Nikola lanserer hybridlastebil med norsk navn for det europeiske markedet

Lastebilprodusenten Nikola Motor Company skal komme med en ny nullutslipps-lastebil, som de døper «Nikola Tre».

TRE: Nikola Motor lover en utstillingsmodell av Nikola Tre under konferansen Nikola World i Phoenix i USA til våren.

Foto: Nikola Motor Company
Publisert:,

Det amerikanske selskapet Nikola Motor Company, som utvikler hydrogen-elektriske lastebiler, annonserer i en pressemelding mandag at de vil stille ut sin ferskeste lastebil, Nikola Tre, under Nikola World-messen i Phoenix i USA i april.

Lastebilen, som har fått navnet «Tre» nettopp fordi det betyr tallet 3 på norsk, er hydrogen-elektrisk og ment for det europeiske markedet, skriver selskapet i en pressemelding.

– Denne lastebilen er virkelig oppsiktsvekkende, og langt på overtid for Europa, sier Nikolas grunnlegger og administrerende direktør Trevor Milton i pressemeldingen.

Les også: (+) Et hydrogeneventyr med en 90 år gammel hemelig oppskrift

Skal testes på norske veier

Nikola har samtidig valgt Norge som testland for lastebilen, og tar sikte på å begynne testingen på norske veier rundt 2020.

Hvor i Europa lastebilen vil produseres er foreløpig ikke avgjort.

Det norske hydrogenselskapet Nel er allerede i tett samarbeid med Nikola om hydrogenladestasjoner verden over, og investerte senest i september fem millioner dollar det amerikanske selskapet, som også er Nels største kunde.

KRAFTIG: Nikola Tre vil huse mellom 500 og 1000 hestekrefter, med en rekkevidde på mellom 500 og 1.200 kilometer, skriver selskapet.

Foto: Nikola Motor Company

Vil dekke Europa innen 2030

I pressemeldingen skriver Nikola at de i fellesskap med Nel er i arbeid med å utvikle hydrogenstasjoner i USA, og at det samme nå skal skje for Europa.

– Nel har vært gode å samarbeide med for våre amerikanske stasjonsdesign og utrullingen av disse. Vi vil jobbe med Nel for å sikre ressurser for vår europeiske vekststrategi. Vi har mye arbeid foran oss, men med de rette partnerne kan vi oppnå målene, sier finansdirektør Kim Brady i Nikola i meldingen.

Medvind på Børsen

Nel-aksjen steg 6,43 prosent på Oslo Børs mandag, og stengte til kursen 4,47 kroner. Det siste året er aksjen opp 62,26 prosent, ifølge tall fra Infront.

Les også: Børskommentar: Emisjons-spøkelset kan være i ferd med å våkne igjen i Nel

I juni ble det kjent at Nikola Motor Company plasserte ordrer for flere milliarder kroner hos Nel. Det har igjen ført til at Nel skal bygge en ny fabrikk på Notodden.

Nikolas europeiske ladestasjoner planlegges å være i drift rundt 2022, og skal dekke mesteparten av det europeiske markedet innen 2030.