Har solgt kamerastativer for 20 mill. –  ennå ikke levert et eneste produkt

Flowmotion er et halvt år bak skjema med levering av kamerastativer, men tror selskapet vil klare å levere 9.000 produkter innen januar er omme.

FORSINKET: Først i november vil kundene som har støttet Flowmotion få tak i eksemplarer av kamerastativet. Bildet viser prototypen Flowmotion One.
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Den norske oppstartsbedriften Flowmotion ble hyllet som suksess ved årsskiftet med braksalg av kamerastativer for smarttelefoner.

Selskapet står bak stativteknologi som hindrer risting under filming av aktivitet.

I januar var over 5.000 kamerastativer solgt og salgsinntektene hadde passert 10 millioner kroner.

CEO & Co-founder i Flowmotion, Lars Flesland

– Solgt for 20 millioner

De første produktene skulle være klare for levering i april, men i løpet av 2017 har leveringstidspunktet blitt flyttet gjentatte ganger.

Seks måneder senere er ennå ikke et eneste kamerastativ levert, noe som ikke er uvanlig for folkefinansierte produkter, ifølge administrerende direktør i Flowmotion Technologies, Lars Mangerud Flesland.

–Crowdfunding er en annen greie enn å lansere et produkt fra et stort selskap. Det er ikke utelukkende en salgskanal, det er folkefinansiering av et prosjekt. Det blir gjort endringer underveis. Det er blant annet gjort noen designendringer som har forbedret produktet, blant annet oppgradert batteri. Så har det også vært uforutsette hendelser som er blitt løst.

I oktober har salgstallene bikket 9.000 produkter, hvilket gir totalt 20 millioner kroner i salgsinntekter hittil, ifølge Mangerud Flesland.

Skal levere 9.000 innen februar

På hjemmesidene kan man lese at både pulje 1, 2 og 3 med produkter er utsolgt, men Flowmotion opplyser ikke om at ingen kunder har fått levert produktet ennå.

– Det står ikke der, men alle som kjøper får en e-post der vi sier ifra om at vi er litt forsinket med å levere til kundene som skulle fått levering tidligere. Utgangspunktet er at de som kjøpte først, får produktene først, sier Mangerud Flesland.

Les også

Norsk kickstarter-suksess: Flowmotion nådde hele målet i løpet av en time

– På nettsidene er levering i januar forespeilet for kunder som forhåndskjøper kamerastativet i dag. Vil dere klare å levere 9.000 kamerastativer før januar er omme?

Ja, det gjør vi. Vi har jobbet med produksjon i lang tid og de største utfordringene knyttet til produksjon er løst. Våre partnere i Norge og Kina er ekstremt rutinert. Når produksjonen kommer i gang, er det ikke et problem å opprettholde og skalere produksjonstakten, sier han.

Fabrikken i Kina skal klare å produsere 5.000 kamerastativer i måneden, og i november vil de første produktene leveres til kunder, ifølge Flesland. Forsinkelsen er på et halvt år.

– Er det noen som har avbestilt på grunn av forsinkelsene?

– Det er overraskende få. Vi opplever at folk er støttende når vi forklarer hvorfor vi er forsinket.

Vil lansere flere produkter

Flesland gleder seg til å sende ut produktene til fanskaren som har forhåndsbestilt, og har tro på lansering av flere kamerastativer i 2018.

– Vi er ti personer i selskapet, og planlegger å ansatte flere. Per i dag er vi finansiert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og investorkapital. Ellers er vi selvgående og tjener penger på salget. Vi ønsker å ta inn flere investorer for å få med oss flinke folk med nettverk og kompetanse, sier Mangerud Flesland.

Les også

Gründersuksess: Solgte «papirnettbrett» for 3 millioner kroner – på under to døgn

Konkurrenten GoPro opplevde sviktende salg i 2016. Hvordan ser du markedet for slike kamerastativ?

– Vi registrerer stor etterspørsel etter vårt produkt. Jeg tror mobiltelefoner i større grad vil ta over for actionkameraer. Mobilkameraer blir bare bedre og bedre, og det gjør at flere ser mulighet til å bruke et produkt fra oss. Det er ingen som kjøper videokamera lenger.

Les også

– Norge har ingen gründervennlige partier

Les også

Slik vil partiene gjøre det lettere for gründere i Norge

Les også

Sparte 3,7 millioner med ny IT-løsning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gründere
 2. Innovasjon Norge
 3. Entreprenørskap
 4. Næringsliv
 5. Teknologi
 6. Delingsøkonomi

Flere artikler

 1. Flowmotion forhåndssolgte kamerastativ for 60 millioner: Nå leverer de varene, men veien dit har vært tøff

 2. Betalt innhold

  Elsykkel-eventyret Podbike ennå ikke «på hjul» etter fem år

 3. Her er Hydros hodepiner: – Vi er ikke «happy»

 4. Meglerhus kutter Model 3-forventningene kraftig

 5. Lovende tall fra Tesla