- De har hoppet over ett av teknologi-trinnene
MOMBASA, KENYA (E24): Øst-Afrika-ekspert sier at mobilutviklingen i mange afrikanske land har gått rasende fort.
- M-Pesa har bidratt til en økonomisk revolusjon for store deler av Afrika. Det har hjulpet mange fattige, og har knyttet dem sammen på tvers av regioner og markeder, sier seniorforsker Jon Harald Sande Lie ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
Det mobile betalingssystemet ble lansert i Kenya i 2007, og har nå spredt seg på tvers av landegrenser og klasser i Afrika.
I Kenya kan man nå betale med M-Pesa i butikker, drosjer, strømselskaper, skoler, telefonoperatører og det meste man kan tenke seg.
Dette landet har flest mobilbetalingsbrukere i verden
Delta i markedsutviklingen
- Det gir aktører, som ikke har mulighet til å få opprettet bankkonto, muligheten til å lagre penger trygt og overføre penger over avstander. Det gjør at flere kommer seg inn i kommersiell sektor, slik at de deltar sterkere i markedsutviklingen, sier Sande Lie til E24.
M-Pesa lar brukere overføre penger med et par tastetrykk, og du kan fylle kontoen eller ta ut penger i merkede butikker. Du kan bruke det til å betale alt fra butikker, taxier, strømregninger og skoler, og du kan få lønn i M-Pesa.
- Mobiltelefonen var raskt et viktig instrument for dem, noe det kanskje har blitt i Vesten også nå, sier Sande Lie.
Safaricom, som var den første tilbyderen av M-Pesa, anslår nå at 80 prosent av den voksene befolkningen i Kenya bruker det mobile betalingssystemet.
Norge
Syv år etter M-Pesa ble lansert er mobilbetaling nesten aktuelt i Norge. Apple lanserte i september sin versjon, Apple Pay. Alle de store telefonileverandørene har valgt å basere tjenestene sine på samme løsning, noe som gjør at vi om noen år kanskje vil se en utbredelse også i Norge.
- I Europa og Norge har vi andre mekanismer som har tatt seg av det behovet som telefonene tar seg av i Afrika. De hoppet over et stadium vi har vært på, sier Sande Lie.
Han forteller at han har observert at mange er svært opptatt av mobiltelefoner når han har gjort feltarbeid i Øst-Afrika.
- Det er boder som selger ringekort over alt. Mobilen er absolutt en integrert del av folks hverdag, sier Sande Lie.
Nettverk
Han forteller at utbyggingen av mobilnettverk også har gått svært fort.
- På bygda har de nok mange steder større problem med å få strøm til å lade telefonen enn å få dekning, sier seniorforskeren.
Men mobilutviklingen har også blitt brukt av myndighetene.
- Vi har sett at om det oppstår uroligheter ved for eksempel valg skal lite til før myndighetene slår av nettverket, slik at ingen kan sende SMS, sier Sande Lie.
Les også: