- Vi er så forbanna usynlige
Opel har gått fra å være allemannseie til et perifert merke. Det vil den nye sjefen gjøre noe med.
Ved årtusenskiftet var Opel det nest største personbilmerket i Norge, nå er de knapt tilstede i gatebildet. I fjor var de på femtende plass, et nivå de har ligget på siden finanskrisen.
- Vi er så forbanna usynlige, det er ikke noe feil med merkevaren, sier Bernt G. Jessen, administrerende direktør for Opel i Norge.
Jessen kom til Opel høsten 2012, han har tidligere vært administrerende direktør for Mitsubishi i Norge.
- Fra fjerde kvartal i 2012 la vi om markedsføringen, med et mål om å bli mer synlige.
Han legger vekt på at de som faktisk eier en Opel er godt fornøyde, med en femteplass på kundeindeksen i fjor.
- Vi har en nyere historie preget av at salget har gått nedover, noe som har gitt våre forhandlere store utfordringer. Nå har vi klart å stoppe fallet, samtidig så må vi få opp lønnsomheten. Å vake rundt nullen er ikke god lønnsomhet.
Elbiler
Han sier det har skjedd mye på måten kunder kjøper bil på de senere årene.
- Tradisjonelt har vi vært opptatt av salgsprosessen, men nå er kjøpsprosessen mye viktigere. Kundene vet alt om bilen når de kommer inn i butikken. Dette må vi ta til følge. Men det er kolossalt vanskelig å gjøre noe annet enn det man har gjort før.
Jessen trekker frem to ting som gjør markedet vanskelig i Norge nå.
- Valuta, kronen har svekket seg med ti prosent mot euroen, det gjør noe med marginene. Den andre er elbilene. Totalmarkedet uten elbil er 4,5 prosent tilbake.
Tar man med elbilene er totalmarkedet over åtte prosent frem i år, men Opel har ingen elbil, og heller ingen som kommer med det første. Opels markedsandel så langt i år er på 2,4 prosent av personbilene, uten elbilene ville den vært på 3,6 ifølge Jessen.
I desember 2012 var Opels markedsandel 1,8 prosent, til sammenlikning var den på 10,6 prosent totalt i 1999. Noe Jessen tok tak i var å «bygge» modellene på nytt. Det vil si å gi dem nye utstyrspakker, og gi bilmodellene det han kaller «riktige priser».
For Insignias del har dette gitt resultater.
- Vi må tilbake til 2010 for å finne at vi solgte like mange Insignia. Vi har solgt mer av den enn Toyota har av Avensis. Astra selger vi alt for lite av, slik det er nå.
Mange nye modeller
Med flere av modellene har utfordringen ligget i at drivlinjene ikke er like effektive som konkurrentenes, med høyere drivstoffforbruk og at bilene har vært for tunge, som har gjort at de prismessig har blitt for dyre. Astra har ligget 20.000 kroner over en tilsvarende Volkswagen Golf.
Dundrende underskudd for Opel
For Opel har også utfordringen ligget i at de ikke har hatt modeller i de store vekstsegmentene, som mellomstore SUVer og elbil. I tillegg er bilmarkedet ekstremt nyhetsdrevet.
- Markedet i Norge har blitt vanskelig å beregne. Nå er det viktig for oss at det har blitt driv i det tyske markedet. Vi skal ha 23 nye modeller på markedet frem til 2016. Samtidig skal ikke veksten gå for fort, det betyr gjerne at man «kjøper» kundene, for at det så går ned igjen.
Målet for 2014 er 5000 biler, og en markedsandel på fem prosent, med et forbehold om elbilandelen skulle øke ytterligere. Jessen sier at Opel etterhvert bør opp på 6500 biler, det er der break-even ligger. Han ønsker en nøktern og sunn vekst, og legge alt til rette slik at forhandlerne kan drive lønnsomt.
- Som et tre prosents merke, vet vi jo at 97 prosent velger ett annet merke.