Antiseptisk rakett

I RS7 har Audi kombinert sin lekreste bil med den sterkeste motoren, det må jo bli perfekt?

Publisert: Publisert:

Jeg har en litt ambivalent følelse overfor akkurat denne bilen. A7 er etter min mening den suverent lekreste Audi-modellen per i dag. Med sin lange kombicoupé utførelse får den linjer som A6, eller A8 for den saks skyld, ikke klarer å matche. Den flate og brede fronten gir bilen et passe brautende uttrykk i andre bilers sladrespeil, og silhuetten har linjer som både viser fart og eleganse.

Dette er en bil som kler å komme i en veldig enkel farge, som grått eller svart. Når bilen her kommer i den matte «Daytona Gray», tipper det litt over. Den blir på en måte, som ikke helt kler bilen, veldig rett-i-trynet. Ja, den ser tøff ut, men er riktig? Det blir som joggesko til dress.

Samtidig er kanskje dette noe som passer RS7. For det er en av de aller kvikkeste bilene man kan anskaffe seg. Ikke bare i sjangeren familiebil, men overhodet. Null til hundre tar 3,9 sekunder, og toppfarten om man velger «Dynamikkpakke plus», som bilen her har, er 305 kilometer i timen.

Akselerasjonen er av det sjokkerende slaget. Man setter seg inn i en grandios kupe, med masse plass og alle mulige komfort- og teknikkelementer, gir man så bånn gass forflytter ansiktsrynkene seg til bakhodet.

Sterkere enn R8

Selvsagt har den firehjulstrekk, og på tørr asfalt kan man skyte denne digre bilen ut av en sving på en måte som virker naturstridig. Det er en fem meter lang og nær to meter bred bil som veier inn rett under to tonn. Noe ganske annet enn R8 V10 plus Audien vi var ute med for ikke lenge siden.

Selvsagt er dette vesensforskjellige biler, men det kan være verdt å merke seg at det er flere hestekrefter i en RS7 og et betydelig høyere dreiemoment. Den er med andre ord kraftigere enn Audis absolutt råeste sportsbil.

Mer bilstoff på E24 BIL

Dette er hentet fra en fire liters V8 med doble turboer. Den samme motoren man og finner i Bentley Continental V8, men den har langt høyere effekt i Audien. Det er en smart motor som kutter ut halve sylinderrekka om man tar det med ro. Nå må man ikke forledes til å tro at dette gir veldig gode drivstofføkonomiske egenskaper. Oppgitt snittforbruk ligger rett under literen på mila, noe vi som vanlig ikke var i nærheten av.

(Saken fortsetter under bildet.)

TEMPO, TEMPO: Audi RS7 har uendelig mye krefter. I utgangspunktet er den sperret på 250 kilometer i timen, men med «Dynamikkpakke plus» er den på 305.

Det er under heftig kjøring denne bilen hører hjemme. Går du for en bil med 560 hestekrefter for så å irritere deg over et litt friskt bensinforbruk har du en urealistisk forventning til livet på generell basis.

Bajas

Setter man bilen i den mest sportslige settingen får man et lydbilde som og går litt på tvers av bilens i elegante utseende. Da settes eksosanlegget i bajasmodus, det brummer og bråker. Her blir og elektronikken mer aggressiv. Girskift og gassrespons er mer umiddelbar, bilen skifter en smule ham, og komforten er så som så. Bilen her har i tillegg hydrauliske dempere, ikke luftfjæring som er standard, det gjør bilen enda mer intens. Og enda mindre komfortabel.

Flere biltester

RS7 er utstyrt med en åttetrinns tiptronic-girkasse, altså ikke en dobbeltkløtsj-variant, men en med momentomformer. Som fungerer greit, men den er ikke av de raskeste om man velger å bruke hendlene på rattet. Lar man den stå for giring selv merkes det at den er smart programmert, den foretar riktige skift og da fremstår den som mer en rask nok.

(Saken fortsetter under bildet.)

LOADED: Innvendig har den alt utstyr man kan komme på, og noe til. Nå skal det sies at bilen her har ekstrautstyr til drøyt en halv million kroner.

Tar man med seg bilen til veier der man kan få kjent på potensialet i denne ekstremt kraftige bilen merker man nettopp det, at det er kraftreserver av en art som nesten virker abstrakt. Det massive dreiemomentet på 700 newtonmeter er tilgjengelig fra 1750 til 5500 omdreininger, mens maks effekt nås ved 5700 omdreininger. Det betyr at man, uansett gir eller hastighet, vil ha brutale krefter til rådighet.

Pulsklokke

Det er med andre ord fullt mulig å kjøre denne bilen veldig hardt, men styrefølelsen gir ikke spesielt god tilbakemelding, styrefølelsen er nummen. Samtidig er veigrepet av det formidable slaget, så den tåler mye, men det er litt vrient å bli veldig involvert i prosessen. Man kan forflytte seg ekstremt fort uansett vei, uten at man helt kommer innpå bilen.

Det er få, om noen, familiebiler som kan matche Audi RS7 på rene ytelser, men en bil som Mercedes-Benz CLS 63 AMG føles både råere og mer inspirerende å kjøre. Den er og tilgjengelig med firehjulstrekk og ser minst like lekker ut, særlig i Shooting Brake versjon.

RS7 er en opplevelse å kjøre, med en så sinnsvakt sterk motor er det en ekstraordinær bil, men underveis i prosessen har den blitt hakket for antiseptisk. Den ser veldig bra ut, og jeg falt etter hvert ned på at den faktisk kler den matte lakken. At en bil av denne arten faktisk kan gå med joggesko til dress. Men jeg mistenker at den også har pulsklokke under mansjetten.

Les også:

Ny rapport: Tyske bilprodusenter når ikke EUs klimamål

Salgsrekorder for Audi, BMW og Mercedes

- Audi blir først ute med 4G i bilen

Publisert:

Her kan du lese mer om