Fisker Karma: En pussig opplevelse

Fisker Karma er en bil for dem som virkelig ønsker å vise sin miljøbevissthet. Bilen er massiv og noe helt utenom det vanlige. Se video nederst i saken

Publisert: Publisert:

En Fisker Karma er en snodig opplevelse. Fra man setter seg inn i den må man forholde seg til et helt annet bilunivers enn det man er forhåndsprogrammert til. Dette går ikke bare på at selve den innvendige utformingen er spesiell, den gjelder i høy grad også lydbildet og kjøreopplevelsen.

Lydene som dukker opp er hentet fra sci-fi filmens verden. Med små blipp og blopp som markerer at man aktiviserer ett eller annet. Her er det ingen motorlyd, bilen drives av elektrisitet, og på veien er det summing ispedd elektroniske lyder.

Man kan tenke seg til at det er elbiluniverset man har trådd inn i, men det er ikke helt der heller. For bilen er diger, langt større enn noen annen elektrisk bil per i dag. Med en lengde på fem meter og en bredde på 213 centimeter er det rett og slett en gigantisk personbil.

Aggregat

Ren elbil er den da heller ikke. Det er en ladbar hybridbil, men med en tvist. Under panseret er det en to liters turbomotor fra General Motors, men den er ikke koblet til selve drivverket. Så dette er ikke en bil der forbrenningsmotoren tar over jobben når batteriet er tomt. Det bensinmotoren gjør er å fungere som et aggregat, som en energikilde som gjør at den elektriske drivlinjen fungerer mye lengre enn om det kun hadde vært batterier.

Mer bilstoff på E24 BIL

I utgangspunktet rekker batteriene til åtte mils kjøring, men med full bensintank kan en Fisker Karma kjøre i 48 mil før det må fylles og lades.

Denne løsningen gir en ganske bisarr opplevelse under kjøring. Plutselig kan man høre at bensinmotoren slår inn, men det har absolutt ingen innvirkning på hastighet, det kræsjer fullstendig med det man forventer. Hører man turtall, så forventer man at noe skjer med bilens prestasjoner. Her er det kun for at batteriene skal få mer energi.

Ikke sportslig

Bilens prangende ytre speiles i vekten, den veier nær 2,5 tonn, noe som selvsagt påvirker dens kjøreegenskaper.

Fisker presenterer bilen som en sportslig sak, noe den ikke er. Fisker Karma er i langt høyere grad en komfortmaskin. Den ultimate komforten er at bilen er så å si helt stille. Det gir kupeopplevelse som ingen andre biler i samme størrelse eller prisklasse kan matche.

Se video nederst i saken

Selve akselerasjonen er som i en heftig elbil. Med maks dreiemoment fra start, skyter den fart med det samme summende lydbildet man finner i en Tesla Roadster. Det er når svinger kommer at en Karma viser at en solid BMI ikke er noe særlig å dra med seg rundt. Samtidig er komforten overraskende god, uansett. Det er en veldig nedstressende bil, vel å merke når man har vent seg til dens grandiose areal.

(saken fortsetter under bildet)

MASSIV : Det er ikke ofte man ser en bil med 22-tommers felger.

Det som kan kalles sportslig er den begrensete plassen. Innvendig er det plass til fire personer, men det er neppe enkelt å få inn noe barnesete i bak, og bagasjeplassen er stusselig. Dette kommer av at batterier og det elektriske drivverket tar stor plass.

Veldig 2012

Som igjen rører ved noe av problemet med denne biltypen. For om Fisker Karma per i dag er noe av det mest futuristiske og teknologisk avanserte man kan få med fire hjul, så er det og ganske opplagt at det ikke er helt genialt å ha en bil som må ha to motorer. Dette er både et plass- og et vektproblem.

MILJØ : En stor del av materialene som er brukt i en Fisker Karma er resirkulerbare.

Samtidig så er bilen veldig riktig akkurat nå. Mens vi fikk en gjennomgang av den før vi skulle ut å kjøre, kom det en dame bort til bilen. Hun var fascinert av dens ytre og skjønte med en gang at dette var noe helt utenom det vanlige, noe hun gjerne kunne tenkt seg å ha. Hun fortalte og at hun allerede hadde en Tesla.

Flere biltester

For, som med en Tesla Roadster , er dette en bil som er veldig i 2012-tidsånden. En bil som er et resultat av ny teknologi. Det er og en bil som er sterkt knyttet til eksistensen av internett og sosiale medier. En bil som inntil nå har vært avhenging av buzz på interwebben, da det ikke har eksistert noen bil å vise frem. Den skulle egentlig vært på veien for et par år siden, men som med så mye annet som prøver seg på upløyd mark, tar det lengre tid enn først antatt.

Hollywood

FINLAND : Fisker Karma bygges på Valmet-fabrikken i Uusikaupunki, Finland.

Importøren i Norge har ingen konkrete salgsmål, men tror på å selge et par biler i måneden. Prismessig legger den seg på 1,25 millioner kroner. Dyrt, men i forhold til konkurrenter kommer den ganske godt ut av det i Norge. Det er nemlig ikke mer en 250.000 av disse som er avgifter. En Porsche Panamera til samme pris med 300 hestekrefters bensin legger i 600.000 i statskassen. Skal ikke se bort i fra at det i seg selv er et kjøpsargument for noen.

Hvordan en Fisker Karma vil bli sett på om tre år er ikke greit å si, men som en luksusbil med en helt spesiell tilstedeværelse er den en unik farkost per i dag. Som en futuristisk bonus er det lagt på en summende lyd slik at den lydløse bilen, ikke er helt lydløs. En lyd som tilsvarer den som er lagt på flygende biler i Hollywood-filmer.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om