TT med ett ess

Etter ti år på markedet har endelig Audis TT modell fått sin S-modell, og det er ikke dekaltrimming. 272 hester har de tatt ut av den firesylindrete motoren i TTS, og det har blitt veldig morsomt

Publisert:

Da Audi lanserte TT-modellen i 1998 ble den sett på som ultra-moderne, og den ble raskt en hitt blant unge fremadstormende menn og kvinner. Den ble nærmest en symbolbil for unge vellykkete meglere som syntes den nye Minien var for pinglete, og i kjølvannet av dette en bil som mange begynte å mislike, rett og slett fordi den sto for noe klysete.

Andre mente at den egentlig ikke var så kul, at den så mer ut som en implodert boble. Denne første generasjonen TT ble laget fram til 2006, da dagens modell kom. Personlig synes jeg denne nye er finere enn den originale TT-en. Særlig takutformingen har tilført bilen et kulere og mer sporty uttrykk, hvor de lar taket skrå mot hekken, i stedet for avrundingen den hadde i til å begynne med. I det hele tatt ser TT ut som en heftig liten sportsbil, men mange har etterlyst en virkelig rå modell, den har vært å få med en V6er på 250 hester, men det er en temmelig sivilisert motor, som gjør bilen mer til en cruiser enn en rendyrket sportsbil. Dermed fant Audi ut at det var på tide å gi bilen en "S-modell", symbolet for de spreke utgavene av Audi-modellene, som TT-en så langt ikke har hatt.

Les også: Kjøre toppløs i sommer? Les dette

Seriøs oppgradering

TTS bruker den samme fire sylindrete motoren som man finner i 2,0 TFSI utgaven, men med blant annet en langt større turbo og diverse elektroniske oppgraderinger har de hentet ut 72 hester til, slik at totalen nå er ikke ubeskjedne 272. Den er og senket 10 millimeter og utstyrt med en spesialtilpasset versjon av magnetic ride understellet, som tilpasser seg ulike underlag på blunk.

Bilen vi prøvde hadde også S-tronic gir kasse, en automatløsning med dobbelkløtsj, som kan stilles inn etter hvilket kjørehumør man er i. I utgangspunktet kan det tenkes at mange ønsker en manuell kasse på en bil av denne typen, det føles gjerne mer sportslig, men nå begynner automatsystemer som dette å bli så raske og heftige at det ikke er noen annen grunn enn den rent økonomiske (koster drøyt 20 000 mer) til å velge manuell.

Formidabel gassrespons

I sportmodus blir den superhissig og holder seg på høyturtall, som gjør bilen utrolig morsom på svingete og utfordrende vei. Da merker man og at dette er en skikkelig lekebil, den er stram og dette kombinert med firehjulstrekk gjør at man virkelig kan presse bilen hardt uten at man er i nærheten av å gjøre bilen stresset. For den er seriøst sprek, null til hundre går unna på 5,2 sekunder, og forbikjøringer er en veldig avslappende affære i en TTS. Jeg hadde den på en tur til Valdres og underveis tok jeg naturligvis igjen bobiler og annet rask som lå med god margin opp til fartsgrensen. Da var det bare å tøtsje gassen, og vips så var man forbi, skal man ha det lille ekstra er det bare å vippe girspaken i sportstilling, da girer den ned og gir deg en gassrespons som er formidabel.

Det kan komme mer

Kan vanskelig tenke meg et sikrere framkomstmiddel på en slik tur enn en bil av TTSens format. Det er en totalt uanstrengt opplevelse, hvor man har krefter i rikt monn, en veldig stabil veiholdning, med solide bremser og et oppsett som tåler belastninger hinsides det man støter på. Noen har visstnok blitt skuffet av TTS, de syntes ikke den var rå nok, men da mener jeg de har misforstått det hele en smule. Dette skal ikke være en clubsport baneracer, det skal være en heftig og bruksvennlig maskin. Den er betydelig heftigere enn V6-utgaven, dessuten så har spionbildene av en RS-utgave begynt å lekke ut, så de har tydeligvis ikke tenkt å stoppe med raffineringen av TTen ennå.

Kostbar

Et problem med TTSen er at den blir dyr, nærmere 800 000 er mye, omtrent det samme som en Porsche Cayman, riktignok i en utgave som har mindre motor enn TTSen, men det er alltid dristig å utfordre et nytt segment.

Det er og 250 000 over 2,0 TFSI TT-modellen, som med sine 200 hester ikke er noen spurv det heller.

Man må betrakte TTSen som et leketøy, bakseter finnes, men det er så snau plass til hodet at det er en advarsel på bakluken, slik at man ikke skal mose skalpen til dem i baksetet når man smeller igjen luken. Bagasjeplassen er på 290 liter, det er jo noe, men ikke all verden, så dette er en sportsbil, med noe plass. Samtidig så ser den ganske så kul ut, med større luftinntak foran enn på standardmodellen, doble eksosrør på hver side bak og naturligvis det nye må-ha, LED-kjørelys.

Ikke så tørst

Det er en show-off bil, men i TTS utgaven har den og krefter som virkelig er noe ekstra, TTS er rett og slett som en heftig kjerre som det er stor moro å kjøre. Det er et gjennomført produkt med et heftig interiør og en frisk lyd når man tråkker gassen i bånn. Det er den beste TT-en så langt, med en fin blanding av å være lettkjørt og seriøst sprek. Snedig nok er det ikke så verst bensinsnill heller, som blant annet kan se på CO2 utslippet, som er på respektable 188 gram per kilometer. Det er pent når man snakker om en bil som har 272 hester og gjør null til hundre på rett over fem sekunder.

Er ikke så sikker på at folk som kjøper en bil som dette egentlig bryr seg så mye om forbruk, men det er jo noe man kan prøve å flette inn i en konversasjon om hvor teit det er å kjøpe en sportsbil i disse CO2 nedgangstider.

Publisert:

Her kan du lese mer om