For to år siden flyttet tek-milliardær Lane Bess fra Silicon Valley til en yacht i Miami.
Han ville utnytte Floridas livsstil til det fulle.
Nå får Bess følge av stadig flere teknologiprofiler.
– Jeg ser ukentlig nye venner ta spranget, sier investor Bobby Goodlatte.
E24 i Silicon Valley

Teknologiprofiler «flykter» til Miami

 • Linn Kongsli Hillestad
 • Jason Henry (Foto)
Publisert:

MIAMI (E24): Det er fredag formiddag og ingen ledige solsenger ved bassengkanten på 1 Hotel, South Beach. Gradestokken er nær ved å bikke 30, men en doven havbris gir den fuktige luften et litt kjøligere drag.

Vanligvis er det turister og familier som slanger seg her. De siste månedene har noe vært annerledes. Folk med bærbare PC-er i fanget. Diskusjoner om apper, forbrukerteknologi og kryptovaluta. Luftige ideer. Konkrete pengesummer.

– Det høres vilt ut, men jeg har bokstavelig talt møtt investorer mens jeg har svømt i bassenget eller slappet av på en solseng, sier Cliff Lerner.

Han er opprinnelig fra New York og har tidligere bygget opp en dating-app med over 100 millioner brukere. I november i fjor flyttet han inn i en leilighet på 1 Hotel. Han hadde lest at det var mye som skjedde i teknologimiljøet i Miami og bestemte seg for å sjekke det ut.

Siden den gang har han møtt «drøssevis» av likesinnede og blitt medlem av ymse lokale WhatsApp-grupper for tek-folk, flere med mange hundre medlemmer. Han åpner den ene. 104 nye meldinger.

– Sinnsykt, ikke sant?

– Et veiskille

Lerner gjør unna en jobbsamtale i kafeen ved siden av bassenget. Så henter han Tara Demren nede ved resepsjonen. Hun er i midten av 20-årene, men har allerede syv års erfaring fra oppstartbransjen.

De to gründerne møttes på en middag for noen måneder siden. Nå jobber de ofte sammen ved bassengområdet.

Les også

Han startet historisk kamp mot Amazon: – Aldri opplevd sånn behandling

– Miami pleide å ha et fryktelig dårlig rykte. Det var ingen talent her, ingenting, sier Demren

Hun har bodd i byen i ti år og jobber nå med selskapet Sprightful, som skal forenkle tilgangen til solcelleenergi. Hun forteller at hun ble utmattet av miljøet og trakk seg tilbake og jobbet for seg selv.

For to års tid siden var det noe som skjedde. Folk begynte å flytte til byen, det ble en mer intellektuell atmosfære.

Nå er det skilt langs motorveien som reklamerer for Miami som et mulig nytt teknologisentrum.
Det samme gjør reklamebåtene som kjører langs stranden.
-Jeg tror endelig at vi offisielt har nådd et veiskille, sier Tara Demren.

Avhengig av hvem du snakker med, får du ulike svar på når og hvordan Miami begynte å tiltrekke seg større deler av den amerikanske teknologieliten. Men Twitter-aktiviteten til den republikanske borgermesteren Francis Suarez har fått mye av æren for den siste tilstrømningen.

«Hvordan kan jeg hjelpe?» svarte han, da Delian Asparouhov i venturefondet Founders Fund kastet ut et forslag om å flytte Silicon Valley til Miami.

Les også

Problemer i kø for «Silicon Valley-yndling»

Det var i desember 2020. Siden den gang har de kommet på løpende bånd.

Delian Asparouhov og hans kollegaer i Founders Fund: PayPal-gründerne Keith Rabois og Peter Thiel. Founders Fund har ellers signert en langvarig leiekontrakt i et av byens hippeste områder, mens Elon Musk (også han med en fortid i PayPal) fabler om å bygge tunneler under byen.

I tillegg har David Blumberg, grunnlegger av Blumberg Capital, nylig flyttet fra California til Miami. Det samme har Silicon Valley-gründerne Kingsley Advani og Lucy Gao, og Shutterstock-grunnlegger Jon Oringer kjøpte et palass på Miami Beach til ca. 350 millioner kroner sist oktober.

– Jeg tror det fungerte som en katalysator at en folkevalgt ga uttrykk for hjelpsomhet, sier Saif Ishoof.

Høy temperatur og lave skatter

Ishoof ble ansatt som borgermesterens teknologirådgiver for noen måneder siden, og jobber blant annet med å legge til rette for innflytterne.

– Francis Suarez er en av de politikerne som forstår hvilken retning ting går i, sier Quicknode-gründer Dmitry Shklovsky, som har bodd i byen i ti år.

ENTREPENØRER: Dmitry Shklovsky (t.h.) sammen med sine medgründere Alex Nabutovsky, Manuel Kreutz og Auston Bunsen. Selskapet deres, Quicknode, er ett av de første som har fått penger fra Softbanks Miami-fond.

I løpet av pandemiåret 2020 har både teknologiselskaper, investeringsbanker og Private Equity-fond åpnet kontorer i byen, og i januar annonserte det japanske gigantfondet Softbank at de øremerker 100 millioner dollar til investeringer i Miami-tilknyttede selskaper.

Softbanks COO Marcelo Claure er ansvarlig for fondet. Han har også migrert til den solrike strandbyen.

Investor Lane Bess mener det er to grunner til at stadig flere tek-profiler bosetter seg i Florida: skattepolitikken og levesettet.
Han og kona bor på en 40 meter lang yacht med utsikt over Miamis skyline.
– Da vi flyttet til byen, ville vi utnytte livsstilen til det fulle, sier han.

Lane Bess har tidligere bygget opp flere teknologiselskaper, deriblant datasikkerhetsselskapet Palo Alto Networks. Nå leder han sitt eget venturefond. Han har beholdt hjemmene sine i California, som sekundærboliger.

Miami har det meste, mener Bess. Kapital, kulinariske opplevelser, et yrende natteliv, vannsport og mye sol. Og dersom det skulle bli orkan, kan kapteinen kjøre yachten opp elven og inn i kanalene ved Fort Lauderdale. Bess kan ta privatflyet til et av feriehusene i California.

– Miami oppfyller alle kriterier, men det er ikke mange som har drevet oppmerksomheten mot dette før nå nylig, sier han.

Mens vi snakker, kjører en båt forbi med dansende mennesker på dekk. Solen har sakte begynt sin ferd ned bak skyskraperne over sundet.

Bess forteller at han nylig drakk ettermiddagsvin med administrerende direktør i et stort Private Equity-firma. Selskapet er basert i New York, men nå har to av lederne bosatt seg i Miami.

– Du ser det samme med noen av de viktigste investorene i New York, innsiktspartnere og andre. De har alle kjøpt millionhjem her etter at de har innsett at det ikke spiller noen rolle hvilken by de investerer fra.

KONTORET: Lane Bess har god plass til å jobbe fra båten hvor han bor.

Når det gjelder Floridas håndtering av pandemien, er ikke Bess like fornøyd. Han mener den har vært uansvarlig. For andre har manglende smittevernsrestriksjoner nærmest fungert som en magnet.

– Den perfekte stormen

Michael Melikian ber oss møte ham i resepsjonen på 1 Hotel. Her har han bodd i en måned, etter at han forlot et nedstengt Los Angeles. Det begynte med en investering i selskapet Simplebet. En av gründerne, Joey Levy, hadde midlertidig flyttet til Miami.

– Han sa «det er utrolig her, alt her åpent. Hvis du noen gang kommer til Miami, må vi ta en middag».

Melikian dro, og etter noen dager ble han invitert i et selskap med noen av Miamis tek-profiler. Gjestelisten imponerte ham.

– Jeg skjønte at det var noe spesielt, for jeg kunne ikke tro at alle disse menneskene var i Miami og satt rundt samme middagsbord, sier han.

Han forteller at de tøyset med at gjestene til sammen satt på papirverdier på flere milliarder dollar. På slutten av middagen reiste Levy og to andre gründere seg. De sa at de ville opprette et venturefond for lokalt tilknyttede selskaper for bygge et økosystem i Miami.

Les også

Lever av å skaffe folk Instagram-følgere

Melikian har bakgrunn fra salg og farmasi, ikke teknologi, men han gikk rett bort og sa han ville være den første investoren i fondet. Og at han ville flytte til Miami og være med og drifte det. 27. februar pakket han to bager og forlot hjemmet i Beverly Hills.

På 1 Hotel bor han meter fra stranden, men han har bare satt føttene i sanden to ganger den siste måneden – andre gang sammen med E24.

– Det har vært for mye å gjøre.

Fondet 305 Ventures er så nytt at de ikke engang har egne hjemmesider, men de siste tre ukene har de investert i åtte selskaper, ifølge Melikian.

– Covid-19 skapte den perfekte stormen for Florida. De neste ti årene tror jeg Miami kommer til å oppleve en vekst som aldri før, sier han.

Det har allerede medført et trangere boligmarked. Melikian har ennå ikke noe hjem. De leilighetene han har funnet, er enten utleid, eller huseierne vil ha langt over avertert pris.

Den økte pågangen merkes også for kontorlokalene.
Forretningsområdene brer seg utover stadig større deler av byen.
- Vi har aldri før sett noe på dette nivået, sier Philippe Houdard.

Som leder i Pipeline Workspaces, leier han ut kontorlokaler i blant annet forretningsområdet Brickell, og han har vært vertskap for blant andre Google og Uber før de fikk sine egne lokaler i Miami.

– Vi har opplevd en stor økning i antall selskaper, og alle plassene er utleid, på tross av pandemien, sier han.

Vi diskuterer forskjellene mellom San Francisco og Miami over en kaffe utenfor Pipelines lokaler. Damen ved nabobordet lener seg over.

– Er dere fra San Francisco? spør hun, før hun introduserer seg som Tatjana Karpenko. Sønnen har grunnlagt to selskaper i Silicon Valley og planlegger å flytte til Miami. Datteren også.

Langt til Silicon Valley

Norske Edvard Engesæth merker tydelig forskjellen på byen. Han og Hans Gangeskar grunnla helseteknologiselskapet Nurx i San Francisco i 2015. I slutten av 2017 flyttet de til østkysten for å etablere selskapets servicesenter, og Engesæth har bodd i Miami siden.

– Det er blitt et helt annet sted, sier han.

– For ett år siden tenkte jeg at jeg ikke kunne bo her resten av livet, fordi det var så få mennesker med de samme interessene som meg. De siste seks månedene har det endret seg totalt.

Stemningen minner mye om San Francisco for ti år siden, mener Bobby Goodlatte. Han er designer og leder i tillegg et fond som investerer i oppstartsbedrifter på et tidlig stadium. For to måneder siden flyttet han inn i 70. etasje noen steinkast unna kontorlokalene til Pipeline.

– Jeg hører historie etter historie om nye investorer og gründere som flytter hit, sier han.

På kjøkkenet i penthouseleiligheten hans sitter én av dem. Han ønsker ikke navnet sitt på trykk, men var en av de tidlige investorene i Uber. Nå har han krasjet hos Goodlatte å påvente av å finne et eget sted å bo.

Tilbake i San Francisco henger plakater med Twitter-meldingene fra Miamis borgermester Suarez langs veiene, men Goodlatte tror ikke at Silicon Valleys tid som teknologisentrum er forbi.

– San Francisco er fortsatt et fantastisk sted å være. Andre vil flytte til byen og ta min plass, sier han.

På tross av rekordhøy utflytting fra San Francisco i 2020, viser data fra posten at få flytter særlig langt, ifølge lokalavisen. De færreste av de rundt 20 kildene E24 har snakket med, uttrykker ambisjoner om at Miami skal bli det nye Silicon Valley.

Les også

Men Silicon Valley var ikke dødt

– Jeg ville ikke sammenlignet noe sted i USA med Silicon Valley. De har 40 års forsprang på alle andre, sier president Michael Finney i Beacon Council, Miami-Dades organisasjon for økonomisk utvikling.

– Men hvis vi sammenligner oss med Austin eller Boston eller et par andre steder, har vi alle de riktige ingrediensene for å bli et fantastisk teknologi-knutepunkt.

Mangfoldig og inkluderende

Blant dem som har reist fra California, uttrykker noen skuffelse over politikken i den erkedemokratiske delstaten, med stigende kriminalitet og hjemløshet og et ensartet politisk miljø. Florida er mindre uniformt.

Men ulikhetene i Miami er større enn i noen av storbyene i California, ifølge Wired. Og der hvor San Francisco merker klimaendringene i form av stadig verre skogbrannsesonger, vil Miami trolig synke i havet.

I den fattige bydelen Little Haiti er de i ferd med å bygge opp et nytt innovasjonsdistrikt til en milliard dollar.
Her lever mange under fattigdomsgrensen og kan bli presset ut av den nye utviklingen.

Også borgermester Francis Suarez innrømmer overfor Axios at byens fattige kan bli skadelidende av tek-innrykket. Foreløpig merkes invasjonen mest i form av riften om boliger i øverste prissjikt. Og lenger restaurantkøer.

Mange håper også at multikulturelle Miami kan være et fundament for et mer broket teknologimiljø.

– Vi prøver å bygge noe mer inkluderende og mangfoldig enn Silicon Valley, sier Angela Benton, som leder Streamlytics, hennes tredje start-up.

Hun bor i Miami for andre gang, etter at hun flyttet fra California i slutten av januar.

– Mange her har trukket lærdom fra Silicon Valley, som de tar i bruk for å bygge et bedre økosystem, sier hun.

På Twitter snakkes det imidlertid allerede om folk som har flyttet tilbake til New York ettersom samfunnet begynte å åpne opp og det ble varmere i luften.

Er det hele bare et blaff?

Robert Hacker ved Floridas StartUP FIU mener byen trenger ett eller to virkelig store selskaper for å komme opp på neste nivå. Yacht-boer Lane Bess er enig. Han spår at endringen vil skje gradvis, men at den vil komme.

– Jeg tror det er nok kapital her, og nok interesse for livsstilen til å tiltrekke talentene, sier Bess.

– Men det krever en landsby. Det holder ikke at Lane Bess og et par andre flytter til Miami.

New York-gründer Cliff Lerner på 1 Hotel har ennå ikke bestemt seg for om han blir boende eller ikke.

– Jeg hører somrene her kan være ganske brutale, sier han.

– Vi får se hvordan det går.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24 i Silicon Valley
 2. Miami
 3. Silicon Valley
 4. Teknologi
 5. softbank
 6. Tek
 7. San Francisco

Flere artikler

 1. Byen som vil bli verdens kryptohovedstad

 2. Vil endre hvordan folk sover

 3. Betalt innhold

  Tok med sønnen ut i verdensrommet: – En opplevelse som endret livet

 4. Silicon Valleys skyggeside

 5. Betalt innhold

  Cyber-krigeren