- Ikke prøv å bli som Silicon Valley, Norge

Direktøren for det amerikanske investeringsselskapet Village Capital advarer Norge mot å prøve å utvikle sitt eget Silicon Valley.

CALIFORNIA: Her er Zynga-ansatte i Silicon Valley. Zynga er en av svært mange tek-bedrifter som har kontor i denne delen av California.

Jeff Chiu
  • Sigrid Moe
Publisert:

I debatter om globale gründermiljøer trekkes ofte Silicon Valley i California frem som et gyldent eksempel på et forbilde for andre byer.

Like ofte ser vi at når en by hylles for godt gründermiljø, brukes gjerne tittelen «neste Silicon Valley».

Ross Baird, leder for det amerikanske investeringsselskapet Village Capital, mener at dette er noe man burde være forsiktig med.

- De beste tek-entreprenørene, tek-investorene og tek-rådgiverne vil uansett dra til Silicon Valley i California, fastslår Baird overfor E24.

Dermed kan det være både nytteløst og borkastet å prøve å skape et «nytt Silicon Valley».

Les også

- Norge mister kompetanse og muligheten til store penger

Drar til California

Baird skrev sammen med en av sine kollegaer nylig en kommentar i Forbes om hvorfor det er bomskudd å spørre seg om hvordan man kan gjenskape Silicon Valley.

Han mener at hver by og hvert land må finne sitt eget konkurransefortrinn.

- Silicon Valley er det beste stedet i verden for teknologi-entreprenører. Det tok seksti år, store investeringer fra myndighetene, privat suksess, toppuniversiteter og gode entreprenører som så mot ett mål, sier Baird.

Lokale fordeler

Baird mener at land heller må finne sin største lokale fordel, og spørre seg hvilken type entreprenører man kan være det beste stedet for.

- Jeg kan for eksempel se for meg at Norge kan bli ledende globalt innenfor ressursforvaltning og produksjon av fornybar energi, sier Baird.

Han mener at den feilen entreprenører også ofte gjør er å kopiere det andre har gjort, og kalle det innovasjon.

- Innovasjon er å tenke på morgendagen, ikke å kopiere det som funket i går i en ny kontekst, sier Baird.

Les også

Innovasjon Norge: - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

Fattigdomsgrense

I en artikkelserie på E24, har flere norske IT-gründere fortalt at det er vanskelig og ensomt å være IT-gründer i Norge.

En internasjonal undersøkelse viser at de norske IT-gründerne ikke er alene om å slite.

Undersøkelsen viser at rundt halvparten av alle app-selskaper lever under «fattigdomsgrensen», det vil si at de har under 500 dollar i inntekter i måneden.

Ketil Lundgaard, direktør for Entreprenørskap og Internasjonal forretningsutvikling i Innovasjon Norge, sa at det vanligste problemet for app-gründere er det samme som i alle andre bransjer - at de mangler en klar forretningsmodell.

Løs et problem

Baird er enig. Han sier at det viktigste tipset til en ung gründer er å finne ut hvilket problem man vil løse.

- Finn 20 personer som opplever dette problemet. Snakk med disse 20 personene om hva deres problem er, hva som frustrerer dem, og hvordan du skal prøve å løse det. Du vil bli overrasket over de gode nye løsningene du kan komme frem til på denne måten, sier Baird.

Les også:

- Vi pleier å tulle med at Lånekassen har finansiert bedriftenUndersøkelse: Over halvparten av app-bedriftene er ikke god businessGoogle starter europeisk investeringsfondInnovasjon Norge: - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess- Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup»

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Når kaninene tar over for enhjørningen

  2. - Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup»

  3. – Vi har lyst til å revolusjonere arbeidslivet

  4. Annonsørinnhold

  5. - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

  6. Norske gründere: Dette er vår største utfordring