

Les også

Norge skattemyndigheter ville skattlegge. Nå «fredes» internettvalutaen av EU

– Lite sannsynlig

Svein Ølnes er forsker ved forskningsinstituttet Vestlandsforskning. Han har fulgt med på bitcoin-utviklingen de siste årene om omtaler den som grensesprengende.

Svein Ølnes er forsker ved Vestlandsforskning. Han forteller at teknologien Bitcoin bygger på er grensesprengende. – Bare digitale kontanter kan sikre oss personvern på det økonomiske området i framtiden. Alle andre alternativer er sporbare, forteller han.

Frøydis Geithus.

– Jeg tror det er små sjanser for at Satoshi Nakamoto vil få Nobelprisen i økonomi. Økonomifaget og Nobel-institusjonen er altfor konservativ til det, forteller Ølnes.

Han tror likevel at nominasjonen vil rette mer oppmerksomhet mot den digitale valutaen, også i kretser som vanligvis ikke er særlig informerte om den digitale utviklingen.

– 2014 var et «annus horribilis» for bitcoin med skandaler og kursfall, det var ikke måte på negative nyheter. 2015 har vært et roligere år og bitcoin har forsvunnet litt fra media. Det har vært bra, og mange seriøse aktører har for alvor begynt å se på bitcoin og blokk-kjedeteknologien.

Vil bli tatt i bruk

Ifølge Ølnes er de fleste enige om at blokk-kjedeteknologien er fremtiden for mange transaksjonssystemer, men skepsisen til valutaen bitcoin er fremdeles stor.

Han mener finansaktørene jobber med å finne ut av hvordan de skal ta i bruk blokk-kjeden uten å måtte bruke bitcoin.

– Det blir litt som å si at man elsker vin, men ikke liker alkohol. Ja, du kan få alkoholfri vin, men da har du mistet veldig mye, sier han.

Ølnes er sikker på at blokk-kjedeteknologien vil tas i bruk av de fleste innen bank og finans i løpet av noen år, men er usikker på bitcoins fremtid.

– Utviklingen er usikker, til tross for sitt store potensial. Det store spørsmålet er om en kan få fordelene med teknologien uten å få valutaen bitcoin på kjøpet.

Kontroversiell valuta

Bitcoins har skapt kontroverser og overskrifter siden den så dagens lys i 2009.

Blant annet ble Mark Karpeles, sjefen for den nedlagte bitcoin-børsen MtGox pågrepet etter en rekke svindelanklager i Japan i år.
I oktober fastslo EU-domstolen at den sentralbank-løse virtuelle valutaen skal være underlagt de samme skattereglene som veksling av norske kroner, euro og dollar.

Avgjørelsen styrker bitcoin på veien mot å bli akseptert som et fullblods betalingsmiddel.

Anonym

Vi vet svært lite om oppfinneren av den digitale valutaen bitcoin.

Skaperen er ukjent, men brukte det japanske psevdonymet Satoshi Nakamoto da prosjektet ble lansert i 2009.

Det er ikke kjent hvor han bor eller jobber fra, og han har uttalt seg lite til pressen.

I 2009 publiserte han et ni sider langt dokument på nett som en introduksjon til bitcoin-verdenen.

Det spekuleres i om Nakamoto er av britisk opprinnelse, på grunn av britisk formatering i hans eller hennes arbeide.

Les også

eBay åpner for Bitcoin-betaling på PayPal

Prestisjetung pris

Dersom bitcoin-oppfinneren skulle bli tildelt prisen, havner han sammen med mange anerkjente økonomer. Blant annet har Paul Krugman og Amartya Sen fått prisen tidligere.

Sveriges Riksbanks økonomipris ble etablert av Sveriges sentralbank til minne om Nobelprisens grunnlegger, Alfred Nobel.

Hvorvidt Sveriges Riksbanks økonomipris skal omtales som en «nobelpris» har opp gjennom årene vært gjenstand for debatt.

Prisen har flere ganger blitt kritisert blant annet av enkelte medlemmer av Nobel-familien, for ikke å være i Nobels ånd.

Les også

Kommentar: Bitcoin er mer enn en spekulativ valuta

Les også

Hackere til angrep mot Nordea og Swedbank

Les også

Egen bitcoin-indeks i New York

Les også

Bitcoins mørke bror stiger raskt i verdi

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Digital valuta

Flere artikler

  1. Sentralbankene snuser på digital valuta

  2. Myndighetene snur: Nå får bitcoin momsfritak

  3. Australsk politi auksjonerer bort bitcoins

  4. Annonsørinnhold

  5. – Jeg tror dette kommer til å snu ting på hodet

  6. Slik forklares bitcoin-fallet