- Willoch bør kjøpe

Stein Erik Hagen blir hudflettet for å ha solgt 31 norske aviser til utlandet. Han svarer med å be kritikere som Kåre Willoch kjøpe Mecom-aksjer.

Publisert:

- Jeg ønsket en norsk løsning, men det finnes ingen. Derfor var eneste alternativ salg til britiske Mecom. Orkla blir største aksjonær i Mecom og Kåre Willoch og andre som ønsker norsk forankring av Orkla-avisene, kan tegne seg for aksjer som bidrar til en solid norsk forankring, sier han.

Ønsket norske budgivere

Willoch gikk nylig ut og advarte Hagen mot salg til utlandet. Han gjentok kritikken i Sommeråpent på NRK onsdag kveld.

Hagen møter storm av kritikk for å ha bidratt til 5-4-flertall i Orkla-styret for salg til Mecom.

- Du blir anklaget for å ha sveket Orkla Media?

- Jeg beklager også at de ikke var norske budgivere. Mecom har kommet med et godt bud og jeg er valgt av Orklas aksjonærer. De har investert i Orkla fordi de ønsker en fornuftig avkastning. Vi er nødt til å ta kommersielle hensyn og når det ikke fantes noen norsk løsning, var Mecom eneste realistiske løsning, sier Hagen.

- Ikke uetisk

- Du får ansvaret for å selge ut norsk arvesølv og for ikke å ta samfunnsansvar?

- Orkla Media eier 15 prosent av de meningsbærende avisene. Tar en med fjernsyn, radio og nett kommer vår andel ned i et ensifret beløp. Jeg mener det ikke er uetisk av Orkla å selge en ensifret prosentandel av meningsbærende medier til et engelsk medieselskap som ønsker å satse. Vi skal vokte oss vel for at samfunnsansvar virker konserverende. Jeg mener vi viser samfunnsansvar ved å selge til noen som vil tilføre noe nytt.

- Frykten er at Mecom og David Montgomery vil komme inn og slakte, ikke å satse?

Ingen garantier

- Jeg har ikke den fremmedfrykten som mange har. Montgomery er en dedikert avismann som vil tilføre dynamikk. At han vil bygge sitt fremtidige avisimperium fra Oslo og på Orkla Media, ser jeg på som et kvalitetstegn, sier Hagen.

Montgomery møtte i styremøtet onsdag og forsikret at han vil satse.

- Han ga meget klart uttrykk for at han står for redaksjonell frihet og uavhengighet for hver enkelt avis, med respekt for lokale tradisjoner. Han er fullblods avismann.

- Men han gir ingen garantier?

- Det er ingen garanti, men vi må forholde oss til hva han sier.

Men Hagen tror det kommer store kutt.

Politikerne har ansvaret

- Avisbransjen skal gjennom tøffe prosesser. Det er bare å se på VG som fjerner 100 ansatte. Jeg tror det kan være bra at den prosessen skjer gjennom en mann og et selskap som ønsker å satse på å bli et stor europeisk fremtidsrettet mediehus, som satser nettopp på avis, sier Hagen.

Han mener norske politikere og kulturminister Trond Giske har et ansvar for at Orkla-avisene forsvinner ut av landet.

- Eierskapsbegrensningene og ikke minst reduksjonen fra 40 til 33 prosent, for hva et mediekonsern kan eie, gjorde at verken Schibsted eller A-pressen var aktuelle. Vi forholder oss til de reglene, men det er klart de har bidratt til at norsk mediekapital ikke har kommet i posisjon

Publisert:

Her kan du lese mer om