Elon Musk vil bygge opptil tre Tesla-fabrikker i Europa

Da Tesla tirsdag varslet om sitt første store oppkjøp, er det første steg i en større Europa-offensiv, ifølge Tesla-sjef Elon Musk. 

KOMMER TIL EUROPA: Elon Musk vil produsere biler og batterier i Europa.

Foto: Marcio Jose Sanchez AP
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Tesla offentliggjorde tirsdag at de kjøper opp tyske Grohmann Engineering, men ifølge Elon Musk er dette langt fra den siste investeringen på europeisk jord.

På en telefonkonferanse med europeisk presse etter offentliggjøringen gjorde Tesla-gründeren det klart at dette bare er starten.

– Vi vil i tiden fremover jobbe med å finne steder i Europa hvor vi kan ha Tesla-fabrikker, både med tanke på produksjon av biler og batterier, sier Musk.

Ifølge Musk håper Tesla å ha funnet en egnet lokasjon for en fabrikk i Europa i løpet av 2017, og at selskapet planlegger å ha minst én, men kanskje også to eller tre fabrikker i Europa.

Én fabrikk av gangen

Tesla jobber for tiden med å ferdigstille en gigantfabrikk i Nevada som etter planen skal starte produksjon av batterier i 2017.

Og ferdigstillingen av denne er helt nødvendig før Tesla går løs på andre fabrikkprosjekter.

– Vi må være sikre på at designet av den første gigantfabrikken passer til våre behov, før vi starter med å bygge fabrikk nummer to, men jeg vil påpeke at Tesla kommer til å gjøre signifikante investeringer i Europa fremover. Europa er et stort marked for oss, og vi mener det er viktig med nærhet til kundene våre, forteller Musk.

En Tesla-fabrikk kan være svært attraktivt for flere europeiske land med tanke på hvor mange arbeidsplasser en slik fabrikk kan generere.

I Nevada estimeres det med at fabrikken potensielt kan gi staten 22.700 nye jobber, som følge av de positive ringvirkningene fabrikken vil ha på underleverandører og næringslivet i regionen.

Kjøper tysk ingeniørfirma

Tirsdag offentliggjorde elbilfabrikanten at de vil kjøpe tyske Grohmann Engineering, som ligger i Prüm, nær grensen til Belgia.

Det tyske selskapet skal designe og produsere automatiseringssystemer, som skal øke farten og kvaliteten på produksjonen og redusere kostnaden per produserte bil.

Selskapet har et produksjonsmål på 500.000 biler i året fra 2018, og produksjonshastigheten på selskapets fabrikk i Fremont har økt med 400 prosent på fire år, ifølge Tesla.

Måtte svare på valg-spørsmål

Musk slapp heller ikke unna spørsmål om det amerikanske valget.

– Jeg vil først beklage på vegne av det amerikanske folk, dette er ikke noen god tid for vårt demokrati, svarte Musk på spørsmål om det nært forestående Presidentvalget.

Tesla-gründeren var ikke særlig interessert i å uttale seg om politikk, og gjorde det klart at selskapets langsiktige planer ikke blir påvirket, uansett utfall. Samtidig som han gjorde det klart at han ikke ser på Donald Trump som det beste alternativet for USA.

Les også

Tesla med nyhet i natt: Lanserer biler som faktisk kan kjøre selv

Les også

Tyskland ber Tesla slutte å reklamere for autopilot

Les også

Slutt på gratis Tesla-lading

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Tesla Motors
 2. Elbil
 3. Bil

Flere artikler

 1. Tesla trues av streik i Tyskland

 2. Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland

 3. Musk i brev til tyske ansatte: Har aldri før vært så optimistisk for Teslas fremtid

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Tesla skal lage biler og bilbatterier i Kina

 6. Avis: Teslas gigantfabrikk har produsert svinn verdt 1,2 milliarder i år