Telekom

Telenor posisjonerer seg for fusjoner i Asia: – Nå tenker mange som vi tenkte i fjor

Telenors gigantiske Asia-fusjon med Axiata i fjor ble ikke noe av, men nå sender konsernsjef Sigve Brekke finansdirektøren sin ned for å samle Telenors asiatiske land. Telenor forbereder seg nemlig på at store ting kan skje.

Konsernsjef Sigve Brekke (t.v.) endrer på ledelsen. Finansdirektør Jørgen A. Rostrup drar snart til Singapore for å samle de asiatiske virksomhetene.

Terje Pedersen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Jeg har tenkt på dette det siste året og det er tre hovedgrunner til det, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til E24.

Torsdag annonserte konsernet at finansdirektør Jørgen Rostrup går av og skal over i en ny jobb som Asia-sjef. Telenor har til nå hatt to Asia-sjefer, en for det Telenor har kalt «fremvoksende markeder» og en for «modne markeder».

Nå får alle landene én Asia-sjef – Rostrup. Samtidig kommer Tone H. Bachke inn som ny finansdirektør. Hun kommer fra jobben som leder av «Group Treasury» i finansavdelingen.

– Den første grunnen er at operasjonen vår i Asia blir større og større, og med det kommer det også nye utfordringer, sier Brekke.

Han bruker skatte- og avgiftskonflikten med myndighetene i Bangladesh og den pågående svindelsaken i Pakistan som eksempler.

– For å håndtere utfordringer som dette og annet så er det viktig å sitte tettere på virksomhetene fra ledelsens side, utdyper han.

– Det andre er at jeg ser at markedene i Asia har forandret seg ganske mye bare de siste to årene. Det er ikke lenger store forskjeller på en kunde i Bangladesh og en kunde i Thailand. De er begge like teknologisk avanserte, fortsetter Brekke og lister opp det tredje punktet:

– I tillegg ble vi inspirert av det vi forsøkte å få til med Axiata. Nå tenker mange som vi tenkte den gangen – at man vil se konsolideringer i Asia.

Les også

Tone H. Bachke blir ny finansdirektør i Telenor

Drømmen om en storfusjon er ikke borte

Det er nemlig ikke bare effektivisering og vekst som står på Asia-agendaen til Sigve Brekke og påtroppende Asia-sjef Jørgen A. Rostrup. Det er også mulige oppkjøp og fusjoner.

I fjor forsøkte Telenor å slå sammen sin asiatiske virksomhet med malaysiske Axiata, noe som ville skapt en av verdens største telekomaktører – med flere kunder enn de nesten 200 millioner kundene Telenor har i dag.

I september ble det imidlertid klart at planene hadde havarert.

Telenor-ledelsen har imidlertid ikke gitt opp drømmen, og under kapitalmarkedsdagen til Telenor 3. mars var ledelsen tydelige på at de ser konturene av flere mulige sammenslåinger i de asiatiske landene fremover – enten Telenor er med eller ikke.

– Noen av våre asiatiske markeder vil konsolidere seg for å oppnå synergier. For at Telenor skal delta må det være verdiøkende og finansielt attraktivt (...) Vi vil også være normalt motvillig til å bruke kontanter i slike transaksjoner, sa avtroppende finansdirektør Jørgen Rostrup fra scenen.

Les også

Telenor beholder utbyttemål og skal gjøre store klimakutt

Rostrup fikk kjapt spørsmål fra analytikerhold om hvorfor Telenor ikke vil bruke penger på sammenslåinger:

– Det bør være gode muligheter for konsolideringer, med eller uten Telenor, som bør gagne alle. Det er for mange spillere i enkelte markeder, som hverken er bra for samfunnet eller aktørene. Vi mener vi ikke bør allokere mer kapital til Asia akkurat nå, svarte Rostrup.

– Det er ingen aktive samtaler mellom oss og Axiata, og det har det ikke vært siden i fjor sommer, sa Sigve Brekke videre, og la til at Telenor er åpne for diskusjoner med både Axiata og andre.

Nå sender altså Sigve Brekke ned Jørgen Rostrup, som har lang erfaring med både oppkjøp og fusjoner, for å samle alle de asiatiske selskapene under én ledelse.

– Er dette et strategisk grep for å klargjøre Telenor for en splitt eller asiatisk transaksjon?

– Jeg vil ikke si at vi klargjør for en splitt, men vi forbereder oss for den konsolideringen som kommer i Asia, sier Brekke torsdag og fortsetter:

– Ved å sende Jørgen ned, med den erfaringen han har både med M & A og operasjonelt, så skal vi sørge for at vi først og fremst drifter dette så godt som mulig. Så handler dette også om at vi vil sitte enda tettere på mulighetene vi ser i Asia.

Tone Hegland Bachke er Telenors nye finansdirektør

Telenor

I corona-beredskap

Selv om Telenor-sjefen ikke setter det strategiske arbeidet på vent, og annonserer endringer i konsernledelsen, så står Brekke og Telenor også midt oppe i corona-krisen.

E24 snakker med Brekke på telefon fra hjemmekontoret som han har vært på siden onsdag i forrige uke.

– Hva er det mest kritiske for dere nå i denne corona-situasjonen?

– Relativt sett er vi mindre rammet både i Norge og andre land vi opererer enn det mange andre bedrifter er. Det viktige nå er å sørge for at vi greier å levere på den kritiske infrastrukturen som vi har. I krisetider er den enda viktigere enn før, sier Brekke.

Han sier at alt fokuset rundt i organisasjonen nå handler om å sikre at nettene fungerer som de skal, både for at Telenors ansatte kan jobbe hjemmefra og andre steder, og ikke minst for at kundene skal gjøre det.

Telenors norske mobilnett har så langt holdt stand med all trafikken, men onsdag slet selskapet med store deler av sitt norske TV- og bredbåndsnett i en periode.

– Vi har vært ganske godt forberedt i forkant, for i dag vi trenger ganske få ansatte fysisk til stede for å drifte systemene våre, sier Brekke og fortsetter:

– Fokus nummer to er at våre ansatte er trygge. I Norden er de fleste på hjemmekontor nå, noe jeg har vært siden forrige onsdag. Det samme skjer i Malaysia, og vi forbereder også at andre asiatiske virksomheter i Telenor må ta slike grep.

– Jeg hadde akkurat videocall med alle ansatte i Telenor om hvor seriøst dette er og hvordan vi skal greie å håndtere situasjonen, avslutter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Jørgen Rostrup
 3. Sigve Brekke
 4. Telenor
 5. Telekom

Flere artikler

 1. Telenor snart i mål med storfusjon: – Har jobbet med det i to-tre år

 2. Telenor og Axiata nær fusjon: Vil skape mobilgigant i Malaysia

 3. En finne og en danske tar lederrollen i Telenor Norden

 4. Tone H. Bachke blir ny finansdirektør i Telenor

 5. Telenor i gang med nytt strategiarbeid: Planlegger for verden etter corona