Telekom

71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

Telenor var først med produktet trådløst bredbånd, men Telia rakk så vidt å være først med 5G. Nå kommer Telenor etter for fullt og det vil påvirke flere enn bare Telenor-kundene.

Camilla Amundsen, sjef for fastnett (TV og bredbånd) i Telenor Norge
 • Marius Lorentzen
Publisert:

‒ Vi erstatter dagens kobbernett med moderne og tidsriktige bredbåndstjenester levert over fiber og mobil, og bruker i år over fem milliarder kroner for å levere på dagens og fremtidens kundebehov. Kundene har tatt godt imot den nye teknologien, sier Camilla Amundsen, leder for TV og bredbånd i Telenor Norge.

Etter den forsiktige lanseringen i fjor vår har Telenor opplevd en stor interesse for trådløst bredbånd – løsningen som gir deg bredbånd via mobilnettet på en fast adresse.

I motsetning til mobilt bredbånd har man på trådløst bredbånd ikke en tradisjonell datakvote. Selskapene kan skru ned farten din hvis du passerer to terabyte eller 2.000 gigabyte per måned.

Ved nyttår hadde Telenor 18.000 kunder på løsningen, ved utgangen av september hadde de 67.000 kunder og nå har tallet steget til 71.000, ifølge selskapet.

Frem til nå har løsningen vært levert over 4G, men onsdag annonserer Telenor at de nå lanserer det med 5G.

Dette betyr at alle ruterne og antennene Telenor sender ut fra nå vil være 5G-klare. Hvis det ikke er 5G i ditt område nå, så vil systemet bruke 4G frem til 5G-dekningen kommer og skru automatisk over. Ønsker du mer fart må du endre abonnement, hvis ikke vil du ha samme fart som før over 5G-nettet i stedet.

Slik ser antennen for trådløst bredbånd fra Telenor ut

Nyheten kommer bare drøye to uker etter at erkerivalen Telia lanserte sin 5G-løsning for trådløst bredbånd og en måned etter at Telenor selv la frem sine generelle utbyggingsplaner for 5G her i landet.

Hvilken leverandør du kan velge avhenger av hvor du bor, men ser man på prisene så er installasjonen billigere og hastighetene høyere hos Telia (se faktaboks lenger ned).

– Med trådløst bredbånd klargjort for 5G-nettet blir det mulig å få høyhastighets internett i hjemmet på steder der det tidligere ikke har vært mulig. Antennene er bedre på å ta inn signaler og kan monteres i høyden. Det gjelder også for dem som ønsker egen bredbåndinstallasjon på hytta, sier Camilla Amundsen, i Telenor.

Les på E24+

Bakgrunn: Nå starter en stille 5G-kamp om hjemmene der fiberen ikke går

Lover at TV er på vei

Trådløst bredbånd er sammen med fiber de to sentrale verktøyene Telenor har når de nå er i ferd med å legge det gamle kobbernettet – et nett basert på en 100 år gammel teknologi som har levert fasttelefon og DSL-bredbånd til hele Norge.

Nettet er imidlertid gammelt og dyrt i drift. Å skifte det ut med fiber og trådløst bredbånd gir kundene bedre infrastruktur og Telenor en mer rasjonell drift.

Selv om 4G-nettet kan levere raskt nettforbindelser har ikke Telenor eller Telia så langt lansert TV over teknologien, selv om man ordne det selv ved å bruke Apple TV eller andre strømmeløsninger.

Det kommer til å endre seg med 5G, takket være den enorme kapasiteten, og både Telia og Telenor har snakket åpent om dette også før.

«Telenor har som mål å tilby TV-løsningen T-We over 5G-nettet i løpet av
det neste året», skriver selskapet.

– Telenor er rigget for en rekordrask 5G-utrulling over hele landet. I løpet av 2024 vil Telenor ha landsdekkende 5G-nett, sier Amundsen.

– Høye hastigheter er viktig for god bilde- og lydkvalitet når flere er tilkoblet nettet samtidig og stadig flere maskiner og digitale ting skal «snakke sammen», fortsetter hun.

Les også

Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

Konkurrentene kommer

Trådløst bredbånd har eksistert i land som Finland i flere år. Løsningen kom til Norge for alvor i fjor da Telenor så vidt begynte å rulle det ut over 4G. Telia har altså også kastet seg på.

Ved at Telenor legger ned kobbernettet er det plutselig hundretusener av kunder som kommer «i spill» for bransjen, fordi disse kundene blir satt i en posisjon der de plutselig må velge et alternativ.

De to største teleselskapene i Norge er imidlertid ikke alene på trådløst bredbånd. Deres beslutning om å rulle ut trådløst bredbånd med 5G vil være viktig for konkurrentene som vil leie nett av dem og tilby samme tjeneste.

NextGenTel har allerede signert en leieavtale hos Telia, og bedriftsoperatøren Nortel har sagt at de vil lansere tjenesten via Telenors nett i andre halvdel av 2021.

I tillegg har nykommeren JetNett meldt at de også vil lansere tilbudet i Norge.

I de kommende månedene er derfor duket for en stor bransjekamp om å skaffe seg kunder til dette nye segmentet, både i privat- og bedriftsmarkedet.

Les også

Gründere satser på teknologiskifte: Vil utfordre de store med trådløst bredbånd

Les også

Nå kommer konkurrentene etter: NextGenTel vil selge trådløst bredbånd

Les også

Nortel vil lansere trådløst bredbånd i 2021

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. 5G
 3. Telenor
 4. Trådløst
 5. Bredbånd
 6. Mobilnett
 7. mobil

Flere artikler

 1. Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

 2. Bredbåndsgründerne i JetNett skal leie nett hos Telenor

 3. Gründere satser på teknologiskifte: Vil utfordre de store med trådløst bredbånd

 4. Telia lanserer oppdaterte 5G-planer for 2021

 5. Regjeringen frister teleselskapene med byttehandel: Tilbyr 560 mill. i rabatt mot bedre distriktsdekning