Google og Facebook vil hjelpe Samsung med å stoppe Apple

Samsung får støtte fra mektige venner i Apple-kamp

PATENTSTRID: Samsung får støtte fra Google og Facebook i patentkampen mot Apple.

Han Sang-kyun
  • Sindre Blicher Larsen
  • Christian Høie Lie
Publisert:

I fire år har patentkrangelen mellom Apple og Samsung pågått.

Krangelen har vært innom rettssaler på tre kontinenter og i seks land, hvor mobilgigantene har søkt erstatninger fra hverandre - og samtidig forsøkt å få innført salgsforbud for motpartens produkter.

Nå har patentstriden blitt spritet opp av at en rekke store navn kaster seg inn på Samsungs side.

Søkemotorgiganten Google og verdens største sosiale medium Facebook er blant flere Silicon Valley-kjemper som rekker ut en støttende hånd til det sørkoreanske selskapet i en pågående patentsak i USA.

Saken som startet i 2011 (les hele søksmålet her) dreier seg om angivelige patentbrudd fra begge hold. En dom falt i 2012, og da ble Samsung dømt til å betale en erstatning på om lag 1 milliard dollar (ca. 8,5 milliarder kroner).

Etter den tid har Apple spurt om en større erstatning.

Samtidig har Samsung klart å jobbe ned erstatningskravet til 548 millioner dollar (4,45 milliarder kroner). Ingen av partene er fornøyde med den ennå ikke rettskraftige dommen.

Les også

Fortsetter patentkrangelen med Apple

«Ødeleggende for en hel bransje»

I starten av juli sendte flere av Silicon Valleys største aktører, deriblant HP og Dell i tillegg til altså Google og Facebook, sin støtte til Samsung i form av høringsuttalelser, skriver Inside Sources.

Uttalelsene kommer via en såkalt amicus curiae-uttalelse, eller «venn av retten»-brev om du vil, hvor relevante aktører legger frem sin side av saken. Dokumentet legges frem som en del av materialet i saken.

Selskapene skriver i dokumentet at en Apple-seier vil «føre til absurde resultater og ha en ødeleggende effekt for selskaper som årlig bruker milliarder av dollar på forskning og utvikling for avansert teknologi og komponenter».

Apple har anklaget Samsung for å «stjele» blant annet funksjoner som inkluderer avrundede hjørner, multi-touch-funksjoner og tap-to-zoom.

Ifølge protestskrivet fra selskapene som støtter det sørkoreanske selskapet, vil en dom mot Samsung skade hele bransjen.

Med skrivet forklarer de at moderne teknologi er så avansert at man krever en rekke komponenter, som igjen er brukt i utallige produkter, noe som igjen ville gjort dem alle til patenttyver.

KVELER HAN KONKURRENTENE? Flere aktører mener Apple har for strenge patenttolkninger. Prosessen med å få avklart dette pågår nå i det amerikanske rettsapparatet. Her Apple-sjef Tim Cook.

Robert Galbraith/

Søkemotorgigantens egeninteresse

Google, utvikler av operativsystemet Android som Samsung sine telefoner og nettbrett bruker, har en direkte egeninteresse i at det sørkoreanske selskapet ikke blir dømt, sier imidlertid kilder til Daily Mail.

Om Samsung får medhold i høringene mot Apple, er fortsatt uvisst, men med den nye støtten har de fått mer «kjøtt» på kjøttvekten.

Les også

Apple knuser alle rekorder. Igjen.

Apple svarer på støtten Samsung har fått den siste tiden ved å hevde at den bør bli avvist på grunn av et av selskapene i koalisjonene er uhildede og har klare egeninteresser.

«Google har en sterk egeninteresse i denne saken, og er ikke en upartisk venn av retten», har Apples advokater uttalt.

Apple mener Google bør ha en begrenset talerett i retten.

Ikke den første striden

Striden med Samsung er ikke den første striden Apple har vært innblandet i. Svenske Ericsson saksøkte tidligere i år Apple for urettmessig bruk av sine patenter relatert til telekommunikasjon.

Skulle Apple tape rettssaken mot Ericsson kan Apple bli nødt til å betale mellom 240 og 725 millioner dollar årlig til svenskene, ifølge analytikere.

I fjor ble Samsung og Apple, som i årevis har kjempet en innbitt kamp globalt over patenter, enige om å ende alle rettssaker utenfor USA. Følgelig er det «bare» landet med 315 millioner innbyggere hvor striden gjenstår, ifølge The Guardian.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Jury: – Apple brøt patentrettigheter

  2. Samsung må betale Apple 4,6 milliarder kroner

  3. Apple krever 1,5 milliarder mer fra Samsung

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå kan iPhone endelig få «ny» skjerm

  6. Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd