Fremtiden med roboter

La frem strategi for kunstig intelligens: – Legger mye ansvar på andre

Digitaliseringsministeren presiserer at strategien bare er et startskudd.

 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Det blir spennende å se hvordan den følges opp, det er da vi virkelig får se om det bare er ord og store ambisjoner, eller om det kommer noe konkret, sier IKT-Norge-rådgiver Ingeborg Frøysnes, som også har jobbet med teknologien i flere år.

Denne uken la digitaliseringsminister Nikolai Astrup frem regjeringens strategi for kunstig intelligens.

Både næringsliv og akademia har i flere år etterlyst at regjeringen skulle peke ut en retning, og legge rammeverk, for kunstig intelligens.

Ansvar

Strategien beskriver hvordan regjeringen mener Norge skal utvikle kompetanse innen kunstig intelligens, hvilke grunnleggende forutsetninger som burde være på plass, og hvordan offentlig og privat sektor skal kunne utnytte innovasjonskraften som ligger i kunstig intelligens innenfor etiske rammer.

IT-ekspertene E24 har snakket med, ønsker den nye strategien velkommen, og mener det er en god start, men det er også noen mangler.

Les også

Ny robot-tjeneste skal redusere kortsvindel med 40 prosent

– Mange steder i strategien legges ansvaret over på andre aktører. For eksempel legges det mye ansvar på utdanningsinstitusjonene når det kommer til å omdisponere midler. Det er mange ønsker og ambisjoner i strategien, men det krever oppfølging, sier Frøysnes.

Under fremleggelsen sa Astrup at strategien er et startskudd for kunstig intelligens i Norge.

– Strategien gir ikke alle svar på alle spørsmål, men bidrar forhåpentligvis med å sette en retning for offentlig og privat sektor i Norge fremover, sa ministeren fra scenen.

Forsker og avdelingsleder for kunstig intelligens i Tietoevry, Christian Guttmann, synes at det er flere uklare punkter i strategien.

– Det er flere punkter som ikke er helt klare i strategien. Det er for eksempel ikke et klart mål med en beskrivelse av hvordan Norge skal se ut om fem eller ti år, sier Guttmann, som har jobbet med kunstig intelligens i 25 år.

For forsiktig?

Selv om han er enig med regjeringen i at man må være forsiktig når det utvikles nye kunstig intelligens-løsninger, sier han at det også er viktig å huske at Norge må være konkurransedyktig internasjonalt.

– Vi må være forsiktig, men da må vi også være dobbelt så raske som de andre. Vi må jobbe mye raskere enn vi gjør nå. Om vi er for forsiktig kan vi havne bakpå i konkurranse med for eksempel Kina og USA, sier Guttmann.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) med noen av selskapene som allerede har sagt ja til at deres ansatte skal få ta kurset i kunstig intelligens: HR-direktør Dina Thune i Norges Gruppen (f.v.), digitaldirektør Torbjørn Folgerø i Equinor, Telenor-sjef Sigve Brekke, direktør for forbedring i Aker BP Per Harald Kongelf og IT-ansvarlig for personmarkedet i DNB, Nicolai Rygh.
Les på E24+

Tre storavtaler havarerte, så var Hiddn Solutions på konkursens rand

I Tietoevry har han jobbet med teknologien i både Norge, Sverige og Finland, og han kjenner igjen mye i strategien fra andre europeiske strategier. Noe av det både han, og andre næringslivsaktører, som Telenor-sjef Sigve Brekke, har etterlyst er etiske retningslinjer.

I strategien lister digitaliseringsministeren opp syv etiske prinsipper for utvikling og bruk av kunstig intelligens.

– Vi var blant de første som etterlyste etiske regler, fordi jeg vil sove godt om natten. Det er så ekstremt viktig, sier Guttmann, og legger til at han håper at både akademia, næringsliv, medborgere både i Norge og Europa skal få være med å forme hvordan etikken til slutt blir.

– Jeg håper og forventer at den norske regjeringen tar et ansvar, og sikrer at alle får kommet med innspill, legger han til.

Astrup: Lett å spå, vanskelig å treffe

Nikolai Astrup sier til E24 at myndighetene ikke kan gjøre det alene, dersom Norge skal nå ambisjonen om å bli et ledende land på å utvikle og ta i bruk etisk ansvarlig kunstig intelligens.

– Derfor må vi jobbe sammen, på tvers av både offentlig og privat sektor, akademia og forskningsmiljøene for å få til et løft, sier Astrup.

Astrup sier strategien legger opp til et etisk rammeverk som vil være nyttig både for offentlige og private virksomheter som skal ta i bruk kunstig intelligens.

– Og jeg opplever en utålmodighet der ute på dette området som jeg mener er bra. Jeg ser at mange aktører har begynt å samordne seg.

Til Guttmanns etterlysning av en beskrivelse av hvordan Norge skal se ut om fem eller ti år, svarer Astrup at det er vanskelig å forutse presist.

– Det heter at det er lett å spå om fremtiden, men vanskelig å treffe riktig. Hvis vi spoler ti år tilbake i tid, så tror jeg det poenget understrekes greit, sier Astrup.

– Jeg er usikker på hvor hensiktsmessig det er å tegne fremtidsscenarioer knyttet til en teknologi der det eneste vi kan si sikkert, er at den vil bety enormt mye for samfunnsutviklingen i årene som kommer.

Han er uansett ikke enig i at det er lurt å tegne et scenario om hvor Norge skal være om fem til ti år, sier han.

– Men det at vi skal være ledende på utvikling og bruk av etisk ansvarlig kunstig intelligens i fremtiden er tydelig uttrykt i strategien, ikke minst på områder der vi allerede har et godt utgangspunkt. Og så handler strategien om å nyttegjøre seg kunstig intelligens på en slik måte at det kommer samfunnet til gode i årene som kommer, og at vi håndterer de utfordringene som teknologien vil bringe med seg, på en trygg og god måte.

Les også

Norske teknologer med våpen-opprop: – Våpenkappløpet handler ikke om atomvåpen, men om kunstig intelligens

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fremtiden med roboter
 2. Kunstig intelligens
 3. Personvern
 4. Datatilsynet
 5. Tietoevry
 6. Teknologi
 7. Digitalisering

Flere artikler

 1. IT-topper tror kunstig intelligens vil prege starten av tiåret

 2. Coop ett steg nærmere kasseløse butikker

 3. Regjeringens ukjente krav rammet Huawei

 4. Altor på oppkjøpsjakt etter teknologiselskaper: – Jeg er overrasket over hvor få som er norske

 5. Astrup med budsjettlekkasje: Vil la offentlige innkjøpskroner drysse over gründere