Svein Aaser trekker seg fra Telenor

Styreformannen i Telenor skylder på Vimpelcom-saken og uenigheter med næringsministeren når han nå går på dagen.

POLITISK BRÅK: Etterforskningen av Vimpelcom for mistanke om korrupsjon i Usbekistan har ført til politisk bråk for Telenor. Styreleder Svein Aaser (t.v.) og tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ble flere ganger kalt inn på teppet hos næringsministeren og kontrollkomiteen Stortinget.

Vidar Ruud
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Sara Svanemyr
 • Pål Ertzaas
Publisert:

Har du informasjon i denne saken? Tips oss her!

Styreleder Svein Aaser i Telenor meddelte fredag at han trekker seg med umiddelbar virkning.

Dermed kommer han næringsminister Monica Mæland i forkjøpet. Hun var nemlig klar til å kaste Aaser, og departementet har allerede bedt nominasjonskomiteen i Telenor om å erstatte han.

– Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier Mæland i en uttalelse.

– Det er ingen tvil om at styret ikke har gjort en god nok jobb i denne saken, men vi har forholdt oss til styrelederen, sier hun videre til VG/E24.

SLUTT PÅ TÅLMODIGHETEN: Næringsminister Monica Mæland fikk ny informasjon i Vimpelcom-saken og dermed var tålmodigheten slutt med Telenors styre.

Marit Hommedal

Aksjekursen til Telenor falt umiddelbart fem kroner til 163 kroner aksjen etter at nyheten om Aasers avgang ble kjent.

Næringsministeren sier at bakgrunnen for at hun ikke har tillit til Aaser lenger er hvordan Telenor-styret har håndtert Vimpelcom-saken. Staten eier 54 prosent.

Aaser legger ikke skjul på at det er Vimpelcom-saken og uenigheter med næringsminister Monica Mæland som gjør at han nå trekker seg.

– Det har vært uenighet mellom meg som styreleder og departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg. Utover dette har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier Svein Aaser.

Aaser har vært styreleder siden 2012, da han tok over etter Harald Norvik. Dermed blir det andre gangen at styrelederen i Telenor går av etter en krangel med næringsministeren. Harald Nordvik måtte nemlig gå etter en heftig krangel med daværende næringsminister Trond Giske.

Har kontaktet Økokrim om ny informasjon

Vimpelcom, som Telenor eier en tredjedel av, er under korrupsjonsetterforskning for mistenkelige forhold i Usbekistan. Både Svein Aaser og tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har i senere tid måttet møte hos både næringsministeren og kontrollkomiteen i Stortinget for å svare for seg.

– Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier næringsminister Mæland.

Politimyndigheter i USA og en rekke andre land etterforsker mobilselskapet VimpelComs virksomhet i Usbekistan. Monica Mæland sier at hun av hensyn til etterforskningen ikke kan gi noen detaljer om informasjonen.

– Det er slik at jeg har stor forståelse for informasjonsbehovet deres, og vi skulle gjerne medvirket til det. Vi har vært i kontakt med Økokrim, sier Mæland til E24.

– Det jeg kan si er at dette er informasjon jeg mottok muntlig for en uke siden, og skriftlig tidligere denne uken. Den informasjonen jeg mottok, og håndteringen av Vimpelcom-saken er bakgrunnen for at jeg ikke har tillit til Telenors styreleder, sier næringsministeren.

– Men jeg vil presiserer at Telenors status i saken ikke er endret, selskapet har fortsatt status som vitne, sier Mæland.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland vil overfor VG/E24 ikke si hva slags informasjon Økokrim har mottatt, men bekrefter at Økokrim har bistått nederlandske og amerikanske myndigheter med etterforskningsskritt i Norge.

Det er ikke kjent hva denne informasjonen er, men det er kjent at Vimpelcom nå forhandler med amerikanske myndigheter om et mulig forlik.

Kapital skriver i sitt siste nummer at Vimpelcom skal ha blitt forespeilet en bot på én milliard dollar, tilsvarende 8,6 milliarder kroner.

Bladet siterer egne kilder og en svensk avis. Ettersom Telenor eier en tredjedel vil boten i teorien indirekte redusere Telenors verdier med et milliardbeløp.

Aksjefall

Selv om denne «nye informasjonen» næringsministeren snakker om ser ut til å tynge kursen i Telenor i betydelig grad, ønsker ikke Telenor å informere markedet om hva denne består i.

– Det er regjeringen i sin pressemelding som viser til ny informasjon. De viser også til at de ikke vil kommentere innholdet av hensynet til etterforskningen. Det må de svare for, sier investorkontakt Helge Øien i Telenor til E24.

– Vi har ikke noen ny informasjon vi skal gå ut med.

– Men det foreligger informasjon som ser ut til å påvirke kursen?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Øien.

Vil selge

Investeringen i Vimpelcom har i mange år vært en hodepine for Telenor. Selskapet måtte for noen år siden kjempe i retten mot storaksjonær Alfagruppen etter at Telenors aksjer ble tatt i arrest.

Nå har Telenor blitt dratt inn i søkelyset i forbindelse med etterforskningen av Vimpelcom. Telenor er ikke bare nest største aksjonær, men en rekke Telenor-topper og tidligere Telenor-folk har vært eller er involvert i selskapets ledelse og styret.

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder kom selv fra Telenor. Han gikk tidligere i år over til John Fredriksen-systemet.

Med en ny sjef på plass i Telenor i sommer, ba den nå avgåtte styrelederen om en gjennomgang av Vimpelcom. Den nye Telenor-sjefen Sigve Brekke kom frem til at det beste er å selge hele aksjeposten.

Les også: Sjefsbyttet trigget Telenors salgsønsket

Da Telenor annonserte at de ville selge, varslet de samtidig at de skrev ned verdier for 7,5 milliarder kroner i regnskapet som følge av verdifallet i Vimpelcom. Da Telenor la frem kvartalstallene sine onsdag fortalte Telenor-sjef Sigve Brekke at selskapet «snakker med mulige kjøpere», samtidig som han advarte om at prosessen kan ta tid.

Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Svein Aaser så langt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor

Flere artikler

 1. Slik sparket Mæland Telenor-toppen

 2. Nordea-topp foreslås som ny styreleder i Telenor

 3. – Jeg tror det går mot en gjenåpning

 4. – Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

 5. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar