Financial Times trekker seg ut fra App Store

Den britiske finansavisen klarte ikke å bli enig med Apple om fordelingen av inntektene.

MISTER HYLLEPLASS: Financial Times er ikke lenger å få kjøpt i App Store.

  • Øyvind Henriksen
Publisert:

Financial Times har trukket iPad-versjonen fra Apples egen butikk App Store.

Etter flere måneder med samtaler brøt forhandlingene mellom den anerkjente avisen og teknologigiganten samme i forrige uke.

De to partene har over lengre tid vært uenige om hvordan brukerne av iPad-versjonen til Financial Times (FT) skal betale for seg. Ledelsen i FT har ønsket at brukerne skal kunne betale direkte til dem gjennom selve appen. Ledelsen i Apple har på sin side nektet en slik løsning.

Kamp om kundedata

FT har også vært opptatt av å få utlevert kundedata om hvem som kjøper produktet deres gjennom App Store. Dette har Apple ikke vært villig til å gi fra seg. Ledelsen i FT sier at mangelen på innsyn i kundelisten er viktigere enn selve fordelingen av inntektene.

Resultatet av bruddet i forhandlingene er altså at FT nå har trukket iPad-utgaven tilbake. Eksisterende kunder kan likevel fortsatt bruke iPad-versjonen de har lastet ned. De kan også fornye abonnementet sitt gjennom appen, slik at 100 prosent av inntektene går til avisen.

Åpnet døren halvveis

I vår åpnet Apple opp for at aviser og magasiner kan selge abonnement til sine iPad-utgaver utenfor App Store. Endringene ble varmt mottatt av en bransje som fryktet at Apple ville tvinge til seg 30 prosent av inntektene på alle utgivelser.

Les også: VGs iPad-sjef: - Dette er veldig gode nyheter

Men Apple gjør det fortsatt ikke bare enkelt. Selskapet krever at brukerne skal ha mulighet til å tegne eller forlegne sitt abonnement gjennom App Store. Her skal selskapet fortsatt ha 30 prosent av inntektene. Alternative betalingsløsninger må ligge atskilt fra iPad-versjonen, for eksempel på en egen betalingsside brukerne går til ved hjelp av nettleseren.

Financial Times plasserte denne betalingssiden som en integrert del av iPad-versjonen. Det likte Apple dårlig.

Satser på HTML5

De som ønsker å surfe på iPad-versjonen av FT får nå en ny mulighet. Avisen har ved hjelp av HTML5 laget en versjon som kan leses gjennom den vanlige nettleseren.

Les mer om HTML5 her: Løsriver seg fra Apple

Følg E24 Media på Twitter

Flere artikler

  1. Sikkerhetsfeil i Apple-produkter

  2. Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

  3. Har 1.100 abonnenter på lesebrett

  4. Annonsørinnhold

  5. Apple lanserer ny iPad

  6. Apple lanserer nye bærbare