Jeff Bezos skal reise ut i verdensrommet

Verdens rikeste person, Amazon-gründer Jeff Bezos, blir med på Blue Origin-rakettens første bemannede flyvning ut i verdensrommet.

Jeff Bezos i en mockup av romkapselen som skal frakte ham over Kármán-linjen på 100 km over havet - altså til verdensrommet.
 • Eivind Bøe
 • Sindre Camilo Lode
 • Vetle Halvorsen
Publisert:

Bezos’ romfartselskap Blue Origin melder at han og broren blir med på raketten New Shepards første bemannede reise ut i verdensrommet den 20. juli.

– Helt siden jeg var fem år gammel, har jeg drømt om å reise til verdensrommet. Den 20. juli vil jeg ta den reisen med min bror. Det største eventyret, med min beste venn, skriver Bezos på Instagram.

Bud på 23 mill. for å bli med

De kommer til å fly sammen med vinneren av en auksjon, der det allerede har kommet bud på 2,8 millioner dollar, tilsvarende 23 millioner kroner. Auksjonen avsluttes 12. juni.

Ifølge Blue Origin selv vil hele romfarten, som skal foregå med deres New Shepard-fartøy, vare omtrent ti minutter. Menneskene om bord vil oppleve vektløshet i omtrent seks minutter.

Reisen finner sted på samme dato 60 år etter Alan Shepard ble den første amerikaneren som fløy til verdensrommet.

Fartøyet vil ta de reisende over Kármán-linjen, som er den internasjonalt aksepterte høyden som definerer overgangen fra atmosfæren til verdensrommet – 100 kilometer over overflaten til jorden.

New Shepard er laget for å frakte inntil seks personer om gangen. Ifølge en pressemelding fra Blue Origin har New Shepard fra før gjennomført 15 suksessfulle ubemannede turer til verdensrommet og tilbake til jorden.

I videoen lagt ut på Instagram sier broren Mark at han ikke ventet at Jeff ville bli med på den første reisen.

– For en bemerkelsesverdig mulighet, sier Mark Bezos.

Tapte anbud

Kunngjøringen fra Bezos og Blue Origin kommer kort tid etter at selskapet tapte et anbud om å frakte amerikanske astronauter til månen. Vinneren da var rivalen Elon Musks Spacex. Fartøyet New Shepard skal, som SpaceXs Falcon 9, være gjenbrukbart.

Som E24 tidligere har omtalt har Bezos beskrevet New Shepard som et øvingsprosjekt før Blue Origins større fremtidige romfartøy, New Glenn.

Bezos eier fortsatt hele Blue Origin etter at han startet det i 2000. Han har finansiert selskapet gjennom salg av Amazon-aksjer, skriver CNBC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jeff Bezos
 2. Verdensrommet

Flere artikler

 1. Betaler 233 mill. for å reise til rommet med Bezos

 2. Vellykket romferd for verdens rikeste mann

 3. Nederlender skal på romferd med Jeff Bezos - blir tidenes yngste i rommet

 4. Betalt innhold

  Etter 21 år er Jeff Bezos’ rakett klar. I dag skal verdens rikeste mann på sin første prøvetur.

 5. Bezos’ romfart-selskap tapte søksmål etter Musks måne-kontrakt