Sør-Korea bøtelegger VW for utslippsjukset

Sør-Korea gir Volkswagen en bot det lukter svidd av, etter at landets egne tester bekrefter den tyske bilgigantens omfattende utslippsjuks.

FÅR REKORDBOT: Sørkoreanske myndigheter gir Volkswagen den største boten som noengang er gitt i landet.

Reuters
  • NTB
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Volkswagen bøtelegges med 14,1 milliarder won (106 millioner norske kroner) og beordres til å tilbakekalle 125.522 dieselbiler, kunngjorde Miljøverndepartementet i Sør-Korea torsdag.

Det er den største boten gitt til en bilprodusent i Sør-Korea noensinne, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Etter at VW innrømmet å ha utstyrt biler med programvare som gjør det mulig å jukse med NOX-utslippstestene, utførte Sør-Korea egne tester.

Bilselskapet sier i en uttalelse at de respekterer resultatet av undersøkelsen.

Første bot

Sør-Korea blir dermed det første landet som straffer bilprodusenten for juksingen basert på egne tester. Det er også ventet bøter i USA, men ennå har det ikke kommet frem noen sum.

Det koreanske miljødepartementet ber Volkswagen Europa om å fremlegge en tilbakekallingsplan innen 6. januar, ifølge Reuters.

VW-skandalen har også fått store konsekvenser i det sørkoreanske bilmarkedet. Markedsandelen av importerte VW-biler falt fra 15,7 i september til 12,34 prosent i oktober - den laveste prosentandelen siden juli 2013, skriver nyhetsbyrået.

På samme tid falt VW-bilsalget fra 2.901 registrerte biler til 947.

Bakgrunn

Det var i slutten av september at Volkswagen innrømmet å ha jukset med utslippstestene på enkelte dieselbiler etter press fra det amerikanske miljødirektoratet (EPA).

Volkswagen startet kjapt egne undersøkelser og fant fort ut at skandalen omfattet 11 millioner biler på verdensbasis - også i Norge.

Les også

Tysk analytiker: Volkswagen er «too big to fail»

Bare få dager etter at utslippsskandalen ble kjent, gikk Volkswagens toppsjef Martin Winterkorn av. Han ble erstattet av Porsche-sjef Matthias Müller, som har fått den krevende oppgaven med å rydde opp. Porsche er Volkswagen-eid og flere, inkludert en av selskapets største aksjonærer, har kritisert VW for at de hentet inn en intern sjef.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. Razzia mot Volkswagen i Sør-Korea

  2. Volkswagens topp-ingeniører etterforskes av tyske myndigheter

  3. 630.000 tyske biler tilbakekalles i Europa

  4. Annonsørinnhold

  5. Bilprodusentene mener det må satses videre på diesel

  6. Volkswagen nær forlik på 37 milliarder kroner