Shifters tech-kavalkade: 2016 har vært et fyrverkeri!

Opera forsvinner ut av landet, men 2016 har vist at det er potensielle arvtagere i den norske «gründerbølgen».

GRÜNDER-BOOM: 2016 var et godt år for norske tech-gründere.

Foto: Per Ivar Nikolaisen Shifter
  • Per-Ivar Nikolaisen (Shifter)
Publisert: Publisert:

Vi i Shifter startet opp i mai, fordi vi mente det trengtes et eget nyhetsnettsted for alle de som skal bidra til at norsk økonomi får flere ben å stå på.

Det har ikke vært vanskelig å finne noe å skrive om, viser vår første «årskavalkade». Herved følger et høyst subjektivt og krevende utvalg av de viktigste hendelsene vi har vært innom i våre første åtte måneder.

E24 publiserer en forkortet utgave av listen. Den fullstendige listen kan du lese hos Shifter.

Mai

Opera solgt til Kina.

Etter mye om og men ble det kinesiske tilbudet på Opera Software akseptert. På grunn av vilkåret om å kjøpe over 90 prosent, hadde det tatt tid å få aksjonærene til å akseptere tilbudet fra Golden Brick Silk Road.

Tilbudet verdsatte selskapet til 10,5 milliarder norske kroner. Gründeren Jon Von Tetzchner hadde lenge kritisert dagens ledelse for å ha fokus på salg fremfor å bygge selskapet videre, og var ikke nådig i sin kommentar:

«Den uavhengige nettleseren som utfordret de dominerende tech-gigantene, besluttet at «if you can’t beat them, join them». En levende norsk tech-pioner, som en gang kun brydde seg om sine brukere, ble i stedet spist opp av en gruppe utenlandske selskap som ønsker å skvise ut hver eneste profitt-dråpe fra brukerne sine.»

Unacast hentet 41 millioner kroner.

Unacast har laget en plattform for fysiske sensorer som gjør dem i stand å koble data mellom den digitale og fysiske verdenen. I første omgang for å kunne drive målrettet markedsføring. Annonsører kan identifisere en bruker i en bestemt butikk i den virkelige verden og kjøre annonser mot vedkommende når hun eller han er på nett. Og omvendt.

Før sommeren landet selskapet en finansieringsrunde på 41 millioner kroner, noe som verdsatte Unacast til over 200 millioner kroner.

I en podcast med Shifter sa Kjartan Slette at selskapet allerede har 20 kunder ombord, til en pris på nærmere en million kroner i året per kunde.

Medgründer Kjartan Slette i Unacast.

Foto: Shifter

Juni

Trøndere på børs i New York

Det trondheimsbaserte tech-selskapet Zedge inntok New York Stock Exchange i juni. Zedge er en innholdsplattform for blant annet ringetoner, bakgrunnsbilder og ikoner for smarttelefoner og nettbrett. Det brukergenererte innholdet har flere titalls millioner brukere.

100 statlige millioner til gründere

Presåkorn het det, og en ny ordning og nye penger var det. På forsommeren offentliggjorde Innovasjon Norge hvem som hadde fått del av potten på 100 millioner kroner som skulle investeres i gründere.

En rekke investeringsmiljøer rundt i landet fikk midler.

For gründer og Zedge-sjef Tom Arnøy var det et sterkt øyeblikk da Zedge-tickeren var på plass på New York Stock Exchange.

Foto: Thor Richard Isachsen

Juli

EU-millioner til roboten som tar over byggeplassens farligste jobber

NLink har fått stor oppmerksomhet for roboten “Drilly” som borer hull i betongtak. I sommer ble det klart at gründerne fra Sogndal og Oslo skal samarbeide med noen av de tyngste aktørene i den europeiske byggebransjen, for å utvikle en ny type byggeplassrobot som skal montere fasadeelementer på store bygg.

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på detaljene per i dag, da noe prosjektplanlegging gjenstår, men dette blir noe verden ikke har sett før, sa gründer Konrad Fagertun i nLink.

Konrad Fagertun i nLink viser frem boreroboten som han kaller deres egen «Martin Ødegaard»

Foto: Per-Ivar Nikolaisen Shifter

August

12,5 millioner kroner til Konsus

Først skrev vi i Shifter om at Konsus hadde sikret 1,7 millioner fra fondet til kommunikasjonsverktøyet Slack. Kort tid etter va r summen oppe i 12,5 millioner kroner. På den heftige lista over investorer var Sam Altman (medgründer av Y Combinator), Geoff Ralston, Paul Buchheit, Liquid2 Ventures, Acequia Capital, Elizabeth Iorns og Axan Invest.

Konsus ble etablert i august 2015, og lager en plattform som kobler oppdragsgivere med frilansere som jobber med webdesign, powerpoint, grafisk design, dataregistrering og tekstproduksjon. Det er også integrert i Slack, som betyr at dersom du jobber i verktøyet, er du kun en lynmelding unna å få satt ut oppdrag til Konsus sine frilansere.

September

Kahoot!!!!

En kavalkade om norske startups må nødvendigvis ha en god del elementer av Kahoot i seg. 2016 har vært et eventyrlig år for den norske læringsplattformen. Veksten har vært enorm, og i september kom nyheten om at selskapet henter inn 85 millioner kroner, og endelig fikk en investor fra Silicon Valley. Selveste Microsoft kom inn på eiersiden. Blant investorene i den nye runden var også Creandum og Northzone, som var inne i Kahoot fra før.

Pengene skal gå til å skru opp tempoet i den globale satsingen, og ta Kahoot fra et gratisprodukt til milliardprodukt, og som det senere på året skulle vise seg: Hente inn en ny sjef.

Oppstart for Tøyen Startup Village

Etter noen måneder med prøvekjøring åpnet Tøyen Startup Village offisielt i september. En variert miks av selskaper har etterhvert flyttet inn. Den foreløpige juvelen blant selskapene som har etablert seg i startuplandsbyen er Schibsted Vekst.

Mikseapp fant rytmen

Musikkstartupen Oiid hadde fra før hentet 20 millioner kroner, og i september hentet de 20 nye millioner. Tjenesten gir brukerne mulighet til å remikse sine favorittlåter.

Oppfølger på 70 millioner kroner

StartupLabs Founders Fund fikk i høst en oppfølger. Det første fondet var på 30 millioner kroner og har primært blitt brukt til å investere i startups som sitter ved Startuplab. I september etablerte man et nytt fond på 70 millioner kroner, og med seg på laget hadde man blant annet Kjell Inge Røkke, Johan H. Andresen jr, Are Traasdahl og Jon von Tetzchner (som også var med i forrige runde).

Det nye fondet skal investere i minst 50 oppstartsbedrifter og investorene går alle inn med minst 2 millioner kroner hver. Fondet vil ikke investere mer enn 3 millioner kroner i én bedrift.

Oktober

Kahoot fikk ny toppsjef.

Amerikaneren Erik Harrell løftet Opera Software fra gratisprodukt til milliardprodukt. Nå skal han gjøre det samme med Kahoot.

Johan Brand hadde også vært åpen om at han ikke ønsket å være øverste sjef for evig og alltid. Han var mildt sagt lykkelig over at selskapet nå fikk den tidligere Opera-direktøren Erik Harrell inn som ny daglig leder.

– Vi har fått inn en som tidligere har vært med på det vi ønsker å få til. Det er spinnvilt, fastslo Brand.

Erik Harrel er ny administrerende direktør i Kahoot.

Foto: Kahoot

Nettmatbutikk verdt 1,1 milliarder kroner

Kolonial.no hentet i høst mer penger. Ifølge Finansavisen, gikk tre familiefond inn i nettmatbutikken med til sammen 150 millioner kroner. Dette betyr at selskapet nå er verdt 1,1 milliard kroner.

– Vi skal inn i nye byer og få bedre utbredelse på Østlandet, sa daglig leder Karl Munthe-Kaas til DN.

Tidligere hadde Rema 1000 kjøpt seg inn nettmatbutikken. I tillegg til Alliance Venture og Verdane Capital.

VOKSER: Daglig leder Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no.

Foto: Mattis Sandblad VG

Den norske kongen av stemmestyring solgte «Viv» til Samsung

Få måneder etter at norskamerikaneren Dag Kittlaus presenterte sin nye stemmestyringsteknologi, ble den snappet opp av Samsung. Kittlaus har fra før solgt stemmestyreren Siri til Apple for 1,2 milliarder kroner i 2010. Gründeren viste frem nye Vivpå konferansen TechCrunch Disrupt NY i vår.

Blant annet kunne Viv svare på komplekse fraser som: «Vil det bli varmere enn 70 (f) ved Golden gate bridge etter klokken 17, dagen etter i morgen?»

Kittlaus demonstrerte også hvor enkelt det vil være å booke hotellrom eller Uber gjennom Viv. Det er ikke kjent hvor mye Samsung måtte gi for Viv.

November

Tidenes trippel?

Den norske droneprodusenten Prox Dynamics ble i november solgt til det amerikanske selskapet FLIR Systems for 1,13 milliarder kroner. Og det var ikke første gangen styreleder Geir Førre var med på en storexit, heller ikke andre gangen. Tilbake i 2007 solgte han Chipcon for over en milliard kroner. Deretter solgte han Energy Micro for over en milliard i 2013, noe han angret på. Gründer Peter Muren er ifølge Teknisk Ukeblad blitt omlag 400 millioner kroner rikere, men har ingen planer om å gi seg.

Statkraft Ventures og ETF Partners investerete 43 millioner kroner i Greenbird.

Den statlige kraftgigantens investeringsarm gikk denne høsten inn i programvarehuset Greenbird Integration Technology AS. Og det så det monnet. Investeringen fra Statkraft Ventures og ETF Partners ble beskrevet som en av de største såkalte A-rundene her til lands.

Nurx henter 45 millioner kroner fra amerikanske investorer.

Norske gründere snur opp-ned på et tregt amerikansk helsevesen, når de leverer p-piller og forebyggende hiv-medisin rett hjem i en fei. Helseappen Nurx har allerede vokst raskt siden appen ble lansert i 2014.

I november ble det kjent via TechCrunch at anerkjente Union Square Ventures ønsket å være med på det begynnende startupeventyret. De hadde gått inn med 5,3 millioner dollar i oppstartsbedriften som nordmennene Hans Gangeskar og Edvard Engesæth står bak. Investeringen ble gjort tidligere i år, men først nå hadde Nurx valgt å gå ut med nyheten.

«Pengebinge» for gründere på Vestlandet

Årets julegave til gründere i Bergen var tidlig i boks i år. Den kjente IT-gründeren Henrik Lie-Nielsen (39) og finansmann Harald Mowinckel Troye (57) gikk sammen med en rekke profilerte gründere og forretningsfolk fra bergensregionen om et nytt investeringsmiljø, Tripod Capital Collective (Tripod), meldte Dagens Næringsliv.

De hadde allerede «hentet inn» 500 millioner kroner fra ulike investorer. Når innsamlingen er ferdig regnet de med å sitte på en investeringskapital på rundt 2,5 milliarder kroner. Det går gode tider i møtet for gründere på Vestlandet.

Desember

Kahoot nådde 40 millioner brukere.

Plattformen har nå over 40 millioner unike brukere i måneden – en sterk økning fra oktober, da selskapet passerte 33 millioner.

Listen hentet 23,3 millioner kroner.

Juleferien kom sent i år for teamet i Listen, men den kunne de nok til gjengjeld feire litt realt. Nå på tampen av året landet hørselsgründerne på StartupLab i Oslo en fundingrunde på hele 23,3 millioner kroner.

Selskapet lager en digital hørselshjelper, der man med smarttelefon og ørepropper skal kunne høre bedre i ulike sammenhenger.

Snorre Vevstad, Ingri Ørsal Skogsrød, Ralph Bernstein og resten av teamet i Listen fikk en gledelig jul.

Foto: Listen

Skattefordeler for investeringer i startups

Etter at høstens statsbudsjett hadde vært full av skuffelser for norske startups og engleinvestorer, fikk de en skikkelig julegave av Stortinget nå i desember. Finanskomiteen vedtok helga før jul at regjeringen må sørge for å innføre skatteincentiver på tidligfaseinvesteringer i 2017.

Stortingsrepresentant og finanskomitémedlem Torstein Tvedt Solberg (ap) bekreftet overfor Shifter at Stortinget hadde besluttet at forslaget om at skatteincentiver basert på den britiske SEIS-modellen skal være en del av revidert statsbudsjett 2017.

Are Traasdahl vant «årets gründer» for hele verden

Tapad-gründeren trenger muligens nye hyller hjemme i New York, etter at han fikk enda en «gründer-pris».

Tidligere i år stakk Tapad-gründer Are Traasdahl av med seieren i Nordic Startup Awards som kvalifiserte til deltagelse i Global Startup Awards i Kuala Lumpur i Malaysia. I desember trakk han det lengste strået igjen og kunne nå kalle seg «årets gründer» i hele verden.

– Juryen trakk frem at jeg hadde engasjert meg en del i norske rammevilkår for gründere. Jeg ønsker at Norge skal ha et skikkelig startupmiljø. I den sammenhengen synes jeg det er veldig artig, sa Traasdahl på telefon til Shifter.

«Sandkasse» for gründere som vil «leke» bank

IKT-Norge og norsk fintech-bransje hadde i lengre tid jobbet for at Norge skal innføre en såkalt «regulatorisk sandkasse» for startups innen finansiell teknologi. Tidlig i desember kunne de feire en seier etter at et bredt flertall på Stortinget ga støtte til forslaget. Stortinget vil dermed la fintech-gründere prøve løsningene sine i en virkelig verden, uten å kreve konsesjon.

Rett og slett reMarkable

Den digitale notatblokka til reMarkable hadde årets mest bemerkelseverdige lansering. Målet var å forhåndsselge nettbrett for 1 millioner kroner innen utgangen av februar. I løpet av de første 24 timene solgte de «notatblokker» for 1,5 millioner kroner.

«At vi klarte det målet på under et døgn, er helt utrolig,» sa kommunikasjonsansvarlig Henrik Gustav Faller.

Saken ble opprinnelig publisert på Shifter.no

Shifter er en nettavis for startups og innovasjon. Følg på Facebook og Twitter. Hør også podcast ved å søke på «Shifter» i iTunes eller den podcast-klienten du bruker.

Les også

Oljeåret – fra 27 til 57 dollar

Les også

Nyhetsåret 2016 i bilder

Les også

Hadia Tajik svarer på gründerkrav: Støtter skattefordeler

Publisert:

Flere artikler

  1. Kahoot har nådd 40 millioner bruker - til topps i USA

  2. «Gründerbølgen» er ingen bølge. Det er en eksponentiell kurve

  3. StartupLab lanserer nytt storfond på 100 millioner: Ledende gründere og én alpinstjerne går inn med penger

  4. Annonsørinnhold

  5. Norske helseapp henter 45 millioner: Leverer medisin på døren

  6. Kahoot-sjefen etter millionunderskudd: – Vi er en business, ikke veldedighet