First House klager inn Aftenposten for PFU

Etter Harald Stanghelles kommentar om rådgivningsselskapets forhold til Kina.

KLAGER: Administrerende direktør i First House, Per Høiby, skriver i en pressemelding at Harald Stanghelle viderebringer ubekreftede og skadelige rykter.
  • E24
  • NTB
Publisert:

Per Høiby, administrerende direktør for First House skriver i en pressemelding at de velger å klage inn Aftenposten til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Dette skriver Høibø videre:

Bakgrunnen er de grovt krenkende påstandene politisk redaktør Harald Stanghelle fremsatte om First House i en kommentarartikkel onsdag, basert på det han selv kaller «ubekreftede rykter».

First House mener Aftenposten har brutt bestemmelsene i pressens Vær Varsom-plakat om kritisk kildebruk (punkt 3.2) og om samtidig imøtegåelse (punkt 4.14).

REDAKTØR: Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten, skrev denne uken om rykter om First House og Kina.

Stanghelle viderebringer ubekreftede rykter som er uriktige og skadelige. First House har ikke vært engasjert av Kina eller «kinesiske interesser». Selskapet har heller ikke hatt noe oppdrag knyttet til å sverte Thorbjørn Jagland eller påvirke sammensetningen av den norske Nobelkomiteen. Vi mener det er brudd på god presseskikk å fremsette slike grove påstander i form av udokumenterte rykter, sier administrerende direktør Per Høiby i First House.

Høiby mener det er viktig at PFU får anledning til å behandle saken.

- Vi mener Stanghelle her innfører en ny praksis i norsk presse. Han åpner opp for at ubekreftede rykter er godt nok grunnlag for å videreformidle påstander. Det er en dramatisk endring fra det vi mener er dagens praksis, og en endring som vil få store konsekvenser, både for journalistikken og objektene for journalistikken. Derfor er dette en sak av stor allmenn interesse som bør prøves av PFU, sier Høiby.

Han legger også vekt på at Aftenpostens formidling av usanne og løse rykter har ført til stor forvirring rundt First House i etterkant.

- Vi har ikke jobbet for Kina eller kinesiske interesser. Vi har ikke hatt noe oppdrag knyttet til Nobelkomiteens sammensetning. Men, som vi har sagt flere ganger, har vi norske kunder som også har interesser knyttet til Kina. Disse bistår vi med råd, analyser og sparring. Det er en naturlig del av oppgavene til et rådgivningsselskap. I lys av Stanghelles kommentar blir også dette fremstilt som uetisk, sier Høiby.

- Hadde Aftenposten gitt oss retten til samtidig imøtegåelse, kunne vi ha oppklart fakta. Selv i en løpende nyhetsdekning, oppheves ikke denne grunnleggende retten, og heller ikke når påstandene fremsettes på kommentarplass, sier Høiby.

Aftenposten benketer overtramp

Overfor sin egen avis presiserer Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen at han ikke har lest PFU-klagen, men at han oppfatter det slik at den i hovedsak dreier seg om begrepet «ubekreftede rykter».

– Det var en litt uklok begrepsbruk. Han burde ha skrevet anonyme kilder, det er det det er snakk om. Kommentaren representerer ikke noe brudd på Vær varsom-plakaten i så måte, sier Hansen.

Han understreker at han ikke vil komme med spekulasjoner om hva PFUs konklusjon blir.

Også Harald Stanghelle presiserer at han ikke har lest selve klagen.

– Vårt selvdømmesystem er slik at både private og selskaper kan klage. Det betyr selvsagt at First House er velkomne til det, sier han til NTB.

– Jeg mener det skal være en enormt stor frihet til å stille kritiske og brutale spørsmål. Med de forbehold som er tatt, er dette innenfor Vær varsom-plakaten. Jeg stiller direkte og helt sikkert plagsomme spørsmål, fortsetter den politiske kommentatoren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring

Flere artikler

  1. First House avviser oppdrag for Kina

  2. First House fridde til kinesiske investorer

  3. First House-vekst bremser opp

  4. Kolonial kuttet reklame på Resett-side - mener de ble truet til å annonsere

  5. Betalt innhold

    Oljetopp går imot egen bransje: – Vi må ikke bygge ut Lofoten