Nytt fra børsselskapene

Det norske IT-selskapet Meltwater skal på børs: Vil hente 2,3 mrd.

19 år etter at Meltwater ble startet i Oslo har selskapet blitt en internasjonal teknologispiller. Selv om hovedkontoret ligger i California vil selskapet nå på børs i sin fødeby.

Jørn Lyseggen, gründer og arbeidende styreleder i Meltwater
 • Marius Lorentzen
Publisert:

NB! I en tidligere versjon av denne saken ble det opplyst at brutto driftsresultat hadde falt frem til tredje kvartal. Det stemmer ikke og saken er korrigert. E24 beklager feilen.

Nok et selskap varsler sitt inntog på Oslo Børs, nærmere bestemt den svært populære og relativt ferske markedsplassen Merkur Market.

Markedsplassen bytter for øvrig nå navn til Euronext Growth.

Teknologiselskapet Meltwater vil på børs og ønsker samtidig å hente rundt 2,3 milliarder kroner i frisk kapital, ifølge en melding fra selskapet.

I tillegg skal eksisterende aksjonærer gjøre «et mindre nedsalg», uten at antallet aksjer spesifiseres.

Hvis børsstyret gir grønt lys ønsker man å ha første dag på børs i starten av desember med en noteringskurs på opp mot 43,50 kroner per aksje.

Allerede før emisjonen er Meltwater priser til rundt 11,4 milliarder kroner, ifølge børsmeldingen fra selskapet. Når selskapet nå melder sin ankomst er det dermed snakk om en av de største børsnoteringene i år.

Meltwaters inntog føyer seg inn i en lang rekke av børsnoteringer i år, som også har inkludert en rekke selskaper i teknologisektoren. Selskaper som Link Mobility, Pexip og Sikri har allerede funnet veien til Børsen i år, og denne uken skal også Nortel på børs.

Etter at den verste børsstormen på starten av 2020 ga seg har det vært ekstremt hektisk i kapitalmarkedet utover våren, sommeren og høsten.

PS! Styret i Meltwater har en fullmakt om å søke overføring fra Merkur til hovedlisten på Oslo Børs i løpet av ett år.

John Box, konsernsjef i Meltwater

En kaffemaskin på Skur 15

Meltwater ble startet av Jørn Lyseggen i 2001.

Han er fortsatt med som arbeidende styreleder, mens selskapet til daglig ledes av konsernsjef John Box fra hovedkontoret i San Francisco, California.

Selv om hovedkontoret er i USA har Meltwater ansatte og kontor i Norge, og det er altså tilbake til Norge man søker når selskapet skal børsnoteres.

– Vi har kommet en lang vei siden vi startet selskapet i Skur 15 på Tjuvholmen i Oslo i 2001, med en startkapital på 15.000 dollar og en kaffemaskin, sier Lyseggen i en uttalelse.

– Vi etablerte selskapet fordi verden drukner i data og fordi vi så et behov for programvare som kan skjære gjennom støyen på nettet og hjelpe folk med å holde seg på tærne når de skal håndtere konkurrenter, kunder og bransjen sin, fortsetter han.

Meltwater sitter på en patentert kunstig intelligens som gjør at selskapet kan ta ustrukturert informasjon fra aviser, sosiale medier og nettsider, analysere det og gi bedrifter ulike typer av informasjon.

Dette gjør det mulig for bedriftene å ta bedre beslutninger, basert på fakta og kunnskap de da kan hente inn eksternt, poengterer selskapet.

Bruksområdene kan være alt fra en bedrifts kommunikasjonsarbeid, markedsføring, generering av mulige salg og potensielle nye kunder og oppfølging av kundeforhold.

Les også

Nordnet sikter mot en prising på inntil 26 milliarder før børsnotering

Vil vokse

På kundelisten til Meltwater i dag står kjente selskaper som Coca-Cola, Burger King, Citi, Verizon, H&M, Nike og L’Oréal, men selskapet vil vokse mer.

Selskapet skriver i en pressemelding at kapitalen som hentes inn skal brukes til å støtte selskapets vekststrategi, som inkluderer både egenvekst og oppkjøp. Det er særlig oppkjøp i «sosiale medier-segmentet» som selskapet sikter seg inn mot.

Det var i 2013 at oppkjøpsfondet Altor kom inn i Meltwater og siden den gang har teknologiselskapet kjøpt åtte selskaper og med friske penger på bok fra børsnoteringen kan det altså bli flere.

Målet «er å bli den ledende aktøren i et marked på anslagsvis 40 milliarder dollar», skriver selskapet.

I tillegg til oppkjøp skal Meltwater også bruke noe av pengene fra børsnoteringen på tilbakebetaling av gjeld, oppgjør av opptjente opsjoner og tilbakekjøp av aksjer fra ansatte.

Les også

Reitan-familien vurderer børsnotering av livsverket

Folketrygdfondet er med

Lyseggen og Meltwater har allerede sikret seg tre «hjørnesteinsinvestorer», som har forpliktet seg til å investere 850 millioner i emisjonen under visse vilkår.

Folketrygdfondet og Handelsbanken Fonder stiller med 300 millioner hver, mens Tin Fonder stiller med 250 millioner.

Eierskapet er i dag fordelt med 18 prosent til oppkjøpsfondet Altor og rundt 80 prosent til nåværende og tidligere ansatte.

Selskapet har hyret inn et kobbel av rådgivere for å bistå i prosessen, inkludert ABG Sundal Collier, Carnegie, DNB Markets, Arctic Securities, Pareto Securities, advokatfirmaet Schjødt og kommunikasjonsbyrået First House.

Les på E24+

Storinvestorer på Merkur Markets solgte aksjer like etter børsnotering

Omsetter for 3,27 milliarder

Meltwater har kommet et langt stykke på vei siden den spede starten på Tjuvholmen i 2001.

I dag har selskapet 1.700 ansatte, 50 kontorer og 28.000 bedriftskunder verden over. Selskapet leverer hver dag 12 milliarder søk til sine kunder.

Selskapet opplyser at de per utgangen av september hadde abonnementsinntekter som tilsvarer 357 millioner dollar per år, eller 3,27 milliarder kroner med dagens kurs.

I regnskapsåret 2019 omsatte selskapet for 346 millioner dollar, og i de siste 12 månedene frem til tredje kvartal var omsetningen 354 millioner dollar.

Meltwater har ikke offentliggjort et fullt regnskap ennå, men selskapet opplyser om brutto driftsresultat før avskrivninger (EBITDA).

Det endte på 28 millioner dollar i tolvmånedersperioden til og med tredje kvartal i år, opp fra 9,0 millioner i samme periode året før.

Les også

Startet Link Mobility med 10.000 kroner – nå håver grunnleggerne inn 463 millioner på noteringsfesten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Børsnotering
 3. Emisjon
 4. Euronext
 5. Oslo Børs
 6. Euronext Growth
 7. Folketrygdfondet

Flere artikler

 1. For denne karen er 857 millioner kroner et «begrenset» aksjesalg

 2. Betalt innhold

  Snart går milliardselskapet på børs: Fra Blomsterdalen jobber Paal på spreng

 3. Meltwater sikrer seg Linkfluence for over 500 mill. kroner

 4. Altor på oppkjøpsjakt etter teknologiselskaper: – Jeg er overrasket over hvor få som er norske

 5. Altor-topp på handletur med milliarder: Skal etablere nytt digitalt konglomerat