Flere interessert i Saab

Saab er konkurs, samtidig meldes det om flere som ønsker å kjøpe deler av den svenske bilfabrikken. Det ser likevel mørkt ut for videre drift i Trollhättan.

NOEN HÅP: Det ser ikke bra ut for fabrikken i Trollhättan, men Saab-navnet kan kanskje leve videre.
Publisert: Publisert:

I kjølvannet av mandagens konkurs, skal flere ha vist sin interesse for den svenske bilfabrikken Saab.

I følge Dagens Industri skal kinesiske Youngman fortsatt være interessert, til tross for den direkte årsaken til at Victor Muller begjærte Saab konkurs, var at de trakk seg fra avtalen.

- Vi vil redde arbeidsplassene og passe på at virksomheten i Trollhättan reddes, men produksjonen blir ikke på det nivået det tidligere har vært, sier advokaten Johan Nylén, som er talsperson for Youngman.

Bli venn med GM

Budet skal i hovedsak dreie seg om Saabs nye plattform, Phoenix, som ikke er ferdig utviklet.

- Vi innleder umiddelbart en dialog med GM, og med avviklingsstyret. Vi er avhengig av å ha et bra forhold til General Motors, sier Nylén til Dagens Industri.

Avtalen med Youngman strandet da General Motors ikke ville overdra sine patenter og teknikk til det kinesiske selskapet.

Mer bilstoff på E24BIL

Planen nå er å ta i bruk den teknikken og virksomheten som Saab selv eier.

Skulle dette fungere, vil det trolig ta opp til to år før produksjonen kommer i gang igjen, først da er den nye modellen på den nye plattformen klar.

Tyrkia

SVTs Rapport sier at det og skal finnes tyrkiske interessenter.

Tyrkia har i dag flere bilfabrikker, men ingen egne bilmerker.

Det skal ha vært kontakt mellom den tyrkiske regjeringen og både det svenske næringsdepartementet og Saab Automobile.

I dette tilfellet er det i hovedsak snakk om å kjøpe teknikk, ikke fabrikken.

Forsvinner ut av Sverige

- Uansett hvem som kjøper hele eller deler av Saabs anlegg, så er det dessverre en veldig liten sjanse for at det blir igjen i Trollhättan, sier Lars Holmqvist i bilbransjeorganisasjonen Clepas, til SVTs Rapport.

Også Guy Lofalk, som var leder for Saabs reorganisering, sier det var flere som har henvendte seg under prosessen, og at flere fortsatt skal være interesserte etter konkursen.

- Det har vært mange som har forhørt seg, industrigrupper og ulike interessenter, som har vært ønsket å gå inn i Saab, men som av ulike årsaker har valgt og ikke gjøre det, sier Lofalk til Dagens Industri.

Han sier at flere definitivt vil være interesserte som ønsker å kjøpe deler av konkursboet.

Les også

Publisert: