Ap beskylder Frp for løftebrudd om bensinavgift: – Flår folk på bensinprisen

Ingalill Olsen (Ap) beskylder Fremskrittspartiet for å bløffe folk ved å godta rekordhøye bensinpriser i regjering, etter å ha krevd avgiftskutt i opposisjon.

REKORDHØY BENSINPRIS: Her fyller Frp-leder Siv Jensen diesel til nær 13 kroner literen på Shell Marienlyst i 2010. Den gang satt hun i opposisjon, og krevde at den rødgrønne regjeringen skulle kutte avgiftene med en krone per liter. I 2018 er Jensen finansminister, og får Ap-kritikk fordi hun ikke kutter avgiftene tross rekordhøy bensinpris på nær 17 kroner literen.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oppgang i bensin- og dieselprisene skaper irritasjon, også hos opposisjonen på Stortinget.

Denne uken økte bensinkjeden Circle K sin veiledende pris for 95 blyfri bensin til rekordhøye 16,67 kroner literen.

Stortingsrepresentant Ingalill Olsen (Ap) kritiserer Fremskrittspartiet for å kreve lavere avgifter utenfor regjering, men godta rekordhøye bensinpriser i regjering.

– De som virkelig flår folk på bensinprisen, det er Frp. Dette er bare et eksempel på den populismen de har drevet med og driver, sier Olsen til E24.

– Hva mener du Siv Jensen skal gjøre da?

– Enten må hun innrømme at hun syns det er bra at bensinprisene er så høye som de er og at de har bløffet folk, eller så må hun gjøre noe gjennom avgiftssystemet, sier Olsen.

Ap-representanten peker på at Frp-leder Siv Jensen i 2010 langet ut mot bensinavgiftene i VG, da bensinprisen hadde steget til rundt 13 kroner literen, og krevde kutt i avgiften på bensin og diesel med en krone literen.

– Det vil i hvert fall hjelpe litt, sa Jensen til VG i 2010.

Les mer: Rekorddyr bensin – ingen løfter om avgiftskutt fra Frp

I mai 2018 ligger bensinprisen flere steder i Ingalill Olsens hjemfylke Finnmark på over 17 kroner literen, og kundene på Coop Børselv i Finnmark måtte denne uken ut med godt over 19 kroner literen for bensin.

Les også

Rekorddyr bensin – ingen løfter om avgiftskutt fra Frp

Ifølge drivstoffleverandørene fordeler bensinprisen ved pumpen seg på rundt 60 prosent i statlige avgifter, 30 prosent innkjøpspris og 10 prosent til blant annet transport og profitt til forhandlerne.

Olsen sier at Jensen burde komme seg tilbake til bensinpumpen og forklare de høye bensinprisene, som hun betegner som et «løftebrudd» fra Frp.

Les mer: Er dette tidenes høyeste bensinpris? – Folk er forbanna

KRITISERER FRP: Ingalill Olsen (Ap)

– Pyroman roper på brannvesenet

Finansminister Siv Jensen avviser kritikken, og slår hardt tilbake.

– Det å høre på Aps kritikk er som å høre en pyroman rope på brannvesenet. Det står ikke til troende, skriver Jensen i en e-post til E24.

Les også

Er dette tidenes høyeste bensinpris? – Folk er forbanna

– Det er bare å se på Aps usosiale skatteplan fra valgkampen som ville økt skatter og avgifter med minst 15 milliarder, blant ved å reversere Frps kutt og øke årsavgiften, øke avgiftene på diesel og engangsavgiften ved kjøp av ny bil, og i tillegg er det godt dokumentert at skatteskjerpelsene ville rammet over 36.000 trygdede og 210.000 pensjonister, skriver Jensen.

Hun sier at en gjennomsnittlig familie har fått rundt 10.000 kroner i skattelette med Frp i regjering, mens de slipper arveavgiften og båtmotoravgiften, og at bilavgiftene er kraftig kuttet.

– Alt dette kommer vanlige folk til gode, skriver Jensen.

– Populisme på høyt nivå

Olsen sier at Arbeiderpartiet ikke har lovet å kutte drivstoffavgiftene, og beskylder Frp for dobbeltkommunikasjon og populistisk retorikk om bensinpriser.

Les også

Circle K setter opp bensinprisene igjen: – Det er «all-time high»

– Hvis du ikke er ærlig om det du sier du skal gjøre, så øker politikerforakten. Det er Frp med på å gjøre. Dette er populisme på høyt nivå, sier Olsen.

Finansminister Siv Jensen holder likevel på at Frp er bilistenes parti.

– Frp får ikke gjennomslag for alt, og noen avgifter er dessverre økt som følge av at vi ikke har flertall i Stortinget, skriver hun.

– Men det er kun Frp som er bilistenes parti, og derfor har vi har redusert bilavgiftene kraftig og satt i gang en massiv utbygging av veier som gjøre bilistenes hverdag enklere og billigere, ikke vanskeligere og dyrere. I alle år med Ap i regjering var bilistene statens melkeku. Slik er det ikke lenger. Vi bruker nå mer penger på veier, enn bilistene betaler inn i avgifter og bompenger, skriver Jensen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Fremskrittspartiet (Frp)
  2. Arbeiderpartiet (Ap)
  3. Trafikk
  4. Bil

Flere artikler

  1. Rekorddyr bensin – ingen løfter om avgiftskutt fra Frp

  2. Vedum frykter høyere renter: Vil ikke kutte drivstoffavgifter

  3. Sommerens femte bensinrekord

  4. Reagerer på ny bensinpris-rekord: – Det er lureri

  5. Nå faller bensinprisene