Dette skjedde på verdens største teknologimesse: Snakkende toalett, selvkjørende biler og store TV-er

Alle verdens teknologinerder har vært samlet i Las Vegas den siste uken i forbindelse med verdens største teknologimesse. Vi gir deg de viktigste og mest bisarre nyhetene fra uken som gikk. 

TEKNOLOGIMESSE: CES-messen i Las Vegas er den største teknologimessen i verden. Toyota lanserte der sitt nye elbilkonsept e-Palette.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Fredag var det ubønnhørlig slutt, verdens største teknologimesse skal nok en gang pakkes sammen.

Etter fire dager i teknorus kan Las Vegas nok en gang gå tilbake til sitt «vanlige» jeg.

I løpet av uken har produsentene lansert en rekke nye produkter på det nesten 300.000 kvadratmeter store messegulvet i Las Vegas Convention Center.

E24 har sammenstilt en liten oversikt over noe av det som ble lansert i løpet av uken som gikk.

Årets største tema var selvkjørende biler. Bilprodusentene har nærmest stått i kø for å vise frem sine nye biler.

Toyota er den bilprodusenten som klarte skape mest engasjement ved lanseringen av sitt nye elbilkonsept e-Palette. Det selvkjørende elbilkonseptet retter seg som selskaper som driver kjøretjenester og pakkelevering.

IT-selskapene inntar bilmarkedet

Produsenten sa under presentasjonen mandag at de ville starte testing i utvalgte deler av USA tidlig på 2020-tallet. Med seg på utviklingslaget har Toyota fått med seg internasjonale giganter som Amazon, Pizza Hut, Mazda og Uber, skriver Reuters.

I tillegg til Toyota har også Daimer vist frem en rattløs bil og Ford har kommet med en selvkjørende pizzabil produsert for take-away-giganten Dominos.

SELVKJØRENDE LEVERING: Ford har inngått samarbeid med Dominos om å levere selvkjørende biler som skal kunne levere pizza til selskapet.

De mer overraskende selvkjørende nyhetene kom fra grafikk-kort leverandøren Nvidia og systemleverandøren Intel som lanserte hvert sitt selvkjørende datasystem. Nvidia i form av et samarbeid med Volkswagen for kunstig intelligens til selvkjørende biler. Intel la frem planer om hvordan de skal bruke såkalt dyp læring i autonomiplattformen sin.

Les også

Bilgigant vil rulle ut rattløse biler allerede neste år

Litt utenfor det selvkjørende men likevel på det elektriske feltet av bilindustrien overrasket Kia alle med rekkevidden på sin elektriske Niro, skriver Tek.no.

Rykter hadde på forhånd antydet at bilen ville få et 28 kWh-batteri, noe Kia gjorde til skamme ganske raskt under sin presentasjon. Bilen får nemlig en batteripakke på 64 kWh, noe som skal gi en rekkevidde på 383 kilometer.

Toalettet du snakker til

Men det er langt fra bare biler som har blitt presentert den siste uken. Baderomsprodusenten Kohler gikk til det svært originale å lansere et «smarttoalett». Toalettet du kan prate til kan både varme setet, beina, skylle ned og lukke lokket på toalettet selv, ja såfremt du ber om det da.

I tillegg skal det smarte toalettet kunne kommunisere med en rekke nye produkter du kan snakke til, via deres eget «smarthus»-system kalt Kohler Konnect. Både dusj og kraner på både kjøkken og bad er blant produktene som er innlemmet i systemet.

SI HEI TIL NUMI: Kohler kommer med nyvinningen The Numi, toalettet du kan snakke til.

Og i disse personaliseringsdager handler det selvsagt også her om nettopp det – personalisering. Ved å snakke til et av produktene koblet til Kohler Konnect skal den enkelt hente opp dine preferanser på toalettsetet, i dusjen eller ved kjøkkenkranen.

Les også

Tech-trendene som vil prege 2018

Foreløpig er bare prisen på toalettet som skal komme i salg i løpet av året kjent. Ut fra hvilke spesifikasjoner du vil ha, ender prisen et sted mellom 5.625 og 7.825 dollar (45.000 til 63.000 kroner). Altså er det tvilsomt at toalettet blir allemannseie med det første.

Strømbrudd

Spenstige toalettet til tross, det var en noe uteknologisk greie som stjal all oppmerksomhet onsdag kveld. Plutselig gikk strømmen i store deler av Las Vegas Convention Center, noe som førte til at bare produktene med batterier lyste opp.

Hashtagen #CESblackout ble raskt en hit på Twitter. Blant selskapene som trakk til mikrobloggtjenesten for å kommentere strømbruddet var Intel.

Etter drøye to timer i et delvis mørke kunne de teknologiinteresserte igjen fortsette sin jakt på de nye produktene.

Les også

Samsung kaster seg på ny tekno-bølge: Spår nytt «smarttelefon-øyeblikk»

På messens første dag kunne Samsung fortelle at alle deres produkter vil ha kunstig intelligens innen 2020. Det forsikret elektronikkgigantens forskningssjef HS Kim, ifølge The Next Lab.

Alle produktene skal kunne kobles opp mot enda en app – «Smart Things» – som rulles ut i løpet av våren og vil erstatte apper som «Smart Home», og «Smart View», meddelt Kim. Alt skal kunne styres av stemmen eller autentisering gjennom et tastetrykk.

Stor TV

THE WALL: Samsung lanserte den enorme TV-en «The Wall» under årets utgave av teknologimessen CES i Las Vegas.

En annen nyvinning fra det koreanske selskapet er TV-en The Wall. Nyheten vil umiddelbart sjokkere deg med sine elleville 146 tommer, dermed er den 370 centimeter diagonalt over skjermen, skriver Fortune.

Likevel er det ikke størrelsen som er den største nyheten i The Wall, den er satt sammen av en rekke mindre brikker, noe som gjør at man i teorien kan endre størrelsen på den etter behov. Etter alt og dømme vil det vanlige forbrukermarkedet bare se «standardmodeller» av TV-en, som fortsatt har en ukjent pris.

Selv om det er den største TV-en som vidt oss bekjent har nådd forbrukermarkedet, er det ikke verdens største. NBC News kunne allerede i 2014 melde om verdens største TV på 370 tommer, riktignok spesialbygget for en spesifikk kunde.

Les også

Dataangrep er lederes største bekymring

Les også

– Man må ikke være i Silicon Valley for å bli verdensledende

Les også

Ti ting som ikke fantes for ti år siden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Samsung
 3. Kunstig intelligens
 4. Elbil
 5. TV

Flere artikler

 1. Iota vil utvikle teknologi sammen med bilgiganter

 2. Tesla er tidenes mest verdifulle amerikanske bilprodusent

 3. S&P 500 steg for åttende dag på rad: – Frykt for å gå glipp av rekordrally

 4. Betalt innhold

  Disse globale aksjene satser ekspertene på nå

 5. Betalt innhold

  Teslas autopilot kan redde millioner av liv, men den kommer først til å drepe noen