Mitsubishi stopper salg av åtte modeller etter jukse-avsløring

Japansk etterforskning viser at bilprodusentens juks med drivstoff-forbruk omfatter flere modeller enn først antatt.

STUPER NEDOVER: Verdien på Mitsubishi har krympet med rundt 25 milliarder kroner etter at det ble klart at bilprodusenten har jukset med tester.

Kazuhiro Nogi AFP
Publisert:

Det er transportdepartementet i Japan som har stått for etterforskningen. Nå har japanske myndigheter bedt bilprodusenten stoppe salget av åtte nye modeller. Blant disse er ulike versjoner av Pajero, Outlander og RVR SUV-biler, skriver BBC.

Tidligere tester har vist at to minimodeller fra Nissan og to fra Mitsubishi har vært omfattet av jukset. Mitsubishi har innrømmet å ha jukset med tester av drivstoff-forbruk siden 1991.

Etter dette har aksjekursen til selskapet stupt nedover.

– Vår etterforskning bekrefter at drivstoff-forbrukstester på åtte modeller var så mye som 8,8 prosent lavere, og i snitt 4,2 prosent lavere enn det de har reklamert for, skriver transportdepartementet i en uttalelse, ifølge BBC.

Nå er salget av de åtte modellene beordret stanset i Japan frem til korrekte målinger vises.

Etter at den første delen av skandalen ble kjent i april har selskapets verdi tapt seg med rundt 25 milliarder kroner. I mai kjøpte Nissan en kontrollerende andel på 34 prosent i Mitsubishi. Samme måned sluttet Tetsuro Aikawa som toppsjef i selskapet.

Les også

Suzuki nekter for utslippsjuks

Les også

Nissan tilbakekaller 3,8 millioner biler

Les også

Mitsubishi innrømmer å ha jukset siden 1991

Les også

– Uregelmessigheter ved utslipp hos 16 bilmerker

Her kan du lese mer om