Nå satser Apple på valutalån i sveitserfranc

Kan låne milliarder til renter så lave som 0,25 prosent.

LÅNER TIL LAVE RENTER: Apple-sjef Tim Cook.

Lucy Nicholson
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

Turbulensen rundt sveitserfrancen og sentralbankens mislykkede forsøk på å holde valutagulvet mot euroen - noe som hadde ført med seg en styringsrente på minus 0,75 prosent - har ført til at det fremstår som lukrativt å ta opp lån i franc.

Like lukrativt var det ikke for de som hadde valutalån i sveitserfranc da gulvet falt. Sveitserfrancen styrket seg drastisk i løpet av sekunder, og de som hadde valutalån i sveitserfranc, fikk en kjempesmell. Trond B. Kristoffersen fra Tromsø var en av dem som kjente det på kroppen da boliglånet plutselig steg med 180.000 kroner.

Nå ønsker Apple å dra nytte av at lånene igjen har blitt lukrative, og selskapet er i ferd med å ta opp et obligasjonslån på minst 1 milliard sveitsiske franc, tilsvarende 8,2 milliarder kroner.

Lånet deles opp i to deler, en med forfall i 2024 og en med forfall i 2030. Renten på den delen av lånet som løper til 2024, kan faktisk komme til å bli så lav som 0,25 prosent, sier bankkilder til Wall Street Journal.

Lånet med løpetid til 2030 ventes å få en rente på 0,7 prosent.

– Investorene flokker seg

– Gitt at Apple er et velkjent merkenavn, vil investorene trolig flokke seg rundt obligasjonsutstedelsene, sier den sveitsiske fondsforvalteren Michal Novak som sier han har lagt inn tegninger i obligasjonslånet.

En obligasjonsutstedelse fungerer ikke helt ulikt en utstedelse av nye aksjer. Ulike investorer tegner seg for forskjellige beløp i lånet og den totale interessen for å tegne seg i lånet bestemmer hva renten ender på.

Også den sveitsiske legemiddelkjempen Novartis har benyttet seg av de lave rentene. I forrige uke utstedte Norvatis et obligasjonslån som løp til 2025 med en rente på 0,19 prosent og et lån til 2029 med en rente på 0,59 prosent.

Så hvorfor låner Apple penger?

Apple har typisk brukt gjeld til å finansiere utbyttebetalinger og tilbakekjøp av aksjer i stedet for å bruke av berget de har av penger plassert i skatteparadiser. Skulle de ha flyttet disse pengene tilbake til USA, hadde de blitt beskattet.

Apple utstedte så sent som i forrige uke et obligasjonslån på 6,5 milliarder dollar. Apple sitt sveitsiske lån er det andre lånet Apple tar opp utenfor USA, selskapet tok i fjor opp et lån i euro.

Denne siste runden med låneopptak kan indikere at Apple planlegger å øke utbetalingene til aksjonærene i år, mer enn i tidligere år, og at man sprer ut låneopptakene for å unngå å oversvømme markedet med obligasjonsutstedelser, ifølge analysehuset CreditSights.

Det er Goldman Sachs og Credit Suisse som bistår Apple i obligasjonsutstedelsen.

Apple har en Aa1-rating hos kredittratingbyrået Moody’s, noe som er nest høyeste karakter.

Rekordresultat

Apple la i slutten av januar frem sitt resultat for fjorårets siste kvartal og satte nok en ny rekord:

Apples nettoresultat endte på 18 milliarder dollar, 18 prosent over hva analytikerne i en konsensus sammenstilt av Bloomberg hadde sett for seg.

Selskapets totale inntekter landet på 74,6 milliarder dollar.

Analytikerne ventet seg 67,5 milliarder dollar i inntekter.

Les også

Apple snor seg unnaskatteregning på 50 mrd.

Les også

Nå ville det kostet 80 prosent av Oljefondet å kjøpe Apple

Les også

Financial Times: EU-kommisjonen mener Apple har ulovlig Irland-avtale

Publisert:

Flere artikler

  1. Sveits gir opp å forsvare egen valuta

  2. Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

  3. Her «taper» Sveits 444 milliarder kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Har du lån i sveitserfranc? Så mye har gjelden din økt i dag

  6. Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta