SYMBIAN OG MEEGOs DØD: Her går 1500 Nokia-ansatte i protest

1500 deprimerte Nokia-ansatte gikk fredag hjem i en slags stille protest, etter at Nokia-sjefen varslet masseoppsigelser.

GIKK HJEM: Nokia-ansatte ved fabrikken i byen Oulo går spontant hjem midt på dagen, etter Nokia-sjefen varslet masseoppsigelser på den TV-overførte pressekonferansen fra London.

Kai Tirkkonen/HS.fi
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Fredag forlot 1500 Nokia-ansatte arbeidsplassen sin på Nokias anlegg i Oulu i spontan protest.

De ansatte, som i hovedsak jobber med programvareutvikling for Nokia, forventer nå å miste arbeidsplassene sine. Dette melder den finske avisen Helsingin Sanomat.

Reaksjonen kom like etter at deres nye konsernsjef, Stephen Elop, hadde fortalt verden at han akter å si opp en betydelig del av Nokias 130.000 ansatte.

- Noen få Nokia-ansatte valgte å benytte seg av den fleksible arbeidstiden, sier tillitsvalgte Kalle Kile, i en undermålt kommentar til den alternative streiken.

Symbian nedprioriteres

Flere hundre av de 2000 ansatte kan miste jobbene sine, ettersom de jobber med de nå nedprioriterte operativsystemene Symbian og MeeGo.

Nokia og Microsoft har ikke sagt at disse skal avvikles fullstendig, men at Nokia i hovedsak skal satse på Windows Phone 7.

Masseoppsigelse

- Hva skjer med Finland? spurte en finsk journalist etter at Nokia-sjef Stephen Elop og Steve Ballmer hadde presentert det nye samarbeidet i London fredag.

- Finland er vårt hjem og det vil forbli vårt hjem. Det beste Nokia kan gjøre for Finland, er ved å forsikre fremtidig suksess. Likevel er det viktig å si at vi må kutte betydelig i kostnadene. Det vil bli betydelige oppsigelser, også i Finland, svarte Nokias konsernsjef Stephen Elop.

Elop sa videre at vil bli massive nedskjæringer, spesielt innen forskning og utvikling.

Nokia Corp.

- Mr. Elop er fra Microsoft, så dette er ikke overraskende. Nå byttes Symbian ut med Windows, sier en prosjektleder Randelin Jari Salo til den finske avisen HS umiddelbart etter pressekonferansen.

I samtaler med regjeringen

Finlands næringsminister, Mauri Pekkanen, sa at regjeringen har vært i samtaler med mobilkonsernet Nokia om mulige oppsigelser i Finland.

Det skrev næringslivsavisen Kauppalehti fredag, ifølge Reuters.

- Dette er den største strukturelle reformen som har skjedd innen teknologisektoren i Finland, sa Pekkanen til avisen.

Han ville ikke kommentere hvor mange jobber mobilkjempen kan komme til å kutte i Finland, men sa at antallet vil bli betydelig.

Samtidig sier han at myndighetene forbereder seg for å hjelpe de områdene som blir hardest rammet.

En talskvinne for Nokia sa at selskapet har vært i samtaler med den finske regjeringen og at de ikke ennå kan si noe om nedskjæringer.

132.000 ansatte

Nokia er Finlands desidert største selskap med 132.000 ansatte i 120 land. Selskapet omsatte i 2010 for 42 milliarder euro, med et driftsresultat på 2 milliarder euro.

Selskapet har hovedkontor i Espoo i Finland.

Slik blir Nokia + Microsoft

Nokia vil benytte Microsofts Windows Phone som sin primære smarttelefonstrategi. Nokia vil bidra med hardware og i tillegg noen programvare-områder - som bildebehandling, kart og andre egne programmer

Den finske mobilprodusenten vil stå for hardware design og språkstøtte. Samtidig skal de sørge for at telefonene er riktig priset, i riktige segmenter og geografiske områder, i henhold til et dokument publisert av Nokia.

Nokia og Microsoft skal samarbeide tett om utvikling, ha felles markedsføring og en felles utviklingsavdeling.

- Vi har store drømmer. Dette partnerskapet vil dramatisk akselerer utviklingen av et Windows phone økosystem. Denne alliansen vil gi oss nye muligheter, sier Microsofts konsernsjef Steve Ballmer i London.

Microsoft vil bidra med sine søkemotor, Bing, i tillegg til annonsetjenesten Microsoft adCenter.

Nokias tilknytning til mobile betalingstjenester skal knyttes opp til Windows Phone-tjenester som alternativ til kredittkort.

Microsoft utviklingsverktøy vil bli brukt til å lage programmer til å kjøre på Nokia Windows telefoner.

Nokias appstore vil integreres i Microsoft Marketplace.

Les også

Nokias norske skrekkgrafMicrosoft opp på Nokia-avtale- En strategi med høy risiko- Nokia ikke lett å snu- Det blir betydelige oppsigelser i NokiaNokias gjeld kan bli nedgradertAksjeras for NokiaSlik blir Microsoft og Nokias mobilgigant22 milliarder borte på én børsdag- Apple lager en billigere iPhoneNokia og Microsoft skal lage mobiltelefoner

Publisert:

Flere artikler

  1. FINSK GIGANT I KRISE: - Det blir betydelige oppsigelser i Nokia

  2. - Nokias telefoner blir fenomenale

  3. MICROSOFT OG NOKIA: Slik blir Microsoft og Nokias mobilgigant

  4. Intel skal ansette 200 i Finland

  5. Nokia og Microsoft skal lage mobiltelefoner