Reitan bryter med St1 i Norge – bygger egen bensinkjede

Reitangruppen oppretter den nye bensinkjeden YX 7-Eleven i Norge, når avtalen med finskeide St1 løper ut om to år.

SAMARBEID: Shell og 7-eleven samarbeider blant annet på Tåsen i Oslo.
Publisert:

I romjulen ble det kjent Reitangruppen ikke får forlenget avtalen med finske St1 i Sverige når avtalen der løper ut om to år.

Det betyr at 106 7-Eleven-butikker forsvinner fra Shell-stasjoner i nabolandet.

Nå har Reitan bestemt seg for avslutte samarbeidet med St1 også i Norge.

Fra 2019 inngår i stedet Reitan-eide 7-Eleven samarbeid med Reitan-eide YX på drivstoff - og blir til YX 7-Eleven.

Reitangruppen har 7-Eleven i Norge gjennom selskapet Reitan Convenience.

Les også

Norske Shell kutter 255 stillinger

– Eierskap på vei

– Avtalen med St1 har gått over mange år. Nå er det to år igjen, og da er det naturlig å se på andre løsninger, sier Berit Hvalryg, presseansvarlig i Reitangruppen, til E24.

– Vi har hatt et godt samarbeid med St1, og jeg vil understreke at dette er en helt logisk løsning.

Hun sier det ikke ligger noen dramatikk i dette.

– Vi ønsker rett og slett å ta eierskap til hele satsingen langs vei. Avtalen vi har hatt med ST1 opphører om to år. Da er det naturlig for oss å velge YX som er del av Reitangruppen, sier Hvalryg.

Samarbeidet mellom Reitangruppen og Shell går tilbake til 2007 da det ble inngått en avtale om samarbeid på 266 stasjoner i Skandinavia.

Shell har i ettertid solgt sin nedstrømsvirksomhet i Norge og Sverige til St1.

Les også:

Felles filosofi

87 norske Shell-stasjoner eies av Reitangruppen. Fra 2019 blir disse til YX-stasjoner.

– Det blir et samarbeid der YX har ansvar for drivstoff og 7-Eleven på butikkdrift. De har en felles filosofi og verdigrunnlag, så det er helt perfekt, sier Hvalryg.

YX-stasjonene, som tidligere gikk under navnet Hydro Texaco, har fra før 210 stasjoner i Norge.

YX Norge er en del av Uno-X-gruppen, som igjen er en del av Reitangruppen.

Les også

Reitan mister 106 butikker i Sverige

– Et samarbeid med 7-Eleven langs vei vil gjøre oss enda sterkere. Vi har stor tro på at vi kan vokse videre sammen med 7-Eleven med både spennende konsepter for våre kunder og ved rekruttering og nybygg, sier administrerende direktør i YX Thor Kristian Korsvold.

I Danmark er avtalen mellom Shell og 7-Eleven forlenget til slutten ut 2023. Her er det imidlertid ikke St1, men DCC som eier Shells tidligere nedstrømsvirksomhet i Danmark.

Reitangruppens danske drivstoffselskap Uno-X har ikke bemannede bensinstasjoner i Danmark (kun automatstasjoner). Reitan Convenience er eier av drivstoffinfrastrukturen gjennom datterselskapet SFI Danmark A/S.

Store konsekvenser

St1s markeds- og informasjonssjef Sigrid Louise Philippart sier kjeden har hatt og har fortsatt et godt samarbeid med Reitangruppen.

– Vi ser på Reitan som profesjonell og dyktig partner, og ser frem til to gode år til. Det er viktig for oss å fokusere på de to årene, som er ganske lang tid i retail-verdenen, sier hun til E24.

Les også

Rema 1000 tar økomat-jafs

– Hvilke konsekvenser får dette for dere?

– Shell 7-Eleven er fremdeles en del av nettverket vårt, og vi fokuserer på å skape gode kundeopplevelser over hele landet, uansett bedriftsmodell. Vi har en tidsbegrenset avtale på 10 år, som det er to år igjen på, sier Philippart, og legger til:

– Det er klart det får store konsekvenser for kjeden, men hvilke er det for tidlig å si noe om akkurat nå. Vi jobber hele tiden for å ha et landsdekkende stasjonsnettverk og tilby kvalitetsprodukter til kunder over hele landet.

– Tror du det er sammenheng mellom dette og at St1 i romjulen varslet at de ikke vil forlenge avtalen med Reitan i Sverige?

– Det er et godt spørsmål. Det er en beslutning som er tatt av Reitan, og det er ikke riktig at jeg svarer på det spørsmålet, sier hun.

Les også

Reitan mister 106 butikker i Sverige

Les også

Priskrigen på julematen: Butikkenes maksgrense kan få deg til å handle mer

Les også

Norske Shell kutter 255 stillinger

Les også

Rema-Reitan om dagligvareprisene:
– Enkelte varer selges med tap

Publisert:

Her kan du lese mer om