Kryptoboomen

Tre pågrepet og siktet for milliardsvindel i kryptosak

En av de siktede, som skal ha svindlet investorene for 6,6 milliarder kroner, kaller ofrene for «dumme», «sauer» og «idioter».

Dado Ruvic / X02714
 • Eivind Bøe
Publisert:,

Tre menn er pågrepet i forbindelse med en kryptosvindel og skal ha bedratt investorer for 722 millioner dollar, tilsvarende 6,6 milliarder kroner.

Det fremkommer av en melding fra påtalemyndigheten i New Jersey i USA.

– Det de angivelig har gjort er ikke så mye mer enn en moderne og høyteknologisk Ponzi-svindel, sier statsadvokat Craig Carpenito i meldingen.

Fra 2014 til desember i år drev mennene Bitclub Network, som ba om penger fra investorer i bytte mot andeler i det som ga seg ut for å være et felles fond for utvinning av kryptovaluta, og belønnet dem for å rekruttere nye investorer, ifølge påtalemyndigheten.

Matthew Brent Goettsche (37), Jobadiah Sinclair Weeks (38), og Joseph Frank Abel (49) ble arrestert tirsdag og er siktet for kriminell sammensvergelse, skriver påtalemyndigheten i meldingen. To ytterligere menn, hvis navn ikke er offentliggjort, er fortsatt på frifot.

Én av de siktede har refererte til potensielle investorer i Bitclub Network som «dumme» og «sauer», og at han bygde hele denne modellen som et resultat av «idioter», ifølge meldingen.

To av mennene er siktet for å ha sammensverget til overføringsbedrageri («wire fraud»), mens alle tre er siktet for sammensvergelse for å selge uregistrerte verdipapirer.

Forsvarerne til de tre mennene kunne ikke nås umiddelbart, ifølge Bloomberg. De skal ha vært i retten tirsdag.

Utvinning («mining») av bitcoin er en prosess der «utvinnerne» kan tjene nyutstedt bitcoin ved å bruke en spesiallaget programvare til å løse komplekse algoritmer.

Bitclub Network påsto de samlet inn investorenes penger for å kjøpe maskinvare og datamaskinkapasitet, ifølge den amerikanske stat. Selskapet rapporterte i stedet falske overskudd og svindlet sine investorer, melder påtalemyndigheten.

Les også:

Påtalemyndigheter har også sett på svindelsaker der bitcoin-konkurrenten Onecoin var involvertOnecoin-ledere pågrepet og siktet i pyramidesak (fra 11. mars)

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Kryptovaluta
 3. Svindel
 4. Bitcoin
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nå skal svenskene teste e-kronen

 2. Betalt innhold

  Kort forklart: Derfor tar sentralbankene nå digitale penger på alvor

 3. Nordmann tiltalt for bedrageri av 23 andre nordmenn i Brasil

 4. Annonsørinnhold

 5. Tesla fortsatte rakettoppgangen på Wall Street

 6. Bitcoins tiårige himmelferd: Har steget 9.000.000 prosent