Baksaas om Telenor-avgangen: – Jeg skulle gjerne fortsatt

DAVOS (VG) Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier han gjerne skulle fortsatt som rådgiver i Telenor, men at hans avgang skjedde i full forståelse mellom ham og styret.

USIKKER OM HØRING: Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, her i Davos, vil ikke avklare nå om han vil stille på den neste høringen om Vimpelcom i Stortinget.
Publisert:

Her nede i Davos er avgått Telenor-leder Jon Fredrik Baksaas fortsatt sjef: Han er styreleder i mobilselskapenes globale organisasjon, GSM Association.

– Den teknologiske utviklingen innen telekom foregår så raskt, at det tidvis er vanskelig å følge med. Men det må man. Her i Davos står de økonomiske og politiske utfordringene sentralt, men det er også veldig stor interesse for utvikling av ny teknologi, hvor vår bransje er blant de ledende. Mobilen blir stadig mer sentral i den globale kommunikasjonen: Nå kan du ringe 4,5 milliarder mennesker, hvis du har nummeret.

I Norge er det en selvfølge at vi også bruker mobilen som datamaskin, men det er ingen selvfølge i store deler av verden.

– Internett er det neste store skrittet; litt over 30 prosent av de 4,5 milliardene er i dag regelmessige brukere av internett på mobilen. Det vil øke kraftig fremover og kunne bidra til utvikling for å nå FNs bærekraftsmål for å redusere ledighet, som statsminister Solberg skal lede.

– Hvordan da?

– Mobilen bidrar til samfunnsutvikling. Mange har ikke lege i landsbyen; på nettet kan de få hjelp. De kan få hjelp til utdanning, For ikke å snakke om noe så vanlig i vesten som en bankkonto. I Pakistan har bare tyve prosent bankkonto. Når du får tilgang til nettet, blir det mye lettere.

Han fratrer fra rollen til høsten, etter snart to valgperioder; du må være leder i et telekomselskap for å innta styrelederstolen.

– Nå som jeg har gått av i Telenor, er det formelt slik at jeg går ut av styret ved valget til høsten, sier han.

Les også

GSMA-styret skal diskutere Baksaas

– Forsto at det måtte skje

Baksaas gikk av som Telenor-leder i august, da Sigve Brekke overtok som toppsjef. Baksaas gikk da over i en rådgiverstilling, men måtte forlate den før jul, da det ble kjent at flere sentrale ledere i Telenor skal ha vært varslet av en norsk varsler i Vimpelcom-systemet høsten 2011, om mulig mistanke om ulovligheter i Vimpelcom.

Fire toppdirektører i Telenor ble samtidig suspendert.

– Jeg deler Sigve Brekkes versjon om min avgang. Det skjedde i full forståelse med meg, sier Baksaas.

Oppdater deg her: Dette er Vimpelcom-skandalen

Brekke sa skrev i en e-post til Aftenposten 20. januar at «jeg vil på det sterkeste avvise beskrivelsen av at jeg har dolket Fredrik Baksaas i ryggen. Beslutningen om å terminere konsulentavtalen med Jon Fredrik Baksaas ble tatt i fellesskap mellom Telenors styre og Baksaas.»

– Det var en gjensidig prosess mellom styret og meg, hvor jeg var enig i at det var riktig at konsulentavtalen ble avsluttet, sier Baksaas.

– Men du ville gjerne ha fortsatt?

– Ja, jeg skulle gjerne fortsatt, men jeg skjønte og forsto at dette måtte skje.

– VG har fanget opp at en del i Telenor mener det var unødvendig brutal og fjerne deg og de fire direktørene?

– Jeg vil bare kommentere meg selv. Slik situasjonen var da, var det riktig at jeg gikk.

– Det sies også internt at det ikke hadde skjedd med deg som leder?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Trakk beklagelse

I et intervju i Dagens Næringsliv 3. november i fjor innrømmet Baksaas at han ikke hadde fortalt alt i den først høringen i Stortinget i januar i fjor.

– Jeg beklager, sa han.

Men 16. desember trakk han sin beklagelse i et innlegg i DN.

Han skrev at han i 2014, som vitne i Vimpelcom-saken, «fikk tilgang til konfidensiell informasjon fra etterforskende myndigheter».

«I høringen i januar var det en selvfølge for meg at disse opplysningene skulle forbli konfidensielle. Jeg beklager at dette forhold ikke ble tydeliggjort tilbake i januar», skriver Baksaas.

– Det ble et rollespill i den høringen med høy intensitet som jeg ikke var godt nok forberedt på. I en slik situasjon valgte jeg å være forsiktig av hensyn til etterforskningen. I den andre høringen var det bedre forståelse for de selskapsrettslige sidene.

– Du er nå ute av formelle Telenor-posisjoner og har ingen formell forpliktelse for å møte til neste høring. Vil du det?

– Det får tiden vise. Jeg er glad for at de valgte å utsette høringen før jul. Nye avklaringer vil kunne gi en bedre plattform for en høring.

På spørsmål om når han ble informert om det varsleren hadde sagt, svarer Baksaas at han ikke kan kommentere saken rundt Vimpelcom og etterforskningen av selskapet.

Les også

Kolberg: – Merkelig av Baksaas

Les også

– Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

Les også

– Kvinner må bli like kompetente

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om