Nettgigantene

Facebook får gebyr på 585 millioner etter Giphy-kjøp

Det britiske konkurransetilsynet mener Facebook bevisst har holdt tilbake informasjon i kjølvannet av Giphy-oppkjøpet, og kritiserer selskapet for å unnlate å melde fra om lederbytter.

Storbritannias konkurransetilsyn har gransket oppkjøpet siden i juni i fjor.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

I fjor sommer åpnet det britiske konkurransetilsynet (CMA) etterforskning av Facebooks oppkjøp av Gif-tjenesten Giphy. I den forbindelse ble det innført en såkalt «initial enforcement order» – eller en IEO.

Et slikt krav skal forsikre at selskapene fortsetter å konkurrere med hverandre – uavhengig av oppkjøpet – mens etterforskningen pågår.

Det skal også forsikre at selskapene ikke blir tettere sammenslått før oppkjøpet får grønt lys.

Som en del av denne prosessen måtte Facebook gi den britiske konkurransetilsynet jevnlige oppdateringer, slik at tilsynet kunne forsikre seg om at reglene i kravet ble fulgt.

Men dette har ikke Facebook gjort, mener CMA.

Les også

The Verge: Facebook bytter navn

– Facebook begrenset omfanget av disse oppdateringene betydelig, til tross for gjentatte advarsler fra CMA, skriver tilsynet i en pressemelding.

– Dette er første gang at CMA har funnet at et selskap har brutt en IEO ved bevisst å nekte å rapportere all nødvendig informasjon, skriver tilsynet.

Med dette som bakgrunn har CMA besluttet å ilegge Facebook et gebyr på 50 millioner pund – tilsvarende i underkant av 580 millioner kroner.

I tillegg skriver CMA at Facebook har byttet ut sin Chief Compliance Officer, som har ansvar for regeletterlevelse, to ganger – uten å be om grønt lys fra tilsynet. Dette ilegges Facebook et gebyr på 500.000 pund for, tilsvarende 5,8 millioner kroner.

Det tilsvarer en total avgift på 585,8 millioner kroner.

Giphy tilbyr animerte bilder som kan sendes over nett, og planen til Facebook er å integrere tjenesten inn på Instragram-plattformen, ifølge Financial Times.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nettgigantene
 2. Oppkjøp
 3. Facebook
 4. Etterforskning
 5. Storbritannia

Flere artikler

 1. Høyesterett avviser Telenors anke mot Konkurransetilsynet

 2. Konkurransetilsynet: Fortsatt aktuelt å stanse DNBs Sbanken-oppkjøp

 3. Verisure tapte klagesak: Gebyr på 766 millioner kroner opprettholdes

 4. Konkurransetilsynet utsetter frist om DNBs oppkjøp av Sbanken

 5. Facebook reklameinntekter endte på 28,28 milliarder dollar