Telekom

Telenor sikrer maritim teknologi: Kjøper finske KNL Networks

Telenor mener de nå har skaffet seg den siste brikken som manglet i arbeidet med å levere sømløse kommunikasjonstjenester til havs.

Ove Fredheim i Telenor

Gorm Kallestad / NTB
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Telenors datterselskap Telenor Maritime leverer mobiltilkoblinger via satellitt til cruise-, ferge- og offshore-flåter verden over.

Nå har de inngått en avtale om å kjøpe 100 prosent av finske KNL Networks. Telenor opplyser til E24 at partene ikke går ut med salgsprisen.

KNL Networks ble startet i 2011 og tilbyr løsninger til både sivil og militær skipsfart.

Selskapet har utviklet et mesh-nettverk, som i teorien ligner litt på det mange bruker hjemme i moderne Wifi-nettverk.

Kobler sammen fartøy

KNLs radiosystem gjør det mulig for brukerne å etablere sitt eget uavhengige nett med en rekkevidde på mellom noen få og mange tusen kilometer.

På samme måte som et mesh-system hjemme bruker flere noder for å lage et samlet nettverk i hele huset, så gjør KNLs system det samme til havs: Flere fartøy kan være koblet sammen og ha tilgang til nettverket på land, selv om bare et fartøy faktisk er koblet mot land.

Telenor påpeker at KNLs system også gjør det mulig å la skip få tilgang til «kritisk IoT-kommunikasjon» om bord, altså at man får en oppkobling til enheter og utstyr om bord som kan kommunisere trådløst over mobilteknologi.

Les også

Telenor med stortap etter milliardsalg til Experian

«One-stopp-shop»

–Maritim digitalisering utvikler seg med stormskritt, og dette oppkjøpet stiller Telenor Maritime i en god posisjon til å utnytte vekstmuligheter i dette skiftet, sier styreleder i Telenor Maritime og leder for Telenor Group Holdings, Ove Fredheim, i en uttalelse.

– Det vil også ytterligere styrke Arendals rolle som en av Norges mest innovative kommuner, legger han til, med referanse til Telenor Maritimes hovedkontor.

Telenor Maritime peker selv I en pressemelding på at med denne teknologien og deres ekspertise er «den siste brikken som manglet for handelsflåten endelig på plass» gjennom en «dedikert ende-til-ende kanal for stabil, sikker og rimelig tilgang til forretningskritisk informasjon».

– Denne posisjoneringen er unik i den maritime sektoren, noe som gjør Telenor Maritime til en «one-stopp-shop» for digitaliseringen av maritim industri. Vi er glade for muligheten til å gå sammen med Telenor Maritime og bli en del av Telenor Group, sier Toni Lindén, administrerende direktør i KNL Networks, i en uttalelse.

Les også:

Les også

Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul

Les også

Nå er mobilselskapet Nortel børsnotert: Aksjen stiger kraftig

Les også

Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Telenor
 3. Digitalisering
 4. Skipsfart
 5. Mesh-nettverk
 6. Trådløst
 7. iot

Flere artikler

 1. 71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

 2. Bredbåndsgründerne i JetNett skal leie nett hos Telenor

 3. Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul

 4. Annonsørinnhold

 5. Gründere satser på teknologiskifte: Vil utfordre de store med trådløst bredbånd

 6. Ice-sjefen tar sats mot 2021: Sparer stort på nettleien og vil åpne nye butikker