Slik sparket Mæland Telenor-toppen

Svein Aaser (69) har vært president i NHO og toppsjef i DNB. Det hjalp lite da næringsminister Monica Mæland fredag brukte makt. Les hvordan Aaser - mot sin vilje - ble tvunget til å gå av som styreleder i Telenor.

MISTILLIT: Svein Aaser ble valgt til styreleder i Telenor i 2012. Nå må han trekke seg etter at næringsministeren fikk nye opplysnignger om Telenor-styrets håndtering av Vimpelcom-saken.

Krister Sørbø
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Bjørn Haugan
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Pål Ertzaas
 • Eirik Mosveen
 • Nilas Johnsen (VG)
Publisert:

Ledere i Telenor satt i styret i Vimpelcom da tvilsomme pengeoverføringer til Usbekistan ble tatt opp i styret i Vimpelcom.

Dette er etter det VG erfarer en av de viktige nye bitene informasjon som gjorde at næringsminister Monica Mæland (H) fredag i realiteten sparket Svein Aaser som styreleder i Telenor.

Ironisk

Det ironiske er at det er ny informasjon Aaser selv har gitt Mæland, som gjør at han måtte gå av:

Mæland sendte fredag et brev til Stortinget. I et notat Aaser har skrevet, som er vedlagt brevet, fremkommer det at styret i Vimpelcom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene Vimpelcom gjorde i Usbekistan, i samarbeid med selskapet Takilant.

Takilant er eid av venninnen til datteren til Usbekistans president, som er under etterforskning for å ha mottatt 700 millioner kroner i korrupsjon:

– Telenors representant eller representanter i Vimpelcom-styret var med andre ord informert om alarmen om mulig korrupsjon i Usbekistan.

Usikkerhet

VG har ikke greid å bringe på det rene om Telenors representanter selv deltok på møtet hvor de klare bekymringene ble tatt opp, eller om de eventuelt bare kan ha fått informasjonen gjennom styreprotokoll i etterkant.

Les også: Slik tynget Vimpelcom Telenor-resultatet

Telenor har hatt opptil tre styreplasser i selskapet. Det skal i Telenor-notatet ikke fremgå noen konkret dato for det omtalte styremøtet, slik at det kan være litt vanskelig å fastslå hvem fra Telenor som faktisk deltok på dette styremøtet.

Avgått Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var styremedlem i Vimpelcom fra våren 2010 og satt til juni 2011, og fra desember 2011 til 8. desember 2014, da styret i Telenor besluttet at han skulle trekke seg fra dette styrevervet.

Hverken Baksaas eller Aaser besvarte VGs henvendelser fredag.

Aktuelt: Slik forklarte de seg i januar

Hendelsesforløpet

Her er hendelsesforløpet, slik sentrale aktører beskriver hva som har skjedd de siste ukene:

Telenors informasjonsdirektør Glenn Mandelid bekrefter at det var Aaser og den nye Telenor-sjefen, Sigve Brekke, som tok kontakt med Mæland og ga ny informasjon.

– Det ble foretatt en gjennomgang etter at styret i Telenor og ledelsen tidligere i år gikk ut og sa at man ønsker å selge aksjene i Vimpelcom. Det var i den forbindelse at det kom opp ny informasjon, som ble videreformidlet til næringsminister Mæland, sier Mandelid.

– Det er riktig at det var Telenor som tok kontakt og kom med ny informasjon, sier Mæland.

Det skjedde på et møte på hennes kontor fredag 23. oktober – for en uke siden. Her kom Aaser og Baksaas med den nye informasjonen.

Les også: Vimpelcom-skandalen

Hele styret kan bli rammet

– De redegjorde muntlig og jeg ba om en skriftlig bekreftelse, som jeg fikk onsdag ettermiddag. Torsdag hadde vi et nytt møte.

– Hvor du ga uttrykk for at du ikke lenger hadde tillit til styreleder Aaser?

– Ja. Den informasjonen vi nå har fått mener jeg kunne vært gitt under høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i vinter. Innholdet i denne informasjonen er slik at jeg ikke lenger kan ha tillit til styrelederens håndtering av saken, sier Mæland til VG.

– Mener du det bør få konsekvenser for flere i styret?

– Jeg mener styret har gjort en for dårlig jobb i denne saken. Det er opp til nominasjonskomiteen å vurdere styrets sammensetning.

– Hva er årsaken til at du ikke vil informere om hva som er så alvorlig at du ikke har tillit til Aaser?

– Det skyldes hensynet til etterforskning som fortsatt pågår i USA og Nederland. Vi har også vært i kontakt med Økokrim om dette.

– Aaser mente den nye informasjonen de har kommet med ikke er av en slik art at det burde få konsekvenser for ham som styreleder?

– Om det er vi altså uenige. Aaser har gjort en god jobb for Telenor, men ikke i denne saken.

Tekno: Bedre Telenor-teknologi

– Han tok konsekvensene

– Det har bidratt til at du faktisk har feilinformert Stortinget?

– Det er i hvert fall informasjon som både jeg og Stortinget burde ha fått tidligere.

– Er det informasjon som er så alvorlig at de involverte risikerer straffeforfølgelse?

– Det er det ikke opp til meg å mene noe om. Jeg vil ikke si noe om innholdet.

– Tror du innholdet vil bli kjent?

– Det vet jeg ikke, siden etterforskningen fortsatt pågår, sier Mæland.

Hun sier at hun og Aaser også hadde en telefonsamtale fredag morgen og at det ble fulgt opp med at han kom til hennes kontor fredag formiddag:

– Han tok konsekvensene av at jeg ikke lenger har hans tillit og trakk som styreleder.

Like etter sendte hun ut en melding som forklarte at departementet ikke lenger har tillit til ham.

Hemmeligstemplet

Mæland sier at informasjon hun nylig mottok fra Telenor er kjent for de utenlandske etterforskningsmyndighetene og Økokrim.

Mæland forklarer i brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget at den nye informasjonen er knyttet til den pågående etterforskningen i Nederland og USA.

Både den nederlandske påtalemyndigheten, Justisdepartementet i USA og det amerikanske finanstilsynet har formidlet at informasjonen kan skade etterforskningen dersom den offentliggjøres.

Økokrim

1. statsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sier de ikke ønsker å kommentere saken.

– Vi bekrefter å ha mottatt informasjonen. Men av hensyn til etterforskningen, vil vi ikke gi noen utdypende kommentarer.

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg har innkalt til møte i komiteen tirsdag. Her vil de behandle Telenors befatning med VimpelCom-saken.

– Mye usikkerhet

Komitemedlem Per Olaf Lundteigen (Sp) er ikke i tvil om behovet for en ny høring.

– Telenor er ett av to statlige norske flaggskip, som blir heiet på av alle – og som skal være rene. Når statsråden må fjerne styrelederen i Telenor som følge av Vimpelcom-saken, kan vi ikke sitte igjen med så mye usikkerhet. Både Stortinget og den norske folk har rett til å få vite hva som har skjedd: Aaser og Baksaas må igjen komme til høring i Stortinget og fortelle hva de egentlig vet, sier han.

Venstres komitemedlem Abid Q. Raja var blant dem som hisset seg kraftig opp mot Telenor-toppene i forrige høringsrunde, og som nå krever nye svar.

– Jeg mener Stortinget ikke fikk riktig informasjon. Det sto ikke til troende når Aaser og Baksaas hevdet at de ikke visst noen ting om saken, sier Raja til VG.

– Enten har Telenor-toppene kjent til korrupsjonen, og forsøkt å skjule det, eller så satt de i styremøter og bevisst vendte ansiktet den andre veien og holdt seg for ørene, slik at de hverken så eller hørte noe. Begge deler vil være meget alvorlig, fortsetter han.

Saken ble opprinngelig publisert på vg.no

Les også

Næringsministeren ville kaste Svein Aaser: Nå trekker han seg frivillig

Les også

– Vi snakker med mulige kjøpere

Les også

– Vi selger ikke til en dårlig pris

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas

 2. Telenor hyrer granskere for å få alle kort på bordet

 3. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

 4. Kilder til VG: Telenor-ansatte skal ha varslet om mistenkelige Vimpelcom-regninger

 5. Tidligere Telenor-topper kan bli siktet for korrupsjon