Telenor, Telia og Ice blar opp 735 millioner for mobilfrekvenser: – Et viktig skritt på veien mot 5G
De tre norske mobilselskapene har sikret seg frekvenser som kan brukes til 5G, og Ice mener de takket være disse frekvensene kan investere mindre enn planlagt for å oppnå bygge ut samme dekning. For mobilkundene skal det bli bedre dekning langs veien og på toget.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) melder at de nå har tildelt Norges første 5G-frekvenser, selv om de i første omgang trolig blir brukt mest til 4G.
Myndighetene gjennomfører fra tid til annen frekvensauksjoner for at mobilselskapene kan skaffe seg lisensene de må ha for å kunne sende mobilsignaler over gitt radiofrekvenser.
Frekvenspolitikken og -auksjoner er dermed helt avgjørende for hvilken dekning og kapasitet vi mobilbrukere opplever.
Det er denne gang snakk om to bolker som har vært gjort tilgjengelige:
- Hele 700 megahertz-båndet har vært til auksjon. Dette båndet har tidligere vært brukt til TV-signaler, men myndighetene har frigjort det til mobil ettersom det gir svært god dekning per mast. Dermed får vi nå inn helt ny «kapasitet» som mobilselskapene kan bruke til å levere mobiltjenester
- I tillegg har man auksjonert bort frekvenser i 2,1 gigahertz-båndet. Dette båndet er allerede er i bruk til mobil i dag og det var derfor snakk om å auksjonere bort lisenser som går ut
Det var Telia, Telenor og Ice som deltok i auksjonen, og dette er også de eneste selskapene med egne mobilnett i Norge.
De tre selskapene sikret seg like mye hver i 700-frekvensen (blokker på 2x10 megahertz hver). Det var imidlertid bare Ice som sikret seg frekvenser i det høyere 2,1-båndet (totalt tildeles de 2x15 megahertz der).
Totalt blar selskapene opp 735 millioner for frekvensene, fordelt på 337 millioner fra Ice, 217 millioner fra Telia og 180 millioner fra Telenor.
Elisabeth Aarsæther, direktør for Nkom, mener auksjonene «er et viktig skritt på veien mot» 5G, neste generasjons mobilnett som trolig vil bli lansert i Norge til høsten eller neste år.
– Ressursene i 700 MHz-båndet kan tas i bruk i de kommersielle mobilnettene allerede fra i høst. Dette bidrar til rask utrulling av 5G i Norge, sier Aarsæther i Nkom.
– Vil berømme norske myndigheter
Elisabeth Aarsæther i Nkom sier at de har vært spesielt opptatt av å både sikre bedre konkurranse, sikre god mobildekning langs viktige vei- og togstrekninger og at man legger til rette for innføringen av 5G.
Eivind Helgaker, konsernsjef i mobilselskapet Ice, kan ikke få understreket nok hvor viktige 700-frekvensen er for det norske mobilmarkedet.
At Ice, Telenor og Telia har fått akkurat like mye hver av denne «indrefileten», og at ikke en aktør stakk av med mer enn de andre, mener han er viktig – særlig fordi lisensene løper i hele 20 år.
– Jeg vil berømme norske myndigheter for at man sikrer frekvensressurser på tvers av de tre nettene. Dette er lisenser som varer i lang tid, og en lik fordeling er eneste mulighet for å sikre at vi får en god konkurranse på like vilkår, sier han til E24.
Telenor Norge-sjef Petter Børre Furberg sier det er en stor dag for Telenor og sier at frekvensene i første omgang skal brukes for å «sørge for at Telenor fortsetter å ha verdens raskeste 4G-nett». Etter hvert skal de bruke frekvensene til 5G også:
– 5G-teknologien vil fundamentalt endre flere samfunnskritiske operasjoner som trafikkavvikling og helsetjenester samt viktige kommunikasjonstjenester som nødkommunikasjon. Frigjøringen av 700 MHz-båndet er derfor et viktig steg for digitaliseringen av Norge, og myndighetene fortjener anerkjennelse for å ha tatt en offensiv rolle i denne utviklingen, sier Furberg i en uttalelse.
Telekomekspert om Huawei-striden: – Risiko for at Kina vil trekke inn Apple i striden
Trenger ikke så mange master med lav frekvens
Ice-sjef Eivind Helgaker sier at den gode rekkevidden mobilsignaler får på 700-båndet sammenlignet med høyere frekvenser gjør at man nå kan bygge ut mobildekning og datakapasitet langt mer effektivt.
Noe av det samme har vi sett på 800-båndet som ble tilgjengeliggjort for 4G for noen år siden. For mobiloperatørene er dette gull verdt fordi de kan gi samme dekning med færre master, og hver mast koster mye penger:
– Vi skal bygge mye nett fremover, og 700-frekvensen sikrer at vi kan fortsette veksten vår i områder der vi uten disse frekvensene ville måttet bygge ut langt flere basestasjoner for å oppnå samme dekning, sier Ice-sjefen.
I en børsmelding opplyser Ice at investeringsnivået deres i 2019 og 2020 nå vil bli lavere enn tidligere planlagt, som følge av dette.
De fleste telefoner støtter 700-frekvensen, men ikke alle. Men når 700-frekvensen tas i bruk vil det likevel bli bedre for alle, fordi mobiler da kan bytte over til 700 og gi mer plass til de mobilene som ikke støtter frekvensen.
– Dere endte med å betale mest. Hva tenker dere om prislappen?
– Det kommer an på hvordan man ser på det. De ulike blokkene har ulike egenskaper, men vi fikk de blokkene vi ønsket i auksjonen og er veldig fornøyd med prisen. Den endte lavere enn vi mente de var verdt, sier Helgaker i Ice.
– Hvorfor valgte dere også å by på de høyere 2,1-frekvensene?
– Høyere frekvensbånd gir bedre kapasitet. På kort sikt er dette kanskje ikke avgjørende for oss, men på sikt gjør det at vi sikrer konkurransedyktighet når vi skal vokse enda mer, både i antall kunder og i mengden data vi leverer i nettet, sier Helgaker.
Telenor-selskap i Thailand: Varsler nytt år med inntektsfall
Togpassasjerer og bilister skal få bedre dekning
Mobilselskapene kan velge å betale auksjonsprisen nå eller betale den over to år.
Hvis de gjør det må de forplikte seg å investere 250 millioner «i ny og bedre dekning i løpet av disse to årene», ifølge Nkom.
Dette er en ny ordning som ble lansert i denne auksjonen, og Ice skriver i en børsmelding at de vil benytte seg av ordningen.
Selv om de to andre selskapene skulle velge å ikke bruke denne betalingsutsettelsen, blir det likevel krav om bedre dekning.
Telia har nemlig vunnet den delen av 700-frekvensen der myndighetene stiller krav om at de må dekke utvalgte jernbanestrekninger. Telenor var blokken der de har forpliktelser om å dekke europaveier og kystveien fra Mo i Rana til Bodø.
Ingen av aktørene tok på seg forpliktelsen om å dekke riksveier.
– I dag dekker Telenors 4G-nett allerede 99,8 prosent av befolkningen. De nye frekvensene vil forbedre dekningen vår ytterligere og sørge for at vi har rikelig med kapasitet i nettet til å gi kundene våre gode opplevelser både på internett og telefoni, sier Petter-Børre Furberg i Telenor.
Telia skriver i en melding onsdag at de i første omgang vil bruke frekvensene de er tildelt til å bygge mer 4G-dekning, og at de vil benyttes til 5G i fremtiden.
– Telia Norge vil fortsette å investere betydelig i nettverkskvalitet, sikkerhet, dekning og kapasitet for å gi alle kundene i vårt nett de beste kundeopplevelsene, sier Telia Norge-sjef Abraham Foss.
Telia opplyser at jernbanestrekningene de nå forplikter seg til å dekke er: Intercity-triangelet Skien – Oslo S, Lillehammer – Oslo S og Halden – Oslo S, Stavanger – Egersund – Kristiansand, Melhus – Trondheim – Steinkjer og Flåmsbanen.
– Vi er veldig tilfreds med å ha skaffet oss disse frekvensene. Simula påpekte nylig at Telia har gjort betydelige dekningsfremskritt på ulike togstrekninger i Norge, og det passer oss derfor perfekt å bygge ut enda bedre dekning langs disse viktige samferdselsårene i landet vår, sier Telia-sjefen.