INTET SPØKELSE PÅ HØYLYS DAG: At det kinesiske techgiganten Tencent kjøper seg inn i Snapchat er helt naturlig, mener E24-spaltist Salvador Baille. Her Snapchat-logoen på en traderpult på Wall Street.

Kommentar: Derfor kjøper Tencent Snap

Oppkjøpet av Snap åpner for en dramatisk rystelse i internettøkonomien.

 • Salvador Baille
  Salvador Baille
  Daglig leder i Intelis, et rådgivningsfirma innen innovasjon, teknologiledelse og forretningsutvikling.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Onsdag åttende november ble det kunngjort at den kinesiske teknologigiganten Tencent har kjøpt ti prosent av aksjene i Snap, morselskapet til den populære tjenesten Snapchat.

Timingen er god for kineserne med tanke på pris. Snap har opplevd en tragisk verdiutvikling siden børsnoteringen i mars, noe som jeg beskrev den gangen som et meget sannsynlig scenario av både strategiske og operasjonelle årsaker.

Det kan dog stilles spørsmål rundt hvorfor Tencent er interessert i et selskap som fortsatt taper penger i stor skala uten noen nevneverdig forbedring i sikte. I tillegg gir de aksjene som Tencent har kjøpt, som alle andre som ble gjort tilgjengelige under børsnoteringen, ingen stemmerettigheter. På papiret er det derfor høyst usannsynlig at oppkjøpet kan gjøre noe for å endre ledelsen i Snap eller påvirke deres beslutninger.

I virkeligheten åpner dette oppkjøpet for en dramatisk rystelse i den vestlige delen av internettøkonomien. Oppkjøpet kan trigge et samarbeid med store konsekvenser for både brukere, internettaktører og investorer.

For det første er dette oppkjøpet konsekvent med hva Tencent kan og er interessert i: Vi snakker om et gigantisk konglomerat verdt over fire hundre milliarder dollar med fokus på teknologi og internettbaserte tjenester. Tencent eier de to ledende meldingstjenestene i Kina, WeChat og QQ. Selskapet eier også tjenester innen musikkstrømming, spill, video, e-bøker og betaling. Det har også utviklet en egen digital assistent - Xiaowei. Tencent Pictures, selskapets eget produksjonsselskap, står bak kinosuksesser som «Kong, Skull Island» og «Wonder Woman».

Tencent eier dermed innhold, et kritisk element som de fleste internett-økosystemene skjønner trenger for å kunne konkurrere i fremtiden. Både Amazon, Netflix, Facebook, Apple, Google og Twitter er seriøst engasjert i å produsere innhold selv eller danne allianser med innholdsleverandører. Snap har engasjert seg også i samarbeidsavtaler med flere mediehus som NBCUniversal eller Cosmopolitan. Innhold er likevel dyrt. Analytikerne har spurt seg lenge i hvilken grad Snap kan konkurrere med andre internettøkosystemer med mye dypere lommer.

Det var før. Nå er formidable Tencent, som eier eller har tilgang til både musikk og levende bilder, på Snaps side. Plutselig har Snapchat en reell sjanse til å konkurrere mot de store, samtidig som Tencent kan bruke Snapchat som en massiv ny distribusjonskanal mot vesten.

I tillegg kan Tencent bidra til en dramatisk økning i innovasjonstakten hos Snap. Det store problemet med Snap har alltid vært at nye lanseringer har vært altfor enkle å kopiere. Instagram, Messenger eller WhatsApp, alle tre eid av Facebook, pleier å kopiere raskt og effektivt alle de nye engasjerende tjenestene som Snapchat lanserer. «First Mover»-fortrinnet nøytraliseres etter kort tid. Nå kan Snapchat plutselig lansere kopier av den massiv mengden tjenester som Tencent allerede har introdusert og raffinert i Asia. Om kort tid kan vi ha nye Snapchat apps for dating, shopping, gaming og betaling lansert så å si samtidig. Snapchat kan bli plattformen som binder alle disse tjenestene sammen for Tencent i vesten, akkurat som chattjenesten WeChat har gjort for selskapet i China. Vil Facebook eller andre aktører være i stand til å følge med?

USA og Europa er likevel mye mer modne markeder nå enn Kina var i 1999, da Tencent ble etablert. Konkurransen mellom internettaktørene er allerede nådeløs. Gjennom kjøpet av Snap kan Tencent få en alliert som gir tilgang til 166 millioner vestlige brukere og en trojansk hest for selskapets massivt økosystem av innhold og tjenester. Snap på sin side kan få ny digital ammunisjon til å kjempe videre og potensielt øke både antall brukere og engasjement hos dem.

Aksjeprisen til selskapet kan øke i takt med sterkere vekst. De praktiske konsekvensene av dette oppkjøpet vil avsløres om få måneder. Investorer bør følge med.

Les også:


Kinesiske Tencent sikrer seg 10 prosent av Snap Inc.
Snap taper fortsatt penger
Snapchat-eier taper mer enn ventet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Snap Inc.
 2. Tencent

Flere artikler

 1. Den kinesiske teknologikjempen som er verdt mer enn Facebook

 2. Tre digitale kriger som vil definere 2018

 3. Knallår for kinesisk IT-gigant: Verdien økte med over 2.100 mrd.

 4. – Google og Tencent vil unngå en blodig krig

 5. Tencent-sjef: – Vi gjorde en feil verdt 25 milliarder