Microsoft tar nesten pallplass: Her er historiens største teknologioppkjøp

Microsoft-sjef Satya Nadella har vært på sin dyreste handletur siden han tok over jobben i 2014. Men han er ikke den eneste som har brukt milliardbeløp på å kjøpe seg opp i teknologiverdenen.

FORTSATT STØRST: Gigantfusjonen mellom AOL og Time Warner var verdt 164 milliarder dollar - og er fortsatt den største innen teknologiverden. På bildet annonserer sjefene Steve Case (AOL - til venstre) og Gerald Levin (Time Warner) fusjonen.

Foto: Stuart Ramson Ap
 • Johan Hammerstrøm
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Mandag kom nyheten om at Microsoft blar opp hele 26,2 milliarder dollar (om lag 217 milliarder kroner) i kontanter for å kjøpe det karrierefokuserte sosiale mediet Linkedin.

Det er nok til å gjøre oppkjøpet blant de aller største teknologioppkjøpene i historien (målt i dollar), men det er ikke nok til å ta en pallplass.

Det er nemlig AOLs kjøp av Time Warner, Dells kjøp av EMC2 og HPs kjøp av Compaq som fortsatt troner blant de tre største.

Siden starten i 2002 har Linkedin vokst til å ha mer enn 433 millioner brukere globalt, og oppkjøpet blir Microsofts største noensinne. Kjøpet er over tre ganger så stort som oppkjøpet av Skype i 2011.

Microsoft betaler 196 dollar per aksjer, og skal blant annet ta opp lån for å finansiere kjøpet.

HÅPER PÅ MER FART: Microsofts konsernsjef, Satya Nadella, peker på at Linkedin har blitt til verdens største sosiale karrierenettverk som én av grunnene til at han kjøper selskapet. Han sier at de sammen kan vokse både Linkedin og Office 365 enda raskere enn hver for seg.

Foto: Beck Diefenbach Reuters

196 dollar aksjen tilsvarer et påslag på 50 prosent over sluttkursen Linkedin-aksjen hadde før tilbudet ble annonsert. Mandag har aksjen steget med like under 50 prosent til 193 dollar per aksje.

Les også

Microsoft kjøper LinkedIn

Dette er langt ifra det første store oppkjøpet i teknologisektoren. Her er en liste over de største og viktigste vi har funnet frem:

 • 10. januar, 2000: AOL kjøper Time Warner for 164 milliarder dollar for å skape en media- og teknologigigant. Dette var oppkjøpet som skulle bli selve definisjonen på dotcom-boblen. Det gikk relativt dårlig og i 2009 ble det revers, og AOL ble igjen et selvstendig selskap.
 • 2001: HP kjøper PC-produsenten Compaq for 33,6 milliarder dollar.
 • 2005: Oracle kjøper PeopleSoft for 12,6 milliarder dollar.
 • 2008: HP kjøper EDS for 15,4 milliarder dollar.
 • April, 2008: Microsoft kjøper opp den norske bedriften Fast Search & Transfer for 1,2 milliarder dollar. Oppkjøpet fylte blant annet lommene til det norske industrikonsernet Orkla.
 • 2009: Oracle kjøper Sun Microsystems for 8,2 milliarder dollar.
 • 2011: Microsoft kjøper Skype for 8,5 milliarder dollar.
 • 2011: Google kjøper Motorola for 13,2 milliarder dollar.
 • 2011: HP kjøper Autonomy for 11,7 milliarder dollar.
 • April, 2012: Facebook kjøper billeddelingsappen Instagram for 1 milliard dollar. Kjøpet betales med 300 millioner dollar i kontanter og resten i Facebook-aksjer. Det var den største transaksjonen selskapet hadde gjort på det tidspunktet.
 • Februar 2013: Michael Dell og Silver Lake vil kjøpe Dell for 24,4 milliarder dollar, og ta PC-produsenten, som Michael Dell selv grunnla, av børs. Det første tilbudet var på 13,65 dollar per aksje, men det endte på 13,88 dollar aksjen, inkludert et ekstraordinært utbytte. Microsoft skal ha lånt Dell og Silver Lake to milliarder dollar for å få til oppkjøpet.
 • September 2013: Microsoft annonserer kjøpet av Nokias mobildivisjon (gjennomført i 2014) for 5,4 milliarder euro (inkludert patentlisenser).
 • Februar, 2014: Facebook kjøper meldingstjenesten What's app for 19 milliarder dollar. Spekulantene trodde at Facebook ville prøve å flytte What's app-brukerne over i Facebooks egen messenger-tjeneste, men det har ennå ikke skjedd.
 • Mars, 2014: Facebook kjøper Virtual Reality-produsenten Oculus VR for 2 milliarder dollar. Oculus VR lanserte de første VR-brillene sine på markedet tidligere i år, tilsynelatende uten noen form for Facebook-integrasjon.
 • Oktober, 2015: Dataprodusenten Dell kjøper nettlagringsgiganten EMC2 for 67 milliarder dollar. Etter sammenslåingen er det nye selskapet i verdenstoppen med 180.000 ansatte og en årlig omsetning på over 80 milliarder dollar.
 • 13. juni, 2016: Microsoft annonserer at de kjøper Linkedin for 26,2 milliarder dollar, tilsvarende 217 milliarder kroner med dagens kurs.

Kilder: E24 arkiv, Microsoft, Business Insider, Wikipedia, selskapene selv.

Les også

Facebook: Zuckerberg bør miste majoritetskontrollen over stemmene dersom han forlater selskapet

Les også

Microsoft og Facebook bygger undersjøisk kabel for raskere internett

Les også

Robot skal bestemme prisene i butikken

Her kan du lese mer om

 1. Microsoft
 2. Linkedin
 3. Facebook
 4. Instagram
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Budkrig løftet prisen på LinkedIn med nesten 50 prosent

 2. – Lukter litt desperasjon

 3. Microsoft kjøper Linkedin

 4. Annonsørinnhold

 5. Twitter-aksjen stupte etter laber oppkjøpsinteresse

 6. Microsoft viste frem fetere bunnlinje