- Hvem med vettet i behold vil ha denne jobben nå?

Viseadmiral Michael S. Rogers ble i dag grillet i senatet. Et av de siste hindrene før han tar fatt på jobben med å gjenreise det hardt skadde ryktet til NSA.

HØRING: Viseadmiral Michael Rogers (foran) og flyvåpenets general Paul Selva i samtale før dagens senathøring. Rogers ligger an til å bli utnevnt til ny leder av NSA og det amerikanske cyberforsvaret, mens Selva er kandidat til ledervervet i det amerikanske militærets transportkommando.

Gary Cameron
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Viseadmiralen, som er sjef for marinens cyberavdeling, ble i januar utpekt av president Barack Obama til å etterfølge general Keith B. Alexander.

Kun formaliteter gjenstår med dette før Rogers tar over som øverste sjef for National Security Agency - organet for sikkerhetsspørsmål, med cirka 40.000 ansatte.

Byrået som skal sikre den jevne amerikanske borger mot terrorangrep og andre farer, har vært gjennom et «annus horibilis».

Eksperter sier til New York Times at 2013 var byråets verste siden president Harry S. Truman opprettet det for 62 år siden.

Les også

Guardian har bare trykket en brøkdel av Snowden-lekkasjene

Mareritt-året startet med avsløringene og de lekkede dokumentene fra Edward Snowden, innleid computeranalytiker i NSA-systemet, og endte med at ledelsen måtte sende ut julebrev til de ansattes familier - hvor de minnet om at deres kjære var helter, ikke ødeleggere av privatlivets fred, slik mediene skrev.

VISEADMIRAL: Michael S. Rogers har ledet cyberkriger-avdelingen til den amerikanske marinen. Her taler han til kadetter ved senteret for Information Dominance i Monterey, California.

Nathan L. Guimont

Overvåket borgere

Det Snowden avslørte i intervjuer med blant annet The Guardian i fjor, var at USA har overvåket og tappet data- og telefonkommunikasjon, både av egne borgere og utlendinger, gjennom etterretnings- og antiterrorprogrammet Prism.

Selv andre statsledere som Angela Merkel skal ha blitt avlyttet av NSA, som også tappet informasjon fra sentrale tech-aktører som Google, Yahoo og Facebook.

Google og Yahoo har siden lansert nye teknologiske løsninger for å unngå inngripen fra NSA, og Microsoft-ledelsen blogget nylig at «myndighetenes snoking utgjør en avansert og gjentagende trussel» - de skrev altså dette om USA, ikke Kina...

PR-katastrofen og den politiske spedalskheten til NSA har blitt ytterligere forverret i starten av det nye året, etter at myndighetene har fratatt dem ansvar .

Jobben med å gå gjennom innsamlede telefonopplysninger (metadata) skal nå gjøres av en ennå ikke utpekt tredjepart.

Les også

Vil ha benådning for Snowden

President Obama har da også gått fra «halvhjertede forsøk på å forsvare organisasjonen, til å støtte at deler av arbeidsoppgavene løftes ut», melder New York Times.

VARSLER: Edward Snowden.

Presidenten har, om enn noe motvillig, innrømmet at Snowdens avsløring har gitt en «nødvendig» debatt om NSAs rolle, skriver The Guardian.

Privacy and Civil Liberties Oversight Board - et vaktbikkjeorgan oppnevnt av presidenten selv, for å gi råd om personvern og borgerrettighetskrenkelser - har fordømt programmene Obama har måttet forsvare.

Det kommer mer?

Og det er ikke sikkert det blir så mye bedre i tiden som kommer.

Mandag denne uken talte Snowden, via videolink fra sitt eksil i Moskva, til deltagere på South-by-Southwest-festivalen i Texas.

Til øredøvende jubel sa den tidligere CIA- og NSA-ansatte dataeksperten at flere lekkasjer er på vei.

- Hvem med vettet i behold vil ha denne jobben nå? spør John R. Schindler, tidligere NSA-offiser og nåværende professor ved marinens krigsskole på Rhode Island.

- Dette er en massiv politisk hodepine.

Les også

The Guardian: USA overvåket 35 toppolitikere

Han som har sagt ja, er altså Rogers.

Schindler slenger seg på kollegaer fra den amerikanske etterretningen, som beskriver Rogers som en «svært kvalifisert» kandidat til å lede NSAs nettovervåkningsprogrammer.

FRA DAGENS HØRING: Admiral Michael Rogers snakket til senatets forsvarskomité tirsdag.

JIM WATSON

- Samtidig har ingen annen leder i organisasjonens historie gått inn i en så stor utfordring. For å bruke marinespråket, han tar over et «misfornøyd» skip.

- Han er en «crippy»

Et spørsmål som reiser seg, ifølge New York Times, er hvorvidt Rogers vil ta på seg rollen som NSAs ansikt utad, slik Keith Alexander gjorde med stor innlevelse.

- Han er en «crippy», slang for kryptolog. Han har ingen erfaring med overvåkingsprogrammer, og i hvert fall ikke med å forsvare dem overfor politikere og en offentlighet som stiller kritiske spørsmål, sier en kilde New York Times har snakket med.

Den amerikanske storavisen skriver at det er mot Det hvite hus noen av de viktigste slagene vil stå for den nye NSA-lederen.

En ting er at de er fratatt metadataen fra telefoner, Obamas forsvar av organisasjonens metoder har i beste fall vært tentative.

Et forslag er at NSA nå må ha rettslige kjennelser for å søke i telefondata - noe Rogers' forgjenger general Alexander har uttrykt vil «være for tregt».

Les også

– NSA klarer ikke holde tritt med datamengdene

Et annet problem er at private aktører som Google, Microsoft osv. - som i varierende grad av frivillighet ga NSA tilgang til sine innsamlede data om kunder - nå vil være mer motstridende, av frykt av å bli stemplet som det upopulære NSAs løpegutter.

Rogers-uttalelse bekymrer

Rogers har gitt uttrykk for at han er bekymret for avgjørelsen om å overlate metadataene fra telefontrafikk til andre.

- Å raskt få tilgang til data som kan avsløre om det eksisterer et terrorforbund eller ikke, er viktig, har han uttalt.

En uttalelse som har gitt NSA-kritikere vann på mølla.

Rogers vil stå for status quo, ikke nødvendig reform, hevder kritikerne.

Den påtroppende NSA-sjefen brukte derfor mye av dagens høring på understreke at han vil ta «amerikanske borgeres privatliv og borgerrettigheter» på alvor.

- Jeg skal være en aktiv partner i å implementere endringene fra presidentnivå angående aspekter ved NSAs oppdrag, og min intensjon er at det skal være så transparent som mulig, uttalte Rogers på dagens høring, melder nettstedet The Hill, som følger amerikansk politikk tett.

- Om jeg får jobben skal jeg være bevisst at byrået trenger å jobbe på en måte som beskytter de rettighetene våre borgere har.

Rogers er samtidig nominert som ny sjef for Cyber Comand, en forsvarsenhet som skal motvirke datangrep mot nasjonal infrastrukturer. Dette er en nyopprettet organisasjon med tette linker til NSA.

PS! I en en annen høring tirsdag, kom senator Dianne Feinstein (Demokrat), som sitter i komiteen som overseer CIA, med beskyldninger om at etteretningsorganisasjonen har overvåket datamaskiner tilhørende senatkomiteens medlemmer.

Flere artikler

  1. Kryptolog blir ny leder i NSA

  2. - Dansk etterretning tapper fiberkabler for NSA

  3. - NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

  4. Annonsørinnhold

  5. Obama vil begrense USAs overvåking

  6. Ingen personvern-lovnader fra EU-topp